Σωτήριο αποδείχτηκε το φιλί της ζωής που της έδωσε η μητέρα της όπως και οι πρώτες βοήθειες που δέχτηκε από τον ναυαγοσώστη που επέβλεπε την παραλία της Ζαχάρως το απόγευμα της Τετάρτης, για το 6χρονο κοριτσάκι που έχασε τις αισθήσεις του ενώ κολυμπούσε.
Χθες έγινε ο πρώτος νευρολογικός έλεγχος από την ιατρονοσηλευτική ομάδα της ΜΕΘ Παίδων του ΠΓΝΠ, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένο από το βράδυ της Τετάρτης, και η εικόνα ήταν πολύ καλή.
«Ήταν μία ιδιαίτερα δύσκολη νύχτα αλλά είμαστε αισιόδοξοι» μας είπε ο υπεύθυνος της ΜΕΘ Παίδων, Ανδρέας Ηλιάδης. Ο ίδιος πρόσθεσε: «’’Ανοίξαμε’’ χθες ένα νευρολογικό παράθυρο για να δούμε πως είναι η νευρολογική εικόνα της μικρής και οι πρώτες ενδείξεις είναι καλές. Φαίνεται ότι δεν αναπτύσσει εγκεφαλικό οίδημα και δεν έχουμε και κανένα άλλο νευρολογικής φύσεως θέμα. Επίσης η καρδιά της μικρής είναι ρυθμική παρ’ ότι υπέστη καρδιακή ανακοπή. Σήμερα θα κάνουμε έναν δεύτερο νευρολογικό έλεγχο κι αν όλα είναι καλά θα προσπαθήσουμε σταδιακά να την ξυπνήσουμε».
Το χρονικό
Υπενθυμίζουμε ότι το κοριτσάκι έχει έρθει στην Ηλεία, τόπο καταγωγής των γονιών της, από την Ελβετία όπου διαμένει μόνιμα με τους γονείς της και την αδελφή της. Το απόγευμα της Τετάρτης είχαν πάει για μπάνιο στη Ζαχάρω. Ενώ η μικρή απολάμβανε τη θάλασσα και το παιχνίδι κάποια στιγμή η μητέρα της αντιλήφθηκε ότι κάτι είχε συμβεί στην κόρη της. Έσπευσε, έβγαλε το παιδί από τη θάλασσα και για καλή της τύχη γνώριζε από πρώτες βοήθειες και της έδωσε το φιλί της ζωής. Ευτυχώς η παραλία διέθετε και ναυαγοσώστη ο οποίος έφτασε κοντά της σε λίγα λεπτά και της παρείχε σωτήρια βοήθεια μέχρι να φτάσει το ΕΚΑΒ με το εξειδικευμένο προσωπικό. Αρχικά μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας Κρεστένων και ακολούθως στο νοσοκομείο του Πύργου όπου η μικρή υπέστη ανακοπή. Οι γιατροί κατάφεραν να την επαναφέρουν και αφού τη διασωλήνωσαν τη μετέφεραν στη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ.
«Με την ευκαιρία του περιστατικού αυτού θέλω να τονίσω πόσο καθοριστική είναι η γνώση των πρώτων βοηθειών» τονίζει ο κ. Ηλιάδης και εξηγεί: «Αρχικά η παρέμβαση της μητέρας στα πρώτα λεπτά του συμβάντος, και ακολούθως του ναυαγωσώστη ήταν καθοριστική. Αυτό σημαίνει ότι τα μαθήματα που γίνονται στα σχολεία και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους από εμάς τους γιατρούς, το ΕΚΑΒ, τον ΕΕΣ πρέπει να είναι πιο εντατικά. Πέρα από την πρόληψη πιστεύω ότι η γνώση των πρώτων βοηθειών από τον απλό κόσμο είναι απαραίτητη. Και φυσικά η προσπάθεια αυτή ολοκληρώθηκε από τον άρτιο χειρισμό που επιφύλαξε το υγειονομικό προσωπικό του ΕΚΑΒ, του κέντρου υγείας και του νοσοκομείου Πύργου. Όλοι μαζί πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τη ζωή αυτού του παιδιού».