Kalamata Times

«Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα» στο 2ο Παιδικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ

«Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα» στο 2ο Παιδικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ 1
Κοινοποιησέ το

Την Τετάρτη 28 Ιουλίου και ώρα 21:00 στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων (πλατεία Ευκαλύπτων), συνεχίζεται το 2ο Παιδικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ που διοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας και η Κ.Ε. Φάρις.

Αυτή τη φορά μικροί και μεγάλοι θα παρακολουθήσουν παιδικό υπαίθριο σινεμά, με τίτλο: «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα» από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας/Filmhouse.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα 15 χρόνια προσφοράς των Κέντρων Στήριξης Καλαμάτας των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, που στηρίζουν ανελλιπώς ευάλωτες οικογένειες στην πόλη.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ο Δήμος Καλαμάτας και η Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ  πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις με τίτλο «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2021», ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών αρχών, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό και τους καλλιτέχνες.

Για την  παρακολούθηση των εκδηλώσεων είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στο κοινό τα ακόλουθα:

-υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από κάθε θεατή  κατά την είσοδό του  στο χώρο της εκδήλωσης

-Τήρηση απόστασης ενάμιση (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων – θεατών

 

Με μια ματιά – Σύνοψη

Ο Αυτοκράτορας της Κίνας ζει σ’ ένα από τα ομορφότερα παλάτια του κόσμου, όπου όλα λειτουργούν στην εντέλεια χάρη σ’ ένα υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα. Ωστόσο ο Αυτοκράτορας είναι μελαγχολικός… Όταν κάποια μέρα μαθαίνει ότι στον κήπο του παλατιού του ζει ένα αηδόνι που τραγουδάει με μαγευτική φωνή, στέλνει αμέσως τους αυλικούς του να το βρουν και να το φέρουν μπροστά του. Ο Αυτοκράτορας δακρύζει και μαγεύεται από τη φωνή του αηδονιού, μέχρι που μια μέρα φτάνει στο παλάτι ένα ασυνήθιστο δώρο: ένα ηλεκτρονικό αηδόνι. Όλοι εντυπωσιάζονται από αυτό το τεχνολογικό θαύμα, μολονότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να λέει το ίδιο τραγούδι ξανά και ξανά. Το αληθινό αηδόνι εγκαταλείπει το παλάτι και μέρα νύχτα ακούγεται μονάχα το τραγούδι του ηλεκτρονικού πουλιού. Κάποια στιγμή όμως το ηλεκτρονικό αηδόνι χαλάει, και τότε ο Αυτοκράτορας αρρωσταίνει βαριά…

Η παράσταση βιντεοσκοπήθηκε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ στις 3 Νοεμβρίου 2019 και παραχωρείται στην πόλη μας στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αποστολής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα είναι ένα μαγευτικό παραμύθι στην πιο αγνή φόρμα του είδους κατάλληλο για ηλικίες από 5 ετών και άνω.

Ένα μουσικό παραμύθι – Συντελεστές

Η Λένα Πλάτωνος έγραψε το Αηδόνι του αυτοκράτορα, ένα «μουσικό παραμύθι με στοιχεία όπερας», όπως το έχει χαρακτηρίσει, το 1989, πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η προηγούμενη ενασχόλησή της με τη Λιλιπούπολη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μελοποίηση του συγκεκριμένου έργου, με τα συνθεσάιζερ να είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή. Μάλιστα, το λιμπρέτο που έγραψε ο ποιητής-βιολόγος Γιώργος Βολουδάκης ξεκινά με τη φωνή ενός παιδιού που ρωτά αν το μικρό συνθεσάιζερ μπορεί να συναγωνιστεί το αηδόνι!

Το animation της παράστασης έχει σχεδιάσει η ανερχόμενη animator Ειρήνη Βιανέλλη, η τελευταία δημιουργία της οποίας, η stop motion ταινία μικρού μήκους Icebergs, βασισμένη στο βιβλίο του Ευθύμη Φιλίππου Σκηνές, έχει βραβευτεί σε κινηματογραφικά φεστιβάλ. Χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές του animation που συνδυάζουν την υψηλή τεχνολογία με τη χειροποίητη αισθητική, η Ειρήνη Βιανέλλη ζωντανεύει καρέ καρέ το Αηδόνι του αυτοκράτορα με έντονες αναφορές στην κινέζικη τέχνη. Σύμφωνα με την ίδια, «το τελικό αποτέλεσμα, ένα πολύχρωμο σύμπαν από δάση, παλάτια, κήπους και εργοστάσια, αφηγείται τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και τη δημιουργία».

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Κατερίνα Πετσατώδη, σκηνοθέτρια με σημαντική εμπειρία στον χώρο της όπερας και του μουσικού θεάτρου. Η σκηνοθέτρια είδε το έργο σαν «ένα μουσικό παραμύθι που συνδυάζει ιδανικά δύο φαινομενικά ασύνδετες αλλά τελικά τόσο αρμονικά δεμένες μεταξύ τους τέχνες, την όπερα και το animation, με έμπνευση, φαντασία και ευρηματικότητα».

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ

Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα

Family | K-5 | Μεταγλωττισμένο | 2019 | Ελ | 60΄

σκηνοθεσία: Κατερίνα Πετσατώδη

μουσική, ενορχήστρωση:  Λένα Πλάτωνος

λιμπρέτο: Γιώργος Βολουδάκης

διανομή: Αυτοκράτορας Νίκος Κοτενίδης, Αυλικός, Θάνατος Γιώργος ΡούπαςΑηδόνι Μαριλένα Στριφτόμπολα, Ψαράς, Αυλάρχης, Τεχνικός Γιάννης Φίλιας

Φίλη του αηδονιού, Τεχνικός Μυρτώ Μποκολίνη, Βιολιστής, Αρχιμουσικός Σαλιέρι Δημήτρης Ναλμπάντης

Αφήγηση Μαρία Σκουλά


Κοινοποιησέ το
Exit mobile version