Σήμερα, βρίσκουν μεγάλη απήχηση στο ευρύτερο καταναλωτικό κοινό, που επιθυμεί να ακολουθήσει ένα πιο υγιεινό διατροφικό πρότυπο, καθώς πρόκειται για επιλογές με λιγότερα λιπαρά ή ζάχαρη, συγκριτικά με τα αντίστοιχα προϊόντα που δε χαρακτηρίζονται ως light.
Τι ισχύει, όμως, στην περίπτωση των παιδιών; Μπορούν οι γονείς να επιλέγουν light προϊόντα για τα παιδιά; Πώς διαφοροποιείται η διατροφική τους αξία, συγκριτικά με τα αντίστοιχα «κανονικά» τρόφιμα και ροφήματα;
Συνολικά, θα λέγαμε πως η απάντηση εξαρτάται από το είδος των προϊόντων. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των γαλακτοκομικών, οι διεθνείς συστάσεις αναφέρουν πως μετά την ηλικία των 2 ετών, θα πρέπει να επιλέγονται προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, τα οποία δεν υστερούν θρεπτικά έναντι των αντίστοιχων προϊόντων με πλήρη λιπαρά, καθώς το μόνο συστατικό που αφαιρείται είναι μέρος των κορεσμένων λιπαρών.
Περνώντας όμως σε άλλες κατηγορίες τροφίμων, η επιλογή ή μη της light εκδοχής θα πρέπει να βασίζεται σε αξιολόγηση του προφίλ των θρεπτικών συστατικών του προϊόντος, καθώς η αφαίρεση ενός «ανθυγιεινού» συστατικού, όπως για παράδειγμα η ζάχαρη, μπορεί να συνοδεύεται από προσθήκη άλλων ουσιών που πιθανόν να είναι εξίσου επιβαρυντικές για την υγεία.
Συνεπώς, «οδηγός» στην επιλογή τροφίμων, για μικρούς και μεγάλους, θα πρέπει να είναι πρωτίστως η διατροφική αξία και τα θρεπτικά συστατικά και όχι οι θερμίδες του προϊόντος. Θυμηθείτε πως το ζητούμενο δεν είναι μόνο ο έλεγχος της ενεργειακής πρόσληψης αλλά και η κατανάλωση ενός πλήρους και ισορροπημένου διαιτολογίου. Ακόμη, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο χαρακτηρισμός ενός προϊόντος ως light δε συνεπάγεται ότι μπορεί να καταναλωθεί απεριόριστα. Το «κλειδί», λοιπόν, βρίσκεται στο μέτρο και την ποικιλία, με όλα τα τρόφιμα να «επιτρέπονται», όταν καταναλώνονται στην κατάλληλη για τον καθένα συχνότητα και ποσότητα.