Οι πολύποδες παχέος εντέρου είναι από τα πιο συχνά προβλήματα που παρουσιάζονται κι αν και τις περισσότερες φορές είναι καλοήθεις, αυτό δε σημαίνει πως δεν θα πρέπει να μας ανησυχούν. Υπάρχει η πιθανότητα να εξελιχθούν σε κακοήθεια και σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε τι είναι οι πολύποδες, τι τύποι υπάρχουν και πως γίνεται διάγνωση, θεραπέια ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχούμε. Τέλος, θα αναφερθούμε στην πρόληψη.
Τι είναι οι πολύποδες παχέος εντέρου
Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι συνήθως καλοήθη ογκίδια. Εμφανίζονται εξίσου συχνά σε άντρες και γυναίκες και όσο περισσότερο και στα άτομα άνω των 45 ετών το ποσοστό εμφάνισης αυξάνεται, ανά δεκαετία. Το 50% των ατόμων άνω των 60 ετών έχει διαγνωστεί με πολύποδα.
Πως εντοπίζονται
Ο πιο έγκαιρος τρόπος διάγνωσης για τους πολύποδες του παχέος εντέρου είναι η κολονοσκόπηση. Για να μην ανησυχείτε για το αν έχετε εμφανίσει ή όχι, συνίσταται η κολονοσκόπηση στους ενήλικες άνω των 45 ετών, για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Τι τύποι υπάρχουν
Οι πολύποδες χωρίζονται σε τρεις κύριους τύπους: αδενωματώδεις πολύποδες (γνωστοί και ως αδενώματα), υπερπλαστικοί πολύποδες και άμισχες οδοντωτές βλάβες (SSL). Τα αδενώματα και τα SSL μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο του εντέρου σε μια διαδικασία που διαρκεί πολλά χρόνια. Οι υπερπλαστικοί πολύποδες δεν εξελίσσονται σε καρκίνο. Πολλαπλά αδενώματα και SSL μπορεί να εμφανιστούν σε ασθενείς με σπάνια γενετικά σύνδρομα πολυποδίασης.
Επίσης, ανάλογα με τη μορφή τους έχουμε τρεις κατηγορίες. Αρχικά υπάρχουν οι έμμισχοι, που είναι πολύποδες με μίσχο, δηλαδή σε σχήμα μανιταριού. Υπάρχουν οι άμισχοι, που είναι σαν εξογκώματα με ευρεία βάση, και οι επίπεδοι.
Συμπτώματα
Αν εντοπίσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γαστρεντερολόγο και να τον ενημερώσετε γι’αυτά. Αυτός πιθανόν να σας κλείσει ένα ραντεβού για κολονοσκόπηση. Τα συμπτώματα είναι:
Εμφάνισα πολύποδες. Θα πρέπει να ανησυχώ;
Όπως είδαμε, είναι πολύ συχνή η εμφάνιση πολυπόδων, και τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Συνήθως αφαιρούνται μέσω της κολονοσκόπησης. Αυτή η διαδικασία λέγεται πολυποδεκτομή. Μετά οι πολύποδες στέλνονται για ιστολογικές εξετάσεις.
Αν κάποιος πολύποδας δεν αφαιρείται μέσω κολονοσκόπησης, ή αν οι ιστολογικές εξετάσεις δείξουν κακοήθεια στους πολύποδες που αφαιρέθηκαν, τότε θα πρέπει να υποβληθείτε σε κολεκτομή. Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, μιας και συνήθως γίνεται με λαπαροσκόπηση ή ρομποτικά.
Πρόληψη
Αν και δεν μπορούμε ποτέ να εξαλείψουμε τις πιθανότητες εμφάνισης πολυπόδων του παχέος εντέρου, μπορούμε να τις μειώσουμε σημαντικά. Οι βασικοί τρόποι πρόληψης είναι μέσω της αποφυγής του καπνίσματος και της μείωσης του αλκοόλ. Επίσης βοηθάει ένας τρόπος ζωής με σωματική άσκηση και σωστή διατροφή. Επομένως, αν αποφύγετε το τσιγάρο, το αλκοόλ, την καθιστική ζωή και το fast food, μειώνετε δραστικά τις πιθανότητες εμφάνισης πολύποδα.
Συμπερασματικά, οι πολύποδες παχέος εντέρου είναι κυρίως καλοήθη ογκίδια. Αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο και τις περισσότερες φορές δεν προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνονται τακτικοί έλεγχοι, καθώς κάποιοι τύποι πολυπόδων μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθεια. Θα πρέπει να ανησυχώ; Στις περισσότερες περιπτώσεις, όχι, αλλά η προληπτική ιατρική παρακολούθηση είναι ο καλύτερος τρόπος να διασφαλίσετε την υγεία σας μακροπρόθεσμα.