Η κυβέρνηση σκοπεύει να ενεργοποιήσει ένα σύστημα βαθμολόγησης (point system) για τους οφειλέτες που χρωστούν σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στόχος είναι η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας και της συναλλακτικής συμπεριφοράς τους, με σκοπό να περιοριστεί η αύξηση του ιδιωτικού χρέους και να διευθετηθούν οι οφειλές με προσωποποιημένο τρόπο. Αυτή η πρωτοβουλία συνδέεται με τη δημιουργία και τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, για την οποία η νομοθεσία είχε θεσπιστεί ήδη από το 2022.
Τραγικά νέα για όσους έχουν χρέη στις τράπεζες ή στο δημόσιο
Η αξιολόγηση που θα λαμβάνουν οι οφειλέτες θα χρησιμεύει ως οδηγός για την αποπληρωμή των χρεών τους, τη λήψη δανείων, και πιθανώς για τη συμμετοχή τους σε δημόσιους διαγωνισμούς. Αυτοί που έχουν υψηλό πιστοληπτικό σκορ θα διευκολύνονται περισσότερο στη διαδικασία δανεισμού και ρύθμισης των οφειλών τους.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια νέα μορφή του Τειρεσία, η οποία θα παρακολουθεί ψηφιακά τις οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, ώστε οι πιστωτές να έχουν μια πλήρη εικόνα του συνολικού ιδιωτικού χρέους και να μπορούν να προσαρμόσουν την πολιτική τους ανάλογα. Όπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, με αυτόν τον τρόπο, η χώρα θα αποκτήσει έναν αξιόπιστο μηχανισμό για τη χορήγηση πιστώσεων, αντίστοιχο με εκείνους που λειτουργούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και στο μέλλον αυτό μπορεί να επιτρέψει ακόμη και ευέλικτες ρυθμίσεις για οφειλές προς το Δημόσιο.
Point system για όλα τα χρέη σε τράπεζες και δημόσιο
Με το ιδιωτικό χρέος να φτάνει τα 240 δισ. ευρώ, οι προσδοκίες που συνδέονται με την ενεργοποίηση της Αρχής περιλαμβάνουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τις τράπεζες, καθώς και την πρόληψη της υπερχρέωσης των ατόμων. ταυτόχρονα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το ΚΕΑΟ και οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν μια συνολική εικόνα των οφειλών των πολιτών και των επιχειρήσεων. Επίσης, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν το πιστοποιητικό πιστοληπτικής ικανότητας που θα εκδίδει η ανεξάρτητη Αρχή, προκειμένου να διαπραγματευτούν την χορήγηση δανείων.
Βάση δεδομένων
Η ανεξάρτητη Αρχή θα διαθέτει μια εκτενή βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει όλα τα χρέη και τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών, με σκοπό να προσδιορίζει το «πιστοληπτικό σκορ» κάθε ατόμου ή επιχείρησης που επιθυμεί να δανειστεί ή να λάβει χρηματοδότηση από το Δημόσιο ή να ρυθμίσει τις οφειλές της.
Ο διαγωνισμός για τη δημιουργία της κεντρικής βάσης δεδομένων που θα αφορά την οικονομική συμπεριφορά και την πιστοληπτική αξιολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων σε σχέση με τις οφειλές τους προς το Δημόσιο έχει ήδη ολοκληρωθεί. Στη συγκεκριμένη βάση θα καταχωρίζονται γενικές πληροφορίες σχετικά με τις οφειλές και την οικονομική συμπεριφορά, καθώς και στοιχεία για τις οφειλές των δημόσιων οργανισμών. Παράλληλα, θα υπολογίζεται η πιθανότητα μη εξυπηρέτησης μιας οφειλής ή ενός δανείου.
Η πιστοληπτική αξιολόγηση θα προκύπτει από το πληροφοριακό σύστημα με τη βοήθεια αυτοματοποιημένης διαδικασίας, που θα επεξεργάζεται τα δεδομένα σχετικά με την οικονομική συμπεριφορά του οφειλέτη. Αυτά τα δεδομένα θα συλλέγονται από δημόσιους φορείς μέσω αλγορίθμου. Η αξιολόγηση θα γίνεται με αριθμητική κλίμακα και θα εξετάζει την εκπλήρωση ή την αθέτηση υποχρεώσεων απέναντι στους δημόσιους φορείς για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.