Connect with us
Επιμελητηρίο

Κινηματογράφος

Τελευταία ημέρα προβολών – Τελετή Λήξης 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Ανέβηκε

στις

Τελευταία ημέρα προβολών – Τελετή Λήξης 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου 1
Κοινοποιησέ το

Τελετή Λήξης 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Το φετινό ταξίδι του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έφθασε στο τέλος του. Ο γύρος του κόσμου μέσω του κινηματογραφικού φακού διήρκησε έντεκα ημέρες και μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών τεκμηρίωσης και εκπαιδευτικών δράσεων που περιελάβανε 49 ξένα ντοκιμαντέρ από 28 διαφορετικές χώρες και 24 ελληνικά, 34 πανελλήνιες πρεμιέρες καθώς και 22 εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ, θίχθηκαν και παρουσιάστηκαν θέματα έμφυλων σχέσεων, ανισότητας, εσωτερικών αναζητήσεων, και μιας ζωής …υπό συνεχή δοκιμασία! Κινηματογραφικά καρέ που μετέφεραν τον θεατή σε διάφορες γωνιές του κόσμου, προβλημάτισαν και ενέπνευσαν. Με το πολυσυλλεκτικό του πρόγραμμα, τα αφιερώματα, τα σεμινάρια, τις συζητήσεις το φετινό Φεστιβάλ έγινε για μια ακόμα φορά ο καθρέφτης των καιρών, της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας.

Όλα τα ανωτέρω ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της έκτης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που παρουσίασε ένα εξαιρετικό αφιέρωμααφύπνιση με τίτλο “Άνθρωπος και Περιβάλλον”, σε συνεργασία με την οργάνωση Μεσόγειος SOS, το National Geographic Greece και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού το περασμένο Σάββατο 18 του μηνός.

Προβολές φιλοξενήθηκαν σε 8 πόλεις, με επίκεντρο την Καλαμάτα. Μέρος του προγράμματος πραγματοποιήθηκε σε Πάτρα, Τρίπολη, Άργος, Αμαλιάδα, Σπάρτη, Δημητσάνα, Γύθειο και Ξυλόκαστρο και διοργανώθηκε επιτυχώς από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία) με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, δίνοντας την ευκαιρία για μια ακόμα χρονιά σε συμπολίτες μας δίχως πρόσβαση σε κινηματογράφους ή άλλα μεγάλα φεστιβάλ να γνωρίσει την εγχώρια και διεθνή κινηματογραφική παραγωγή.

 

ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΕΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΥΛΑΙΑΣ

Την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί οι προβολές πέντε εξαιρετικών ταινιών, οι δημιουργοί των οποίων μας ταξιδεύουν από την Λιθουανία στις ΗΠΑ και πίσω στην Ελλάδα για μια περιπέτεια ψυχής «ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη» του σκηνοθέτη Σταύρου Ψυλλάκη (θα είναι παρών στην προβολή), σε μια συνηθισμένη ημέρα ενός χωριού κατά τη διάρκεια του τρύγου στην ταινία «Sopi – One more day» του Χρήστου Πυθαρά, αλλά και στον νέο κόσμο του Αλί στην ταινία «Dünyam / Ο κόσμος μου» του Θάνου Λυμπερόπουλου. Η ταινία θα προβληθεί παρουσία του σκηνοθέτη.

Ακολουθεί… μια ιδιαίτερη ξενάγηση στον παράξενο κόσμο ενός ταριχευτή, ενός εκτροφέα ταράνδων και ενός υπαλλήλου μουσείου στο ντοκιμαντέρ του Aistė Žegulytė με τίτλο Animus Animalis (A Story about People, Animals and Things). Η εξαιρετική ταινία αφιέρωμα στην εμβληματική φυσιογνωμία και το ασυμβίβαστο πνεύμα της κριτικού κινηματογράφου Πολίν Καέλ από τον Rob Garver που φέρει τον τίτλο «What She Said: The Art of Pauline Kael». Μετά την προβολή, θα μιλήσει για το ντοκιμαντέρ ο κριτικός κινηματογράφου Ανδρέας Τύρος

Η τελευταία ημέρα προβολών ολοκληρώνεται με ένα μικρό αφιέρωμα στον γλύπτη που φιλοτέχνησε τα βραβεία Χρήστο Ρηγανά, ένα μικρού μήκους βίντεο-πορτρέτο που σκηνοθέτησε η καλλιτεχνική σύμβουλος του Φεστιβάλ, Κλεώνη Φλέσσα, υπό τον τίτλο «Χρήστος Ρηγανάς, Της Σμίλης Γραφήματα».

 

Απονομές βραβείων Κοινού,

Ισότητας και Κριτικής Επιτροπής

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα δοθούν δύο βραβεία κοινού για το καλύτερο ελληνικό και ξένο ντοκιμαντέρ τα οποία αναδεικνύονται μέσα από τη διαδικασία ψηφοφορίας, ένα βραβείο της Επιτροπής Ισότητας του φεστιβάλ (απαρτίζεται από την Iara lee, τη Στέλλα Θεοδωράκη και τον Robert Rombout), σε ταινία που αναδεικνύει το ζήτημα των έμφυλων σχέσεων. Επίσης θα απονεμηθεί το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο, που αξιολόγησε τα ελληνικά ντοκιμαντέρ.

Στο πλαίσιο της τελετής λήξης θα παρουσιαστεί το αποτέλεσμα του σεμιναρίου που έδωσε στους φοιτητές των Καλών Τεχνών της Αθήνας η επίσημη καλεσμένη της φετινής διοργάνωσης, η διεθνώς αναγνωρισμένη σκηνοθέτιδα, Iara Lee, καθώς και το τρίλεπτο Stop Motion Animation που έφτιαξαν οι μαθητές του δημοτικού Σχολείου Λεΐκων υπό την καθοδήγηση του Thomas Kunstler.

 

 

  • Animus Animalis (A Story about People, Animals and Things) /

Animus Animalis (Μια ιστορία για ανθρώπους, ζώα και πράγματα)

Aistė Žegulytė

Προβολές: Καλαμάτα 27/1 (14:45)

 

Ένας ταριχευτής, ένας εκτροφέας ταράνδων και ο υπάλληλος ενός μουσείου μάς ξεναγούν σ’ έναν παράξενο κόσμο, όπου τα όρια μεταξύ αληθινού και τεχνητού γίνονται εξαιρετικά δυσδιάκριτα και ασαφή. Πίσω από προθήκες, με διάκοσμο που αποπνέει μια μακάβρια αίσθηση απομίμησης της φύσης, τα ζώα μοιάζουν ασύλληπτα ζωντανά και παρατηρούν ασταμάτητα. Όσο, όμως, πιο έντονη γίνεται η ψευδαίσθηση τόσο πιο απότομη αποδεικνύεται η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας. Ένα ντοκιμαντέρ που αφουγκράζεται, όπως δηλώνει και ο τίτλος του, την ψυχή των ζώων.

Σκηνοθεσία: Aistė Žegulytė

Σενάριο: Aistė Žegulytė, Titas Laucius

Παραγωγή: Giedrė Burokaitė

Διάρκεια: 69′

Χώρα Παραγωγής: Λιθουανία

Ετος Παραγωγής: 2018

 

  • What She Said: The Art of Pauline Kael /

Αυτό που είπε: Η τέχνη της Πολίν Καέλ

Rob Garver

Προβολές: Καλαμάτα 27/1, (16:10)

 

Ένας φόρος τιμής σε μια από τις σπουδαιότερες μορφές του αιώνα που μας πέρασε στον χώρο της κριτικής κινηματογράφου. Η Πολίν Καέλ, ένα αληθινά ασυμβίβαστο πνεύμα, πάλεψε με νύχια και με δόντια για να καθιερωθεί σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, εισπράττοντας καθολική αναγνώριση. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στη χρυσή εποχή του αμερικάνικου κινηματογράφου, στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, όταν η Καέλ έγραφε στον New Yorker, επιχειρώντας να κατανοήσει ποια ήταν τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν το έργο της μοναδικό κι αξεπέραστο.

Σκηνοθεσία: Rob Garver

Σενάριο: Rob Garver

Παραγωγή: Rob Garver, Glen Zipper

Διάρκεια: 95´

Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ

Ετος Παραγωγής: 2019

 

  • 17:40 Κριτική έργου με τον Ανδρέα Τύρο

 

  • Σόπι – μια ημέρα ακόμη / Sopi – One more day

Χρήστος Πυθαράς

Προβολές: Καλαμάτα 27/1 (18:00)

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

 

Το χρονικό μιας κατά τ’ άλλα συνηθισμένης μέρας από τη ζωή ενός χωριού κατά τη διάρκεια του τρύγου. Η ταινία εστιάζει σε έναν μωσαϊκό ιδιαίτερων, περίεργων και συνάμα πολύ γοητευτικών χαρακτήρων και στην καθημερινότητα του τρόπου ζωής τους. Μια ιμπρεσιονιστική ματιά σε έναν τόπο και στους ανθρώπους του.

Σκηνοθεσία: Χρήστος Πυθαράς

Σενάριο: Χρήστος Πυθαράς, Κώστας Δαβελάς

Παραγωγή: Χρήστος Πυθαράς

Διάρκεια: 60´

Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα

Ετος Παραγωγής: 2017

 

 

  • Dünyam / Ο κόσμος μου

Θάνος Λυμπερόπουλος

Προβολές: Καλαμάτα 27/1 (19:00)

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

 

Ο Αλί ξέρει ότι ο κόσμος του είναι μέχρι εκεί που βλέπουν τα μάτια του. Καθώς μεγαλώνει, δυναμώνει η θέλησή του να ανακαλύψει κι άλλους κόσμους. Αφήνει το Κουρδιστάν, περιπλανιέται στην Ευρωπαϊκή Τουρκία και εντέλει περνά τα Ελληνικά σύνορα. Ξεδιπλώνεται ένας νέος κόσμος και αυτός θα είναι ο dünya του.

Σκηνοθεσία: Θάνος Λυμπερόπουλος

Διάρκεια: 14´

Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα

Ετος Παραγωγής: 2018

 

  • ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη /

FOR NO REASONS meetings with Yorgos Maniatis

Σταύρος Ψυλλάκης

Προβολές: Καλαμάτα 27/1 (19:30)

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

 

Ο Γιώργος Μανιάτης (1939-2018), λεγεωνάριος στην Αλγερία στα 18 του, συγγραφέας και μουσικός στη συνέχεια, ορίζει τον εαυτό του ως «δημόσιο κίνδυνο». Η ταινία δεν είναι μια βιογραφία του Μανιάτη. Αναζητά την περιπέτεια της ψυχής του, μιας συνείδησης σε διαρκή εγρήγορση, εμπρηστικής και αυτοπυρπολούμενης. “Αλλάζει τη ζωή, όποιος αλλάζει ζωή”, μας λέει…

«Αυτό που δαιμονίζει συνέχεια τον Γιώργο Μανιάτη… είναι πολύ απλά το ξεπέρασμα των ορίων. … Γυρεύει πάνω απ’ όλα να αποκρυσταλλώσει εκείνες τις οριακές στιγμές όπου ο άνθρωπος αισθάνεται πραγματικά διαθέσιμος, όταν γνωρίζει σε βάθος τις ίδιες τις δυνατότητές του. … Στο βιβλίο του έχει ενσωματωθεί, με τον πιο οργανικό τρόπο, η περιπέτεια της ψυχής του. Αυτή η αναζήτηση του παραναλώματος στη δράση, αυτή η απόσβεση στο αεικίνητο και όχι στο αμετακίνητο του ανθρώπου, αυτός ο παροξυσμός και ο αλκοολισμός της συνεχούς κίνησης, είναι ουσιαστικά ο πρωταγωνιστής του βιβλίου – και ίσως ο συγγαρφέας του.»

Αυτές οι παρατηρήσεις του κριτικού Α. Ζήρα, γραμμένες για την επανέκδοση της Λεγεώνας το 1990 από την Εστία, αφορούν σε μεγάλο βαθμό και την αύρα που αποπνέει το καταγεγραμμένο υλικό των δικών μας συναντήσεων με το Μανιάτη. Αυτή θέλουμε να είναι για το θεατή και η τελική αίσθηση της ταινίας μας.

Σκηνοθεσία/Παραγωγή: Σταύρος Ψυλλάκης

Διάρκεια: 98′

Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα

Έτος Παραγωγής: 2019

 

  • 30 ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
  • Προβολή ντοκιμαντέρ

“Χρήστος Ρηγανάς, της σμίλης γραφήματα”

Κλεώνη Φλέσσα

(Εκτός συναγωνισμού)

 

 

 

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

 

Χρήστος Πυθαράς/ Christos Pitharas (Σόπι, μια μέρα ακόμη)

Γεννήθηκε το 1981. Αποφοίτησε από το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου τιυ Κολεγίου Καλών Τεχνών του Εδιμβούργου, το 2009. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει τρεις θεατρικές παραστάσεις και 8 μικρού μήκους ταινίες. Η “Ευτυχία” (AIFF 2016, TIFF 2016, BAFICI 2017, LAGFF 2017) είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, ενώ το πρώτο του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ Σόπι, μια μέρα ακόμη” ολοκληρώθηκε το 2018.

  • He was born in 1981. He graduated from the Edinburgh College of Fine Arts Graduate Program in Film Directing in 2009. He has written and directed three plays and 8 short films. “Happiness” (AIFF 2016, TIFF 2016, BAFICI 2017, LAGFF 2017) is his first feature film. His first feature-length documentary titled “This is Sopi” will be completed in 2018.

***

Θάνος Λυμπερόπουλος/ Thanos Liberopoulos (Dünyam)

Συνδυάζοντας τη μουσική του παιδεία και την φοβερή αισθητική του, ο Θάνος Λυμπερόπουλος έχει δουλέψει ως σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας μουσικών βίντεο. Έχει γεννηθεί στις 21 Νοεμβρίου του 1985 στην Αθήνα και έχει δουλέψει με τα πιο γνωστά ονόματα της ελληνικής σκηνής, όπως οι Γιώτα Γιάννα, Σταμάτης Γονίδης, TUS, Σπύρος Γραμμένος, Μάρω Μαρκέλου, Θάνος Πετρέλης, Julie, Κώστας Καραφώτης, Λευκή Συμπόνια, Social Waste, Κατερίνα Τσάβαλου, Γιώργος Τσαλίκης, Ηλίας Κόζας, NTP, Ψαραντώνης, Ελένη Χατζίδου και έχει γυρίσει μουσικά βίντεο για κάθε γνωστή δισκογραφική εταιρία, όπως Heaven, Spicy, Epic Music, Minos, Feelgood κ.λπ.

  • Combining his musical background and the unique approach of creating compelling images, Thanos Liberopoulos is music video director and cinematographer born on 21, November 1985 in Athens, Greece. He has worked with well known artists such as Giota Gianna, Stamatis Gonids, TUS, Spiros Grammenos, Maro Markellou, Thanos Petrelis, Julie, Kostas Karafotis, Lefki Symphonia, Social waste, Katerina Tsavalou, Giorgos Tsalikis, Ilias Kozas, NTP, Psarantonis, Eleni Hatzidou and directed music videos for every greek major labels such as Heaven, Spicy, EPIC Music, Minos, Feelgood, etc.

***

Σταύρος Ψυλλάκης/Stavros Psillakis (For no Reasons)

Γεννήθηκε στα Χανιά το 1954. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Σκηνοθεσία στη σχολή Ε. Χατζίκου. Συνέχισε τις σπουδές του, ως υπότροφος του Γαλλικού κράτους στο Παρίσι, στη Σκηνοθεσία ανθρωπολογικού ντοκιμαντέρ στα Ateliers VARAN. Ζει στην Αθήνα και ασχολείται με τη σκηνοθεσία και την παραγωγή ταινιών ντοκιμαντέρ.

  • He was born in Chania in 1954. He studied Electrical and Mechanical Engineering at the National Technical University of Athens and Directing at the E. Chatzikou School. He continued his in Paris with a scholarship, in the Directing Anthropological Documentary Department at Ateliers VARAN. He lives in Athens directing and producing documentary films.

Τελετή Λήξης 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

kafemauroeidisspourgitissesami
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ