Μεσσηνία
Τι απαντά η Wind στην απόφαση της Καλαμάτας να μην αποδεχθεί την τεχνολογία 5ης γενιάς

Ανέβηκε
5 έτη πρινστις
από
Kalamata Times


Τι απαντά η Wind στην απόφαση της Καλαμάτας να μην αποδεχθεί την τεχνολογία 5ης γενιάς
«Τι κι αν η χώρα μας προσπαθεί να δεθεί στο άρμα της ανάπτυξης μετά από 10 επώδυνα χρόνια κρίσης; Τι κι αν άπαντες αναγνωρίζουν ότι η «4η Βιομηχανική Επανάσταση», με την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς με οπτικές ίνες και 5G, έχει ήδη ξεκινήσει και η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει κι αυτό το τρένο; Τι κι αν η χώρα μας χρειάζεται επενδύσεις, χρειάζεται προοπτική, χρειάζεται όραμα και αποφασιστικότητα για να σταματήσει η «αιμορραγία» του brain drain; Η τεχνοφοβία και ο ψηφιακός αναλφαβητισμός απειλούν να μας πάνε δεκαετίες πίσω, όπως διαφαίνεται από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Καλαμάτας να διακόψει την πιλοτική εφαρμογή του δικτύου της 5ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας (5G).
Η Καλαμάτα είχε όλα τα εχέγγυα να καταστεί μια πόλη-υπόδειγμα σε επίπεδο ψηφιακών υποδομών και να βρεθεί μπροστά στις τεχνολογικές εξελίξεις και την ανάπτυξη, ακόμη και έναντι των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας. Αντ’ αυτού, κινδυνεύει να απεμπολήσει αυτό το προνόμιο και να χάσει πολύτιμο χρόνο, καθιστώντας τους πολίτες της θύματα της παραπληροφόρησης, της άγνοιας και, ενίοτε, της πολιτικής εκμετάλλευσης ενός θέματος που θα έπρεπε να αποτελεί εθνικό στόχο και προτεραιότητα.
Με εκπεφρασμένη την πρόθεση της πολιτείας να δημοπρατήσει τις άδειες για το 5G το 2020, αλλά με ένα εχθρικό περιβάλλον που φαίνεται ότι διαμορφώνεται από μεμονωμένες τοπικές αυτοδιοικήσεις, οι επενδύσεις κινδυνεύουν να καθυστερήσουν να υλοποιηθούν. Θα έρθουν, όμως, σε άλλες χώρες τις οποίες οι Έλληνες αρέσκονται να θεωρούν πρότυπα, όπως π.χ. οι Σκανδιναβικές. Σε αυτές τις χώρες, οι οποίες, σημειωτέον, είναι από τις πιο αυστηρές σε θέματα ασφαλείας, οι επενδύσεις σε υποδομές τηλεπικοινωνιών νέας γενιάς προχωρούν τάχιστα, για να συναντήσουν οι πολίτες τους τις εξελίξεις, αφού έως το 2025 το 58% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει πρόσβαση σε 5G δίκτυα και υπηρεσίες.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι: είτε θα κάνει άλματα προς το μέλλον, αξιοποιώντας τις υποδομές, είτε θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα προσπαθεί να τις προλάβει ασθμαίνοντας. Η τόλμη, η αποφασιστικότητα και η υπεύθυνη στάση και ενημέρωση από όσους λαμβάνουν τις κεντρικές αποφάσεις είναι αδιαπραγμάτευτα συστατικά για να αναπτυχθούν οι νέες τεχνολογίες και καινοτομίες στην Ελλάδα. Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας -να κινείται σε υποδομές τεχνολογίας με 2-3 χρόνια διαφορά σε σχέση με την πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης- είναι κομβικό να μην χαθεί άλλος χρόνος και να μην διευρυνθεί το ψηφιακό χάσμα.
Η ψηφιακή τεχνολογία θα μετεξελίξει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία και κοινωνία και θα το κάνει πολύ γρήγορα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι για κάθε 1 δισ. ευρώ που επενδύεται στην ανάπτυξη του Διαδικτύου δημιουργούνται κατά μέσο όρο 9.300 θέσεις εργασίας. Η τεχνολογία 5ης γενιάς στην κινητή τηλεφωνία έχει τη δυναμική να «ξεκλειδώσει» έσοδα της τάξης των 12,3 τρισ. δολαρίων για ένα ευρύ φάσμα κλάδων της παγκόσμιας οικονομίας. Εκτιμάται ότι από το 2020 έως το 2035, η συνολική συμβολή του 5G στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα είναι ισοδύναμη με μια οικονομία του μεγέθους της Ινδίας σήμερα, την έβδομη μεγαλύτερη στον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι εννέα στους δέκα ανθρώπους πιστεύουν ότι το 5G θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών που δεν έχουν ακόμη επινοηθεί.
Σε κάθε περίπτωση, καθώς είναι φυσικό να υπάρχει ανησυχία για κάθε νέα τεχνολογία και την επίδρασή της στη δημόσια υγεία, είναι εύκολο να καλλιεργηθεί ο φόβος απόρροια της έλλειψης γνώσης, παραπληροφόρησης και συχνά τεχνοφοβίας.
Γι’ αυτό υπάρχουν αρμόδιοι επιστημονικοί οργανισμοί, παγκόσμιοι, αλλά και εθνικοί, όπως η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας – Δημόκριτος (οι οποίοι εδώ και χρόνια πραγματοποιούν χιλιάδες μετρήσεις), τους οποίους δεν φρόντισε να συμβουλευτεί το δημοτικό συμβούλιο της Καλαμάτας, για να ενημερώσει σωστά και επίσημα τους πολίτες της.
Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία μπροστά της. Τα δίκτυα νέας γενιάς, όπως είναι η οπτική ίνα και το 5G, τα οποία μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας, να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ανάκαμψη των ελληνικών επιχειρήσεων και να αναζωογονήσουν πολλούς κλάδους.
Αυτό δεν θα συμβεί όμως, εάν δεν σταματήσουμε να υψώνουμε εμπόδια σε αυτή την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη.»
Τι απαντά η Wind στην απόφαση της Καλαμάτας να μην αποδεχθεί την τεχνολογία 5ης γενιάς





Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Φιλοζωική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας την Μ. Τετάρτη
-
Ορκίστηκε ο Δημήτρης Μπεχράκης νέος υπάλληλος του Δήμου Καλαμάτας
-
Σε δημοπρασία για μίσθωση οικοπέδων ιδιωτών προχωρά ο Δήμος Καλαμάτας για παρκινγκ
-
Ορκωμοσία νέων υπαλλήλων στον Δήμο Καλαμάτας
-
Ξεκίνησαν οι αγώνες ποδοσφαίρου για το πρόγραμμα «Άθληση για Όλους» στην Καλαμάτα
-
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τη διανομή κρέατος την περίοδο του Πάσχα
-
Δήμος Καλαμάτας: Υπάλληλος ζήτησε συγγνώμη στο δικαστήριο για απρεπή συμπεριφορά σε πολίτη
-
«Η Μεσσηνία στους Χάρτες: Μια Χαρτογραφική Περιπλάνηση στον Χρόνο»
-
Καλαμάτα_ΜΕΤΑ: Καταγγελίες για Απουσία, Αυθαιρεσίες και Αδράνεια της Δημοτικής Αρχής
-
Παρακολουθείστε την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για τη Λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής
-
Διεκδίκηση Καλαμάτας στο πρόγραμμα Rethink Urban με κόμβους μικροκινητικότητας και αντιμετώπισης της “θερμικής νησίδας”
-
Καλαμάτα: “Υγεία για Όλους” Παιδιατρικός Εμβολιασμός Ρομά
-
Ολοκληρωμένη Προσέγγιση για την Ένταξη και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας των Ρομά στον Δήμο Καλαμάτας
-
Ο Δήμος Καλαμάτας ανακοίνωσε απαλλαγή τελών χρήσης Κ/Χ των επαγγελματιών της Υπαπαντής και 23ης Μαρτίου
-
Οι δημοτικοί υπάλληλοι του Δήμου Μεσσήνης έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους
-
Ταχύτητα στα Λόγια, Καθυστερήσεις στα Έργα: Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας υπό Κριτική
-
«Smart Town of the year» ανακηρύχθηκε ο Δήμος Καλαμάτας στα «Best City Awards 2025»
-
Η Πολιτική για την Παιδεία και οι Ευθύνες της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας
-
Καλαμάτα: “Έξυπνα” παγκάκια για ασύρματη φόρτιση κινητών αλλά και δωρεάν wi-fi
-
Αναπληρωτής Δημάρχου ο Σαράντος Μαρινάκης, παρατείνεται η θητεία των Αντιδημάρχων
-
Αγιασμός και κοπή Βασιλόπιτας της Δημοτικής Αρχής, στελεχών υπηρεσιών και εργαζομένων του Δήμου
-
Με 3 χρυσά και 5 ασημένια μετάλλια επέστρεψαν οι αθλητές των Special Olympics Kαλαμάτας
-
Απειλές για μηνύσεις και προσφυγή στην δικαιοσύνη για την ΚΑΚ στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας
-
Σκληρή απάντηση στον Δήμο Καλαμάτας από τον Σύλλογο Γονέων του Ειδικού Σχολείου
-
Έγκριση της Στρατηγικής BAA του Δήμου Καλαμάτας – Δημήτρης Πτωχός: «Σημαντική στιγμή για την Καλαμάτα και την Περιφέρεια Πελοποννήσου»
-
Ολοκληρώνονται οι εργασίες στο κτήριο της πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας στην Καλαμάτα
-
Προγράμματα «Άθλησης για όλους» από το Δήμο Καλαμάτας
-
Δράση “Γίνε κι Εσύ ο ‘Αι Βασίλης” σε Καλαμάτα και Μεσσήνη
-
Καταγγελία Τζαμουράνη για υποβάθμιση λογοδοσίας “Η δημοτική αρχή φοβάται”
-
Επέκταση εργασιών και προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Αριστοδήμου
Πρόσφατα Άρθρα
Μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα μέτρα ‑ Έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους
Επιστροφή ενοικίου έως 800 ευρώ – Αναλυτικά τα κριτήρια
Ιππικοί αγώνες στο Πλατύ ανήμερα του Αγίου Γεωργίου
Πλήθος κόσμου στον Άρι για το έθιμο του καψίματος του Ιούδα
H Καλαμάτα πανηγύρισε τη Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού
AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
πρέπει να δεις1 ημέρα πριν
Το πρώτο χωριό για παιδιά ΑμεΑ στην Ελλάδα θα φτιαχτεί στην Πελοπόννησο
-
Ειδησεις απο Καλαματα1 ημέρα πριν
Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» στην Καλαμάτα – Εργάτρια καθαριότητας έπεσε από το απορριμματοφόρο
-
Ταξίδια1 ημέρα πριν
3 ωραίες εκδρομές που αξίζει να κάνετε από την Καλαμάτα
-
Ειδησεις απο Καλαματα1 ημέρα πριν
Ο Εσπερινός της Αγάπης την Κυριακή του Πάσχα στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας
-
Κόσμος1 ημέρα πριν
Πέθανε ο Πάπας Φραγκίσκος
-
Κους Κους1 ημέρα πριν
Σε ακρωτηριασμό δύο δακτύλων του χεριού του υποβλήθηκε ο Αρης Μουγκοπέτρος που τραυματίστηκε από έκρηξη κροτίδας
-
Διατροφή1 ημέρα πριν
Πέντε αποτελεσματικοί τρόποι να «σβήσετε» τις θερμίδες του Πάσχα – Ξεκινήστε τώρα!
-
Κους Κους24 ώρες πριν
Γιώργος Κοσκωτάς: Πώς ζει και που βρίσκεται ο άνθρωπος που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα