Σε απόσταση 55χλμ από την Καλαμάτα, ένα πανέμορφο ψαροχώρι της Δυτικής Μάνης με παραδοσιακό ύφος ξεχωρίζει για το αρχαιοπρεπές όνομά του, το οποίο οφείλει στο σχήμα του.
Οι πρώτες αναφορές για το χωριό συναντώνται σε έγγραφο σχετικό με τους Μανιάτες που επιβιβάστηκαν από εκεί για την Κορσική στις αρχές του 18ου αι., αλλά όπως όλα δείχνουν αναπτύχθηκε κυρίως από τον 19οαι. και μετά, αποτελώντας θαλάσσιο συγκοινωνιακό κόμβο και βάση του διαμετακομιστικού εμπορίου με τα ορεινά χωριά.
Ο λόγος για την Τραχήλα Μάνης. Το μικρό γραφικό λιμανάκι και η παραλία του Αγίου Δημητρίου, 6 χλμ βορειοδυτικά, με τις απίθανες, παρθένες παραλίες με βράχια και πεντακάθαρα νερά, καθώς και η ακτή του Πανταζή, με γκρίζα αμμουδιά, αρμυρίκια και υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά συγκαταλλέγονται στα πανέμορφα τοπία του γραφικού χωριού.
Δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του 19ου αι. όπως το ιστορικά διατηρητέο κτίριο του Κ. Μελέα, καθώς και το κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου, αναστηλωμένο από τον δραστήριο πολιτιστικό και μορφωτικό σύλλογο του χωριού είναι ένας επιλέον λόγος για περιήγηση στην Τραχήλα.