Kalamata Times

Το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης στην Ελλάδα ‑ Πού εντοπίστηκε

Το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης στην Ελλάδα ‑ Πού εντοπίστηκε 1
Κοινοποιησέ το

Σε νεκρό θηλυκό αγριόχοιρο στη Δημοτική Ενότητα Πετριτσίου του Δήμου Σιντικής Σερρών εντοπίστηκε της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, θέτοντας τις κτηνιατρικές αρχές σε συναγερμό.

Ο ιός εντοπίστηκε έπειτα από τη διενέργεια σχετικών εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τη νόσο).

Στο μεταξύ, σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι κτηνιατρικές αρχές της χώρας, όπου ενώ με εντολή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου, ενεργοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου, οι τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Π.Ε. Σερρών ενώ παράλληλα έχει προγραμματιστεί η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του νοσήματος σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Τα μέτρα που ενεργοποιούνται για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου, η οποία θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την χοιροτροφία της χώρας είναι τα εξής:

1.Η ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων.

2. Η Ενεργοποίηση του τοπικού κέντρου ελέγχου νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Σερρών.

3. Οριοθέτηση μολυσμένης περιοχής.

4. Μέτρα στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται εντός της οριοθετηθείσας μολυσμένης περιοχής.

5. Εντατική παθητική επιτήρηση σε αγριόχοιρους και κατοικίδιους χοίρους εντός της οριοθετηθείσας μολυσμένης περιοχής.

6. Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Ομάδα Ειδικών για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων, συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2022, καθώς επίσης και ότι ο ιός της Αφρικανικής Πανώλης του χοίρου δε μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια υγεία.

[ΠΗΓΗ]

Κοινοποιησέ το
Exit mobile version