Πολιτικά
Τροποποίηση για τη χορήγηση άδειας απλής χρήσης του αιγιαλού ζητά ο Μαντάς

Ανέβηκε
5 έτη πρινστις
από
Kalamata Times
Περικλής Μαντάς
Την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών, η οποία εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες και περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας απλής χρήσης του αιγιαλού, ζητά με Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ο Βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μαντάς αναφέρεται στα προβλήματα που προκαλούν οι επιπλέον οικονομικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες και αφορούν στην ύπαρξη φορολογικής ενημερότητας των τελευταίων 30 ημερών, καθώς και πιστοποιητικού περί μη οφειλής στον οικείο δήμο.
Όπως σημειώνει ο βουλευτής, οι συγκεκριμένοι όροι δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους περισσότερους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης, μια και η πλειονότητά τους διατηρεί επιχειρήσεις εποχιακού χαρακτήρα, οι οποίες γίνονται ενήμερες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν έχουν δραστηριότητα και έσοδα. Επιπλέον είναι βέβαιο ότι λόγω της πρόσφατης δεκαετούς κρίσης χρέους, αλλά και λόγω των σημαντικών περιορισμών στη ρευστότητα από την αντιμετώπιση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, πολλές επιχειρήσεις να μην καταφέρουν να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να ρυθμίσουν τις τυχόν εκκρεμότητές τους και γι’ αυτό τον λόγο να μην καταφέρουν καν να ανοίξουν.
Κατά τον κ. Μαντά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δοθεί η δυνατότητα στους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης να περισώσουν όσα περισσότερα μπορούν από τη φετινή χρονιά και για τον λόγο αυτό απαιτείται ένα περισσότερο ευέλικτο πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Το πλαίσιο αυτό θα πρέπει αφενός να διευκολύνει τη δυνατότητα απλής χρήσης του αιγιαλού, στηρίζοντας έμπρακτα τις προσπάθειες ανάκαμψης της χώρας και της οικονομίας, αλλά και αφετέρου να διασφαλίζει ότι οι δικαιούχοι θα ανταποκρίνονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Καλαμάτα, 20/05/2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:
Προς: Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη
Υπουργό Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο
Θέμα: «Ασφυκτικό πλαίσιο για απλή χρήση αιγιαλού βάσει της νέας ΚΥΑ»
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στους επαγγελματίες και επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης, μετά από την έκδοση της από 15-05-2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β’ 1864/2020), αναφορικά με το πλαίσιο παραχώρησης απλής χρήσης του αιγιαλού. Σημείο της έντονης αντίδρασης αποτελεί το άρθρο 3 της εν λόγω ΚΥΑ, στο οποίο αναφέρεται ότι οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν απλή χρήση του αιγιαλού ως Δικαιούχοι Παραχώρησης του δικαιώματος αυτού, ανάμεσα σε άλλα θα πρέπει υποχρεωτικά πλέον να διαθέτουν (α) φορολογική ενημερότητα των τελευταίων 30 ημερών και (β) πιστοποιητικό περί μη οφειλής στον οικείο δήμο.
Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες που κάνουν απλή χρήση του αιγιαλού, διατηρούν επιχειρήσεις εποχιακού χαρακτήρα, οι οποίες κατά κύριο λόγο κλείνουν ή περιορίζουν σημαντικά τη δραστηριότητά τους κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι επιχειρήσεις αυτές συνήθως γίνονται ενήμερες ως προς τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και τους δήμους κατά τους θερινούς μήνες, όταν είναι σε πλήρη λειτουργία και διαθέτουν έσοδα. Ειδικά δε στην παρούσα συγκυρία με τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, την ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη ρευστότητας και με τις επιχειρήσεις τους ακόμα κλειστές κατόπιν κρατικής εντολής, η απαίτηση για πλήρη οικονομική συμμόρφωση προκαλεί σε πολλούς επαγγελματίες συνθήκες ασφυξίας και θέτει σε σημαντικό κίνδυνο ακόμα και τη δυνατότητα να λειτουργήσουν κατά τη φετινή περίοδο.
Δεδομένου ότι βασική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης αποτελεί η στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και η προστασία των θέσεων εργασίας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό, είναι σημαντικό να δοθεί η δυνατότητα στους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης να περισώσουν όσα περισσότερα μπορούν από την φετινή χρονιά. Βασική προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η δυνατότητα να ανοίξουν και να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους σε έναν περισσότερο ευέλικτο πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, τόσο λόγω της δεκαετούς κρίσης χρέους, όσο και λόγω της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
- Προτίθεται η κυβέρνηση να τροποποιήσει τις προϋποθέσεις για ύπαρξη φορολογικής ενημερότητας και μη οφειλής στον οικείο δήμο, όσον αφορά στην απλή χρήση του αιγιαλού;
- Δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις γίνονται ενήμερες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορεί αρχικά να δίνεται η δυνατότητα απλής χρήσης του αιγιαλού, αλλά η διασφάλιση ότι οι δικαιούχοι ανταποκρίνονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις να γίνεται κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών;



Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Θετική η Σοφία Ζαχαράκη στην επέκταση του επιδόματος στέγασης φοιτητών σε ολόκληρη τη Μεσσηνία
-
ΟΕΒΕ Μεσσηνίας: Αίτημα για εξορθολογισμό των κυρώσεων σχετικά με τη χρήση του αιγιαλού
-
Επιστολή διαμαρτυρίας σε Δημάρχους και βουλευτές από τον Σύλλογο Εστίασης Καλαμάτας για τη χρήση αιγιαλού
-
Περικλής Μαντάς για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: Ανοίγει πλέον ο ασκός του Αιόλου
-
Απάντηση Π. Μαντά σε ΠΕΜΕΤΕ: Δεν με φοβίζουν οι απειλές σας!
-
Π. Μαντάς για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: Απέναντι στα συμφέροντα – Στο πλευρό του Έλληνα παραγωγού
-
Π. Μαντάς για Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας: Παραμένει πλήρως ενεργό με την ίδια δικαστική ύλη
-
Περικλής Μαντάς: Καμία προστασία για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας
-
Χρονοδιάγραμμα για τα μεγάλα έργα της Μεσσηνίας αρμοδιότητας υπουργείου Υποδομών
-
Π. Μαντάς για παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων: Κυριαρχικός κρατικός έλεγχος σε όλα τα ιδρύματα
-
Να διατεθεί ξανά αστυνομικό κλιμάκιο της ΟΠΚΕ ζητά ο Περικλής Μαντάς
-
Π. Μαντάς σε υπουργείο Υγείας: Να μετακινηθεί ογκολόγος της 6ης ΥΠΕ στο νοσοκομείο Καλαμάτας
-
Π. Μαντάς για επιστολική ψήφο: Εθνική κατάκτηση με ιστορική σημασία
-
Μαντάς σε Κικίλια για Μόνιμο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στο Πεταλίδι
-
ΟΕΒΕ Μεσσηνίας: Συζήτηση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τους Βουλευτές Μεσσηνίας κ. Χρυσομάλλη Μ. και κ. Μαντά Π.
-
Η ανακοίνωση του Π. Μαντά μετά την ολοκλήρωση του εκλογικού αποτελέσματος
-
Περικλής Μαντάς: Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη
-
Περικλής Μαντάς: Άνθρακας ο θησαυρός, κ. Πολάκη – Γελάει όλη η Μεσσηνία
-
Π. Μαντάς σε ΣΥΡΙΖΑ: “Όσο η χώρα γυρνά σελίδα, τόσο πιο τοξικό το κλίμα που δημιουργούν”
-
Oι βουλευτές Μεσσηνίας της ΝΔ Μ. Χρυσομάλλης και Π. Μαντάς θα πάνε στην κηδεία του τέως
-
Συνάντηση Π. Μαντά με πρόεδρο του ΕΚΑΒ για δημιουργία σταθμού ασθενοφόρων στην Κορώνη
-
Περικλής Μαντάς: «Σε τροχιά υλοποίησης τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Μεσσηνίας»
-
Απολογισμός της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών – Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Μεσσηνίας
-
Π. Μαντάς σε Σ. Πέτσα για νέο ειδικό νηπιαγωγείο και ειδικό δημοτικό Καλαμάτας
-
«Νοσ. Κυπαρισσίας: Μαντάς σε Πλεύρη για ένταξη στις άγονες περιοχές Α’ κατηγορίας – επιπλέον κίνητρα σε γιατρούς»
-
Περικλής Μαντάς: fast track έκδοση σύνταξης μέσα σε 90 ημέρες
-
Ο Π. Μαντάς ζητά ενίσχυση της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Καλαμάτας
-
Π. Μαντάς: 4,7 εκ. ευρώ για ενίσχυση των παραγωγών σταφίδας
-
Διαβεβαιώσεις Καραμανλή σε Μαντά για “Τσακώνα – Καλό Νερό”
-
Περικλής Μαντάς για οφειλές επαγγελματιών σε ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ
Πρόσφατα Άρθρα
Ξεκίνησαν οι αγώνες ποδοσφαίρου για το πρόγραμμα «Άθληση για Όλους» στην Καλαμάτα
Βιωματικό Εργαστήρι Φιλοζωίας για Παιδιά & Οικογένειες στις 16 Απριλίου στην Καλαμάτα
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Ψαρών και στην οδό Αριστοδήμου
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τη διανομή κρέατος την περίοδο του Πάσχα
Ο Αλέξης Χαρίτσης στην 1η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς Μεσσηνίας
AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων
RSS Error: WP HTTP Error: Η διεύθυνση URL δεν είναι έγκυρη.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Ειδησεις απο Καλαματα1 ημέρα πριν
Δήμος Καλαμάτας: Υπάλληλος ζήτησε συγγνώμη στο δικαστήριο για απρεπή συμπεριφορά σε πολίτη
-
Ειδησεις απο Καλαματα2 ημέρες πριν
Μαθητές από τη Γερμανία στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας: Ένα ταξίδι στη βιωσιμότητα και τη γαστρονομία
-
Κινηματογράφος1 ημέρα πριν
Τα γεγονότα της Μεσσηνιακής Επανάστασης του 1834 – Ο Αναστάσης Τζαμαλής και η Μάχη του Ασλάναγα
-
Ταξίδια1 ημέρα πριν
Οι φυσιολάτρες του Ευκλή αγαπούν Δεσύλλα και η ομάδα #αγαπάμεΔεσύλλα τον Ευκλή
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία1 ημέρα πριν
Με λαμπρότητα η Εθνική Επέτειος της Επανάστασης του 1821 στη Μεσσήνη
-
Ειδησεις απο Καλαματα1 ημέρα πριν
Διαμέρισμα προς πώληση στο Νησάκι Καλαμάτας
-
Οικονομικά2 ημέρες πριν
Επίδομα σε χιλιάδες δημοτικούς υπαλλήλους ‑ Τι θα γίνει με τα αναδρομικά
-
Πολιτικά1 ημέρα πριν
Νέα Δράση Εκπαίδευσης και Καινοτομίας στον Τουρισμό της Πελοποννήσου «Peloponnese Tourism Academy»