Υπάρχει ένα νησί που βρίσκεται κοντά στη Μύκονο αλλά δεν της μοιάζει καθόλου – είναι ήσυχο, διαφορετικό, σχεδόν ανοιχτό μουσείο αφού όπου και να κοιτάξεις γύρω σου θα δεις αρχαιολογικούς θησαυρούς. Αυτό το νησί λέγεται Δήλος και είναι ένας πραγματικός παράδεισος.
Το νησί της Δήλου ήταν ένα από τα σημαντικότερα μέρη του αρχαίου ελληνικού κόσμου, με ναούς να τιμούν τη γενέτειρα των δίδυμων θεών Απόλλων και Αρτέμιδος.
Περπατώντας στους πλακόστρωτους δρόμους βλέπεις αρχαία σπίτια, ναούς και αγάλματα σαν να βρίσκεσαι σε έναν τεράστιο αρχαιολογικό χώρο απ’άκρη σ’άκρη!
Ο πληθυσμός της Δήλου , σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είναι 24 κάτοικοι, οι οποίοι ανήκουν κατά κύριο λόγο στο προσωπικό του αρχαιολογικού χώρου και του αρχαιολογικού μουσείου της Δήλου!
Ο μύθος που ακολουθεί αυτό το νησί λέει πως ο Δίας έκανε έκκληση στον αδελφό του, τον Ποσειδώνα, να τον βοηθήσει να βρει ένα μέρος κάπου στη θάλασσα, όπου η Λητώ θα μπορούσε να ξεκουραστεί και να γεννήσει το παιδί του Δία. Η Λητώ είχε υποσχεθεί πως αν μπορούσε να ξεκουραστεί στο νησί και να γεννήσει εκεί, θα ήταν μεγαλόψυχη και γενναιόδωρη και θα έφερνε πολύ πλούτο στους κατοίκους.
Κι έτσι στη Δήλο γεννήθηκε ο Απόλλωνας και η δίδυμη αδελφή του, η Άρτεμις. Για τον λόγο αυτό, το νησί θεωρούνταν ιερό κατά τους αρχαίους χρόνους. Τα άλλα νησιά έστησαν κυκλικό χορό γύρω από τη Δήλο και έτσι πήραν το όνομα «Κυκλάδες».Η Λητώ, η μητέρα του Απόλλωνα, έφερε όλο τον πλούτο πάνω στο νησί. Αυτό που είχε σκεφτεί – προβλέψει, ήταν η απώλεια ανθρώπινων ζωών, η δουλία και οι συμφορές που θα έφερνε ο πλούτος. Ο μύθος λέει πως το νησί ερήμωσε και έτσι παρέμεινε τις δύο τελευταίες χιλιετίες.
Eπειδή ολόκληρη η Δήλος είναι αρχαιολογικός χώρος, απαγορεύεται η διανυκτέρευση και το κάμπινγκ στο νησί – μπορείς όμως να κάνεις εκεί τις βουτιές σου! Τα νερά της Δήλου είναι γαλαζοπράσινα και διάφανα…