Την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024, ώρα 8.30 στον πεζόδρομο Κουτσομητοπούλου 6, έδρα του Κέντρου Ντοκιμαντέρ, η Λέσχη Ανάγνωσης της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, το Δημιουργικό Κέντρο Ντοκιμαντέρ και οι εκδόσεις ΝΙΚΑΣ παρουσιάζουν το ιστορικό βιβλίο της Μεσσήνιας συγγραφέως και φιλολόγου Ελένης Κ. Σπηλιώτη “Εθνικός Διχασμός Φιλοβασιλικοί εξόριστοι στη Σκόπελο”
Η συγγραφέας μετά από πολύχρονη ιστορική έρευνα σε εφημερίδες της εποχής, ιστορικά ντοκουμέντα στα γενικά αρχεία του κράτους και καταγεγραμμένες πληροφορίες των κατοίκων της Σκοπέλου της ιστορικής εκείνης εποχής καταθέτει την ιστορική μελέτη της για τους φιλοβασιλικούς εξόριστους στο καταπράσινο νησί της Σκοπέλου που αποτελούσαν επώνυμες προσωπικότητες (πρωθυπουργούς και Υπουργούς) της αντιβενιζελικής παράταξης όπως Ι. Ράλλης, Ζαΐρα Θεοτόκη-Ράλλη, Ευγ. Ζαλοκώστας, Γ. Μπαλτατζής, Κ. Κουμουνδούρος, Σπ. Λάμπρος, Λίνα Λάμπρου-Τσαλδάρη, Παν. Τσαλδάρης, Νικ. Τριανταφυλλάκος, Σπ. Στάης, Γ. Α. Βλάχος και Ίων Δραγούμης.«Ηχηρά» ονόματα εκείνης της εποχής που εκτοπίστηκαν εκεί, κατά τη διάρκεια των ταραγμένων χρόνων του Εθνικού Διχασμού.
Ο Γ. A. Βλάχος γράφει ότι στην παραλία του νησιού «ένα ολόκληρο Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει κάτω από έναν πλάτανο». Εκεί άλλωστε ο ίδιος έχει την ιδέα της δημιουργίας της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου γίνεται προσπάθεια να φωτιστεί μια πτυχή της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος με στοιχεία που αντλήθηκαν από τον Τύπο της εποχής, τα αρχεία δημοσίων υπηρεσιών, τα ημερολόγια και τα απομνημονεύματα κάποιων από τους εξόριστους, τις γραπτές και προφορικές μαρτυρίες Σκοπελιτών και τα λευκώματα κοριτσιών του νησιού.
Η συγγραφέας Ελένη Κ. Σπηλιώτη γεννήθηκε στην Ανδρούσα Μεσσηνίας, τελείωσε την Φιλοσοφική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, υπηρέτησε στην ιδιωτική Εκπαίδευση (Κωστέας-Γείτονας) και στη Δημόσια Εκπαίδευση σε σχολεία της Μεσσηνίας και της Σκοπέλου όπου διαμένει τα 25 τελευταία χρόνια.