Connect with us
Επιμελητηρίο

Εκλογές Μεσσηνία

Συνέντευξη Παν. Χειλά για τα περιστατικά Βίας στην Καλαμάτα

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Ερώτηση: Κύριε Χειλά διαρκώς αυξάνονται οι ξυλοδαρμοί, οι παραβατικές συμπεριφορές και το bullying μέσα κι έξω από τα σχολεία, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για γενική κατάρρευση αξιών ένας ΔΗΜΟΣ μπορεί να κάνει κάτι να βοηθήσει σε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο;

Παν. Χειλάς: Καλησπέρα σας κύριε Τζιούβελη, καλησπέρα και στους τηλεθεατές σας. Ένας Δήμος μπορεί και οφείλει να συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού φαινομένου, ξεκινώντας από την πρόληψη. Μπορούμε να δημιουργήσουμε προγράμματα στα σχολεία και στις κοινότητες που Δήμου μας, τα οποία να περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια, ομαδικές συζητήσεις και ασκήσεις που να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων και την συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα στην οποία η βία δεν αποτελεί αποδεκτή συμπεριφορά και να προλαμβάνουμε την εμφάνιση του προβλήματος. Αυτό είναι το ένα.

Επίσης, η ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης της πόλης μας και η συνεργασία της με τους συλλόγους γονέων και τους δασκάλους των σχολείων θα ενδυναμώσει το αίσθημα της κοινωνικής ασφάλειας για όλους τους πολίτες. Μέσω της σωστής πληροφόρησης και της ουσιαστικής ενημέρωσης από τα μέσα ενημέρωσης και τους κοινωνικούς φορείς, επιτυγχάνεται η έγκαιρη αφύπνιση των γονέων για τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Επιπλέον η δημιουργία σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών στην πόλη μας συμβάλει στην αντιμετώπιση της βίας στους ανήλικους, διότι η αθλητική δραστηριότητα είναι σημαντική για την υγεία και την καλή συμπεριφορά των νέων ανθρώπων. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που αθλούνται, ατομικά ή ομαδικά, ή παίζουν ένα μουσικό όργανο εμφανίζουν λιγότερη εμπλοκή σε περιστατικά βία κατά 82%.

Τέλος, απαιτούνται συνεχείς εκστρατείες ευαισθητοποίησης στα σχολεία από κοινωνικούς λειτουργούς, σε συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις με κοινωνικό πρόσημο, ώστε να βοηθήσουμε τις νέες και τους νέους μας να αναπτύξουν μία θετική αίσθηση αυτοκατανόησης, αποφεύγοντας την ανάγκη για συμπεριφορές βίας προς τους άλλους.

Πρέπει να εστιάσουμε σε 3 πυλώνες.

1. Το περιβάλλον,

2. Τον πολιτισμό, και

3. Την κοινωνία.

Να πούμε ένα παράδειγμα. Έστω ότι έχουμε ένα πολύ έξυπνο παιδί. Αν το βάλουμε στη ζούγκλα τι θα γίνει; Θα γίνει ο Μόγλης. Αν το βάλουμε στο Χάρβαρντ θα γίνει επιστήμονας. Το περιβάλλον έχουμε ευθύνη να το φτιάξουμε εμείς.

Ο ελληνικός πολιτισμός διδάσκει τον ανθρωπισμό. Για παράδειγμα δεν μουτζουρώνουμε τα μάτια στα αγάλματα.

Αλλά δεν φταις εσύ παιδί μου, φταίνε αυτοί που δεν στο δίδαξαν. Αν στο δίδασκαν θα είχες την ευκαιρία να δεις πόσο όμορφος είναι αυτός ο δρόμος. Ο δρόμος του πολιτισμού. Αυτή είναι δική μου προσωπική ευθύνη.

Και τέλος, η κοινωνία, κυρίως το σχολείο και η οικογένεια.

 Ερώτηση:Υπάρχει στο δικό σας πρόγραμμα κάτι για την αντιμετώπιση του φαινομένου;

Παν. Χειλάς: Ως υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας, έχω συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα του φαινομένου. Έχω μάτια στη νύχτα, και μπορούμε να λάβουμε συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπισή του.

Στην καθημερινότητά του ένας νέος/α έχει διαθέσιμες 24 ώρες από τις οποίες τις 8 ώρες τις διαθέτει για ύπνο, άλλες 8 στο σχολείο και τις υπόλοιπες 8 με την οικογένειά του. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι ένα παιδί πριν φτάσει στη βία το έχει αφήσει ή το σχολείο ή οικογένεια ή και τα δύο. Και εκεί θα εστιάσουμε.

Οι προτάσεις μας για την εξάλειψη του φαινομένου στην πόλη μας, είναι οι ακόλουθες:

  • Ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας της πόλης για την υποστήριξη των θυμάτων της βίας ανηλίκων και των οικογενειών τους.
  • Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σχετικά με την αναγνώριση και την αντιμετώπιση της βίας ανηλίκων στα σχολεία.
  • Συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις κα τους εργοδότες για την προσφορά απασχολήσεων και ευκαιριών εκπαίδευσης στους νέους. Επιπλέον μπορούμε να εξετάσουμε τη δημιουργία προγραμμάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης για νέους που έχουν δυσκολίες στην ένταξή τους στην κοινωνία, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες σύνδεσής τους με τη βία. Επίσης, μπορούμε να ενθαρρύνουμε την εκπαίδευση για την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης στους νέους μας. Αυτό θα τους βοηθήσει να αντιλαμβάνονται καλύτερα τα δικά τους συναισθήματα και τα συναισθήματα των άλλων και να αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις της καθημερινότητας με περισσότερη ωριμότητα και ευαισθησία.
  • Επίσης, η πόλη χρειάζεται κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως γήπεδο μπάσκετ, κλειστό κολυμβητήριο και γήπεδο κλασικού αθλητισμού, όπως και εκστρατείες ευαισθητοποίησης στα σχολεία προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές για τη σημασία της αθλητικής δραστηριότητας και του υγιεινού τρόπου ζωής. Επίσης, απαιτείται στήριξη των αθλητικών συλλόγων της πόλης με τη χορήγηση επιδοτήσεων και τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας σε αθλητικούς χώρους για όλους.

 Ερώτηση: Έντονο τα τελευταία χρόνια είναι και το φαινόμενο βίας στις γυναίκες έχετε κάτι στο πρόγραμμα σας;

Η βία στις γυναίκες είναι ένα πολύ σοβαρό και ευαίσθητο ζήτημα και απαιτεί άμεση δράση. Στο πλαίσιο του προγράμματός μας για τη βελτίωση του φαινομένου, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα αυτό και εστιάζουμε στις ακόλουθες προτάσεις:

  • Εκστρατείες ευαισθητοποίησης στα σχολεία και στους συλλόγους για την ενημέρωση των ανθρώπων για τις συνέπειες της βίας στις γυναίκες, καθώς και για τη σημασία της αντιμετώπισής της.
  • Τη στήριξη των οργανώσεων που ασχολούνται με το ζήτημα της βίας στις γυναίκες και την παροχή των απαραίτητων πόρων για τη δράση τους.
  • Και την ανάπτυξη προγραμμάτων υποστήριξης για τα θύματα βίας και τις οικογένειές τους από επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό με πλήρη χρηματοδότηση από δημοτικούς πόρους. 

Ξέρετε πολλές φορές τα παιδιά με παραβατική συμπεριφορά είναι συγκοινωνούντα δοχεία με τις μητέρες που δέχονται βία.

kafemauroeidisspourgitissesami
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ