O Στιβ Τζομπς ήταν οπαδός της φιλοσοφίας του memento mori που βοηθά να είμαστε πιο παραγωγικοί και να έχουμε καλύτερη ψυχική ευεξία.
Με την απειλή ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου να πλανάται λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και ενώ ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μαίνεται -παρά την εκεχειρία στον Λίβανο- αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται για το απευκταίο σενάριο.
Μετά τη Γερμανία, που καλεί τους πολίτες της να μετατρέψουν υπόγεια και γκαράζ σε καταφύγια και τις Σουηδία, Φινλανδία και Νορβηγία που μοιράζουν φυλλάδια με συμβουλές επιβίωσης σε περίπτωση πολέμου, υπόγεια πυρηνικά καταφύγια κατασκευάζονται και στην Αττική.
Σύμφωνα με το Star, πρόκειται για ειδικές υπόγειες κατασκευές από μπετόν για προστασία από πυρηνική έκρηξη.
«Εμείς τρέχουμε ήδη δύο πρότζεκτ στην Αττική. Πρόκειται για μεγάλες κατασκευές, αρκετά μέτρα κάτω από τη γη» λέει, μιλώντας στο Star, ο Θωμάς Χούσος, ιδιοκτήτης εταιρείας Συστημάτων Πυρηνικών Καταφυγίων.
Το σύστημα εξαερισμού είναι από τους πιο κρίσιμους μηχανισμούς ενός πυρηνικού καταφυγίου καθώς, σε περίπτωση πυρηνικού ή βιοχημικού πολέμου, φιλτράρει τον αέρα που αναπνέουν όσοι βρίσκονται μέσα.
Η έξοδος κινδύνου τοποθετείται στον τοίχο και οδηγεί σε κάθετο φρεάτιο, στο οποίο μπορεί να σκαρφαλώσει κανείς για να απεγκλωβιστεί σε περίπτωση που η κύρια είσοδος έχει φρακάρει με συντρίμμια.