Το ρευστό τοπίο για συντάξεις, επιδόματα και την υποσχόμενη ανάπτυξη δεν έχει σταματήσει να υπάρχει. Αυτή τη φορά τα δεδομένα έρχονται να αλλάξουν πάλι για τις συντάξεις και ο λόγος είναι αυτός που φοβόμασταν όλοι εδώ και πολλά χρόνια πως θα χτυπήσει την πόρτα της χώρας, και δεν είναι άλλος από το δημογραφικό πρόβλημα.
Η μετανάστευση των νέων ανθρώπων, η μείωση των γεννήσεων και το αυξανόμενο όριο του προσδόκιμου επιβίωσης έχουν ήδη ξεκινήσει να αλλάζουν την δομή του ελληνικού πληθυσμού με την κραυγαλέα αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας στο σύνολο του γενικού πληθυσμού.
Αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται αλλαγές όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικών αλλά και στο πώς χειρίζεται η Ελλάδα κάποια ζητήματα.
Ήδη η Πολιτεία έχει σημάνει συναγερμό για τις επιπτώσεις που θα έχει μία επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος σε συντάξεις, στο ασφαλιστικό αλλά και γενικότερα στον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας.
Στην παρούσα φάση επείγει η άμεση λήψη μέτρων με την μορφή παρεμβάσεων περιορισμού του δημογραφικού προβλήματος, έτσι ώστε να μην λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Βάσει μελετών σε ορίζοντα κάποιων δεκαετιών, εάν η αύξηση του γηράσκοντος πληθυσμού εξακολουθήσει να υφίσταται με πιο υψηλούς ρυθμούς, τότε τα δημοσιονομικά του κράτους θα επιδεινωθούν. Συνεπώς , δεν θα δύναται να καταβάλλει συντάξεις και οποιασδήποτε μορφής εισοδήματος σε αυτή την ηλικία.
Πέρα από αυτά, η επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας θα χειροτερέψουν εξαιτίας της μείωσης του ενεργού πληθυσμού, δηλαδή των νεαρότερων ηλικιών, με αποτέλεσμα το ποσοστό της απασχόλησης να καταρρεύσει.
Τα μέτρα που βρίσκονται υπό σκέψη είναι πολλά εκ των οποίων η ενίσχυση των οικογενειακών πολιτικών για την αύξηση της γονιμότητας, ο επαναπροσδιορισμός του συστήματος κοινωνικών δικαιωμάτων και επιδότηση του κόστους ανατροφής των παιδιών για γονεις που εργάζονται.
Επίσης, εξετάζονται αλλαγές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εθνική σύνταξη και με λιγότερα από 15 έτη, στενή παρακολούθηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ υπάρχει ακόμα και το ενδεχόμενο να επιμηκυνθει ο εργασιακός βίος και να ανοίξουν νέα πεδία, όπως η απασχόληση συνταξιούχων.
Με τις προβλέψεις να τρομάζουν (οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας θα αποτελούν το 60% του γενικού πληθυσμού!) τους ειδικούς, την κυβέρνηση αλλά και τον καθημερινό πολίτη το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να παρθούν απλά αποφάσεις για λήψη μέτρων αλλά τα συγκεκριμένα μέτρα να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται πολύ άμεσα, ακόμα και σε βάθος πενταετίας για να αποφευχθούν τα πολύ χειρότερα.