Kalamata Times

Βαριά πρόστιμα και αφαίρεση ΑΦΜ για όσους φοροδιαφεύγουν

Βαριά πρόστιμα και αφαίρεση ΑΦΜ για όσους φοροδιαφεύγουν 1
Κοινοποιησέ το

Ο κορονοϊός «χτύπησε» και τα έσοδα και η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει ανελέητο σαφάρι ελέγχων για να βρει τους φοροφυγάδες και να… γεμίσει τα κρατικά ταμεία. Λουκέτα ανάμεσα στις ποινές που περιμένουν όσους «πειράζουν» ταμειακές μηχανές, δεν κόβουν αποδείξεις και κρύβουν λεφτά. Έρχεται υπουργική απόφαση για αυστηρότερα πρόστιμα.

«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες στον φοροελεγκτικό μηχανισμό της χώρας. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ με εντολή της ηγεσίας εντείνουν τους ελέγχους με μοναδικό στόχο την αύξηση των εσόδων τα οποία λόγω της πανδημίας έχουν βουτήξει.

Βασικός στόχος των “ράμπο” της ΑΑΔΕ είναι να εντοπίσουν εστίες φοροδιαφυγής, να αποκαλύψουν κυκλώματα που εκδίδουν και διακινούν στην αγορά εικονικά τιμολόγια. Ως «όπλο» τους έχουν τα βαριά πρόστιμα που συνοδεύουν τις παραβάσεις, τα λουκέτα έως και 20 μήνες αλλά και «αφαίρεση» του ΑΦΜ για όσους «πειράζουν» τις ταμειακές μηχανές για να σβήνουν συναλλαγές και τζίρους, δεν τηρούν βιβλία και δεν εκδίδουν αποδείξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στις προσεχείς ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις για το νέο αυστηρότερο ποινολόγιο της εφορίας.

Με την ενεργοποίηση των νέων διατάξεων οι παραβάτες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις εξής κυρώσεις:

«Πειραγμένες» ταμειακές μηχανές: Όταν διαπιστώνεται η παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση κατ’ οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών αναστέλλεται η λειτουργία των επαγγελματικών εγκαταστάσεων:

Από 2 έως 12 μήνες όταν o υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος – χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού τον οποίο αφορά ο έλεγχος.

Από 3 έως 20 μήνες όταν o υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware) από τα αρμόδια όργανα ή οποιοδήποτε πρόσωπο έχει μεταπωλήσει λογισμικό ή παρέχει τεχνική υποστήριξη για την παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών. Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επαγγελματικών του εγκαταστάσεων και παράλληλα επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Επίσης αναστέλλεται η χρήση ΑΦΜ ή απενεργοποιείται, εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή ότι παραβιάζει κατ’ οποιονδήποτε τρόπο τη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών ή ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για την απόκτησή του ή έχει εγγραφεί στο φορολογικό μητρώο περισσότερες φορές.

Μη τήρηση λογιστικών βιβλίων: Βαριά είναι και τα πρόστιμα όταν διαπιστώνεται η μη τήρηση λογιστικών βιβλίων, καθώς και των αρχείων των ταμειακών μηχανών. Συγκεκριμένα:

Θα φτάνουν το 15% των εσόδων της επιχείρησης για κάθε έτος, όπου διαπιστώνεται παράβαση, με ελάχιστο ποσό ανά έτος τα 10.000 ευρώ για απλογραφικά και 30.000 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία.

Αν δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση τα τρία τελευταία χρόνια, το πρόστιμο είναι κατ΄ ελάχιστον 30.000 ευρώ για τα απλογραφικά βιβλία και 50.000 ευρώ για τα διπλογραφικά.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ οι κυρώσεις αυτές αποτελούν απάντηση στην πρακτική που έχει παρατηρηθεί ορισμένοι παραβάτες να δηλώνουν, μετά την έναρξη του ελέγχου, «απώλεια» των ηλεκτρονικών αρχείων παραστατικών που έχουν εκδοθεί από τις ταμειακές μηχανές τους.

[ΠΗΓΗ]

Κοινοποιησέ το
Exit mobile version