Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Ιωάννη Δελή, με θέμα την πλήρη κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων σε καθαριότητα με μόνιμο προσωπικό. Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει μεριμνήσει στο ακέραιο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σχολικού καθαρισμού των σχολικών μονάδων, καθώς με το νέο πλαίσιο κατανομής των κονδυλίων που εφαρμόστηκε πέρυσι για πρώτη φορά υπήρξε αύξηση των εργαζόμενων πλήρους απασχόλησης κατά 11% και των εργαζόμενων μερικής απασχόλησης κατά 32%.
«Οδήγησε αυτό που κάναμε εμείς κατ’ αποτέλεσμα σε αύξηση των εργαζομένων, σε αύξηση των ωρών απασχόλησής τους και σε αύξηση του εισοδήματος; Η απάντηση είναι η εξής: Πέρυσι, ο αριθμός ατόμων πλήρους απασχόλησης που προκηρύχθηκε εμφάνισε αύξηση κατά 556 άτομα, δηλαδή συν 11%, ενώ παράλληλα ο αριθμός των ατόμων μερικής απασχόλησης που προκηρύχθηκε ανήλθε σε 5.805 άτομα, δηλαδή συν 1339 άτομα, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών (97%), ήτοι 5.657 άτομα να καλείται να εργαστεί στους Δήμους με ημερήσια απασχόληση άνω των τριών ωρών. Άρα τί σημαίνει αυτό; Όχι μόνο αύξηση των απασχολουμένων ατόμων, βελτίωση των ορών απασχόλησής τους και αύξηση ουσιαστικά των αποδοχών τους αλλά, το πιο σημαντικό απ’ όλα, καλύτερο αποτέλεσμα από πλευράς καθαριότητας. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το σύστημα εξυπηρετεί και καλύπτει πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε προηγούμενη περίοδο, στιγμή και φάση το ζήτημα της σχολικής καθαριότητας».
Παράλληλα, επισήμανε την εξαιρετική ευαισθησία που έχει επιδείξει αυτή η κυβέρνηση στο θέμα των εργαζομένων που απασχολούνται στην καθαριότητα των σχολικών κτηρίων, υπενθυμίζοντας ότι αυτή ήταν εκείνη που μετέτρεψε τις συμβάσεις έργου σε συμβάσεις εργασίας, εξασφαλίζοντας τις ασφαλιστικές τους εισφορές και αυξάνοντας παράλληλα τη δαπάνη για τη σχολική καθαριότητα από τα 55 εκατομμύρια ευρώ στα 85.
«Η αλλαγή που έκανε η κυβέρνηση, μετατρέποντας τις συμβάσεις έργου σε συμβάσεις εργασίας είναι μία σημαντικότατη μεταβολή. Οι συμβάσεις εργασίας, και αυτή είναι η μεγάλη τους διαφορά, παρέχουν την εργασία του εργατικού δικαίου στον εργαζόμενο, του δίνουν τη δυνατότητα των ασφαλιστικών εισφορών ενώ όλα αυτά δεν υπήρχαν μέχρι χθες και αυτό δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον» ανέφερε σχετικά.
Δυσκολίες στη μονιμοποίηση
Αναφορικά με το αίτημα μονιμοποίησης των εργαζομένων που έθεσε ο κ. Δελής, ο κ. Βορίδης παραδέχτηκε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα έχει απασχολήσει το Υπουργείο Εσωτερικών, σημείωσε ωστόσο ότι παρουσιάζει δυσκολίες.
«Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε τρίωρη, δηλαδή μερική απασχόληση. Πώς θα μονιμοποιήσεις τη μερική απασχόληση; Δεύτερον έχεις εννιάμηνη απασχόληση. Πώς θα μονιμοποιήσεις εννέα μήνες όταν οι συμβάσεις για τους εργαζόμενους του δημοσίου είναι δωδεκάμηνες; Και τρίτον η αλήθεια είναι ότι πρέπει να δίνουμε μία δυνατότητα ευελιξίας στους Δήμους, γιατί ουσιαστικά με το σύστημα που έχουμε φτιάξει εμείς, οι Δήμοι είναι που παίρνουν την απόφαση προκειμένου να μπορούν με αυτή την ευελιξία να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους που χρειάζονται για να καλύψουν αποτελεσματικότερα τις ανάγκες καθαριότητας. Άρα, παρά το ότι επαναλαμβάνω αυτό είναι κάτι που με έχει απασχολήσει, συναντώ μεγάλες δυσκολίες στο να μπορέσει να προχωρήσει και επί του παρόντος είναι κάτι που δεν εξετάζουμε» διευκρίνισε.
Τέλος, αναγνώρισε ότι λόγω του διευρυμένου ωραρίου που θα εφαρμοστεί φέτος πιλοτικά σε ορισμένα σχολεία παρίσταται μία αυξημένη ανάγκη στον τομέα της καθαριότητας και σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία συζήτηση με τους Δήμους και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι κάλυψης αυτού του πρόσθετου κόστους.
ΠΗΓΗ