Ηλιοθεραπεία
Δεν χρειάζεται να το υποστείτε, αλλά να μάθετε να το υπολογίζετε και να το προλαμβάνετε πριν συμβεί, επιλέγοντας το ιδανικό SPF.
To Sun Protection Factor (Δείκτης Ηλιακής Προστασίας) είναι μια εκτίμηση σχετικά με τον χρόνο που μπορεί να εκτεθεί το ανθρώπινο δέρμα στον ήλιο φορώντας αντηλιακό, χωρίς να καεί. Αλλά δεν είναι όλα τα δέρματα ίδια. Όσο πιο ευαίσθητο τύπο δέρματος έχετε, τόσο πρέπει να επιλέγετε υψηλότερο δείκτη για τον ίδιο χρόνο έκθεσης στον ήλιο, συγκριτικά με πιο σκουρόχρωμα δέρματα.
Πώς θα το ανακαλύψετε αυτό; Φυσικά, όχι κάνοντας τον εαυτό σας «πειραματόζωο», επειδή το έχουν κάνει οι ερευνητές για σας. Ωστόσο, ο δείκτης SPF έχει δύο διαφορετικές ερμηνείες από την επιστημονική κοινότητα.
Σύμφωνα με την πρώτη θεωρία, το αναγραφόμενο SPF σε ένα αντηλιακό προϊόν δείχνει πόση ώρα μπορείτε να εκτεθείτε στον ήλιο χωρίς να καείτε. Για παράδειγμα, κάποια επιδερμίδα που αντέχει στον ήλιο χωρίς αντιηλιακό για 5 λεπτά, τοποθετώντας αντιηλιακό με δείκτη προστασίας SPF20, μπορεί να αντέξει την έκθεση στον ήλιο για 5Χ20=100 λεπτά. Κάτι τέτοιο όμως είναι αληθινά ανασφαλές και επικίνδυνο, επειδή οι κλινικές μετρήσεις δεν υπολογίζουν τον τύπο δέρματος, την ύπαρξη έντονης εφίδρωσης ή του θαλασσινού νερού, όπως φυσικά και τη θέση του ήλιου στο στερέωμα -αν καθίσετε 100 λεπτά στον ήλιο μεταξύ 12.00 μ.μ. και 3.00 μ.μ., σίγουρα θα υποστείτε σοβαρότατο έγκαυμα.
Η δεύτερη επιστημονική θεωρία υποστηρίζει πως το αναγραφόμενο SPF ενημερώνει για το ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Αν για παράδειγμα, επιλέξετε αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 30, στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος φτάνει μόνο το 1/30 της ηλιακής ακτινοβολίας.
Οι δερματολόγοι, προσπαθώντας να συγκεράσουν και τις δυο επιστημονικές οδηγίες, επισημαίνουν ότι ο πιο ασφαλής και κατάλληλος τρόπος για να επιλέξετε SPF σύμφωνα με τον προσωπικό σας τύπο δέρματος είναι απλός, ο οποίος δεν χρειάζεται επιστημονικές γνώσεις, ούτε να καθίσετε χωρίς αντηλιακό μετρώντας τα λεπτά που θα σας προκαλέσουν ένα έγκαυμα.
Ο γενικός και ασφαλής κανόνας για κάθε τύπο δέρματος:
Πάντα καίγεστε πολύ εύκολα, αλλά ποτέ δεν μαυρίζετε: SPF 50+
Καίγεστε εύκολα, αλλά μαυρίζετε ελαφρά: SPF 30-50
Μερικές φορές καίγεστε, μαυρίζοντας σταδιακά και μέτρια: SPF 20-30
Καίγεστε σπάνια και μαυρίζετε εύκολα: SPF 15-25
Δεν καίγεσαι ποτέ και έχετε εκ του φυσικού σας σκούρο δέρμα: SPF 15
Υπολογίστε επίσης ότι αυτοί οι δείκτες θεωρούνται ασφαλείς για την αντηλιακή σας θωράκιση εφ’ όσον ακολουθείτε και τους παρακάτω κανόνες:
Να είστε προσεκτικοί: Οι χειρότερες ώρες να βρεθείτε κάτω από τον ήλιο είναι από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Επίσης, ο χρόνος έκθεσης είναι αθροιστικός μέσα στην ημέρα. Δυο ώρες στη θάλασσα, μισή ώρα στο αυτοκίνητο, μιάμιση ώρα βόλτα στα μαγαζιά, μια ώρα τρέξιμο, όλα μαζί κάνουν 5 ώρες στον ήλιο.
Να είστε επιμελείς: Επαναλαμβάνετε την εφαρμογή του αντηλιακού σας κάθε μια ώρα ή δυο ώρες, ακόμη και αν βρίσκεστε στη σκιά.
Να είστε προνοητικοί: Εκτός από το κατάλληλο SPF, γυαλιά, καπέλο, πουκάμισο με μανίκια και μακριά βερμούδα είναι το ιδανικό αντηλιακό dress code ασφαλείας για κάθε τύπο δέρματος που εκτίθεται πάνω από δυο ώρες στον ήλιο.
Να είστε διαβασμένοι: Ο δείκτης SPF δεν είναι το μόνο απαραίτητο στοιχείο που πρέπει να σας ενδιαφέρει διαβάζοντας την ετικέτα του αντηλιακού σας. Οι επισημάνσεις «Ευρέως Φάσματος» (σημαίνει αποτελεσματική προστασία τόσο από τις UVB όσο και τις UVA ακτίνες), «Αδιάβροχο» (σημαίνει σχετικά πιο ανθεκτικό στον ιδρώτα και το νερό) και «Φωτοπροστατευτικά Φίλτρα Sunscreen και Sunblock» (σημαίνει συνδυασμό φυσικών και χημικών φίλτρων, όπου τα πρώτα αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία και τα δεύτερα την μπλοκάρουν απορροφώντας την). Οι δερματολόγοι τονίζουν ότι τα καλά αντηλιακά είναι αυτά που συνδυάζουν φυσικά με χημικά φίλτρα.