Σε κλίμα βαθιάς οδύνης, πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία στο Σύνταγμα για το δυστύχημα στα Τέμπη, που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο (28/2/2023) και 57 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, άδικα.
Μεταξύ αυτών ήταν νέοι, καθώς οι περισσότεροι ήταν φοιτητές και φοιτήτριες που είχαν πάρει το τρένο για τη Θεσσαλονίκη.
Αυτό το «πάμε κι όπου βγει», θα στοιχειώνει την Ελλάδα για πολλά χρόνια. Οι σκηνές από το δυστύχημα στα Τέμπη, έμοιαζαν με εικόνες αρχαίας τραγωδίας έξω από τα νοσοκομεία με τους συγγενείς να περιμένουν την ταυτοποίηση των δικών τους ανθρώπων. Τα Τέμπη δεν είναι καταραμένα, τα Τέμπη είναι ματωμένα.
Συντριπτικές είναι οι εικόνες με τις βαλίτσες των θυμάτων, η μία δίπλα στη άλλη και από πάνω τις φωτογραφίες τους. Δέος προκαλούν και τα πανό με μηνύματα των παιδιών στους γονείς τους, πριν πάρουν το μοιραίο τρένο και κοπεί το νήμα της ζωής τους στα Τέμπη!
Ο Σύλλογος Πληγέντων του Δυστυχήματος Τεμπών είχε καλέσει τον κόσμο στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι παρευρισκόμενοι ζήτησαν να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα και να αποδοθούν οι ευθύνες.
Άνθρωποι όλων των ηλικιών, κάποιοι με δάκρυα στα μάτια, και τρεμάμενη φωνή βρέθηκαν στο Σύνταγμα για να τιμήσουν τους 57 ανθρώπους που χάθηκαν μετά τη μοιραία σύγκρουση του Intercity 62 με την εμπορική αμαξοστοιχία.
Στη συγκέντρωση μεταξύ άλλων μίλησε ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, γιος της Μαρίας Εγούτ, που έχασε τη ζωή της στο σιδηροδρομικό δυστύχημα. «Οι συγγενείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού εγκλήματος των Τεμπών, με τους 57 νεκρούς, νέους ως επί το πλείστον ανθρώπους, και πολλούς βαριά τραυματισμένους, διοργανώσαμε τη σημερινή συγκέντρωση απαιτώντας: Την πλήρη διερεύνηση του εγκλήματος από τις δικαστικές αρχές και τη Βουλή. Την απόδοση δικαιοσύνης και την απόδοση ευθυνών για όλους τους υπεύθυνους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Την απρόσκοπτη απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα, χωρίς την απαράδεκτη κάλυψη της πολιτικής ασυλίας για όσους ευθύνονται για την αςφάλεια της ανθρώπινης ζωής στις μετακινήσεις, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Για να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά το έγκλημα των Τεμπών», ανέφερε.
Η Σμαρώ Οικού, αδερφή του 28χρονου Δημήτρη Οικού που επέβαινε στην αμαξοστοιχία, τόνισε: «Για τα 57 γιατί και τις 57 ψυχές. Διεκδικούμε τη δικαίωση μέχρι τέλους”. Στο βήμα βρέθηκαν αρκετοί ακόμα συγγενείς θυμάτων.
«Σήμερα θα μιλήσω ως πατέρας, ως γονέας όλων όσων χάθηκαν», τόνισε ο Αντώνης Ψαρόπουλος, πατέρας της 20χρονης φοιτήτριας Μάρθης Ψαροπούλου. «Ο αληθινός όρος για αυτό το συμβάν είναι έγκλημα» τόνισε και σημείωσε πως οι συγγενείς απαιτούν να δοθούν απαντήσεις.
Τέλος, η κινητοποίηση έρχεται μία μερα αφού η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος 23 υπόπτων -συμπεριλαμβανομένων 18 δημόσιων λειτουργών- για εγκλήματα που σχετίζονται με την εκτέλεση συμβάσεων για την αποκατάσταση συστημάτων τηλεχειρισμού και σηματοδότησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο (σ.σ. Σύμβαση 717), τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γεωργία Ρήγα