Ομάδα ερευνητών πιστεύουν ότι μπορεί να ανακάλυψαν την «προέλευση του θρύλου της Ατλαντίδας» στα ανοικτά των ακτών του Λανζαρότε της Ισπανίας.
Η χαμένη πόλη της Ατλαντίδας είναι ένας από τους παλαιότερους μύθους που υπάρχουν. Όλα ξεκίνησαν όταν ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Πλάτων (427 – 348 π.Χ.) πίστευε ότι υπήρχε ένας υπερσύγχρονος πολιτισμός, ο οποίος υπήρξε περίπου 9.000 χρόνια πριν από την εποχή του.
Ισχυρίζεται ότι είχαν πρόσβαση σε πρωτόγνωρη τεχνολογία και περιβάλλονταν από υπερσύγχρονη αρχιτεκτονική. Προφανώς, ζούσαν σε ένα τεράστιο νησί πέρα από τις «Στήλες του Ηρακλή», το οποίο σήμερα είναι γνωστό ως Γιβραλτάρ.
Ο Πλάτωνας ισχυρίστηκε ότι μια τραγωδία χτύπησε την Ατλαντίδα, όταν ολόκληρο το νησί καταπλακώθηκε από τη θάλασσα μέσα σε μία μόνο ημέρα. Εκείνη την εποχή οι άνθρωποι πίστευαν ότι το νησί βυθίστηκε στον ωκεανό εξαιτίας των ανήθικων ανθρώπων του. Έκτοτε, κανείς δεν έχει βρει την άκρη του μύθου, εν μέρει επειδή θα μπορούσε απλώς να είναι επινοημένος.
Ωστόσο, οι ερευνητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Ατλαντίδα του IGME-CSIC στην Ισπανία εκτιμούν ότι έφεραν στο φως τον μύθο και τώρα έχουν μια καλύτερη ιδέα για το πώς ξεκίνησαν όλα.
Με τη βοήθεια ενός υποβρύχιου ρομποτικού υποβρυχίου, ανακάλυψαν μια σειρά από βυθισμένα νησιά στην ανατολική ακτή του Λανζαρότε.
Αφού κατευθύνθηκε σε βάθος 2.500 μέτρων στη θάλασσα, το ρομπότ πήρε δείγματα από τον βυθό ενός νησιού που υποτίθεται ότι βυθίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια.
Έχουν πλέον ονομάσει τη γη «Los Atlantes», παραπέμποντας στην αρχαία θεωρία. Ο θαλάσσιος γεωλόγος Luis Somoza, της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Ισπανίας, δήλωσε στο Live Science: «Αυτή θα μπορούσε να είναι η προέλευση του θρύλου της Ατλαντίδας. Έχουμε εντοπίσει παραλίες, γκρεμούς και αμμόλοφους στην επίπεδη κορυφή του υποθαλάσσιου βουνού».
Και σε μια μεταφρασμένη δήλωση, ο Somoza πρόσθεσε: «Ήταν νησιά στο παρελθόν και έχουν βυθιστεί, εξακολουθούν να βυθίζονται, όπως λέει ο θρύλος της Ατλαντίδας».
Ο γεωλόγος είπε ότι όταν τα γύρω ηφαίστεια σταμάτησαν να εκρήγνυνται, η λάβα στερεοποιήθηκε περισσότερο και αυτό προκάλεσε τη βύθιση των νησιών στον ωκεανό.