Στο πλαίσιο της ανάδειξης του δικτύου των Μεσογειακών Μονοπατιών Μηναγίων, το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας σας προσκαλεί στην πρώτη πεζοπορική ξενάγηση στο νέο Φραγκικό Μονοπάτι Πευκοδάσους μήκους 5,5 Km.
Το νέο μονοπάτι ξεκινάει από τον ιστορικό οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων, διαπερνάει το μοναδικό αυτοφυές πευκοδάσος της Νότιας Μεσσηνίας και καταλήγει στην κορυφή επιβλητικού φυσικού οχυρού λόφου με συστοιχία βράχων (Βγενόβραχος) όπου βρίσκονται τα ερείπια του φραγκικού κάστρου «Molines» με την εντυπωσιακή θέα. Παράλληλα, θα υπάρξει ξενάγηση και στο μικρό Μονοπάτι Παλιών Νερόμυλων μήκους 1 Km με την εντυπωσιακή δενδρώδης βλάστηση και τον ιστορικό καταρράκτη «Παλιόμυλου».
Η πεζοπορική ξενάγηση θα λάβει χώρα την Κυριακή 2 Ιουλίου (Ώρα: 9:00 πμ) και ως σημείο συνάντησης των πεζοπόρων έχει οριστεί η είσοδος του οικισμού των Κάτω Αμπελοκήπων, όπου βρίσκονται και οι σχετικές πινακίδες υποδοχής του δικτύου των μονοπατιών με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (χάρτες και ενημερωτικό υλικό). Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην πρώτη πεζοπορική ξενάγηση θα λάβουν μέρος ο Σύλλογος Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας «Ο Ευκλής», η Ομάδα Τέχνης και Πολιτισμού «Heterronymous» από την Αμαλιάδα καθώς και περιπατητές από την Νότια Μεσσηνία.
Σε σχέση με τα ενδιαφέροντα στοιχεία της εν λόγω διαδρομής, ο πεζοπόρος εντός των ορίων του οικισμού των Κάτω Αμπελοκήπων μπορεί να δει το ιστορικό διατηρητέο δημοτικό σχολείο, που αποτέλεσε Αρχηγείο Εθνικής Αντίστασης Νότιας Μεσσηνίας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, καθώς και το πρώτο Πάρκο Ελληνικής Επανάστασης στην Ελλάδα που εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Επίσης, στην είσοδο του οικισμού μπορεί να θαυμάσει 3 μνημειακά δέντρα (ελιά, πρίνος, λυγαριά) του Δικτύου Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης (υποψήφιο προς ένταξη στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO) και μεταξύ αυτών την γηραιότερη λυγαριά της Ελλάδας που αυτές τις μέρες θα είναι ανθισμένη. Ακολούθως, στην είσοδο του Μονοπατιού Παλιών Νερόμυλων ο πεζοπόρος μπορεί να δει την εντυπωσιακή βελανιδιά που έχει ενταχθεί στο παραπάνω δίκτυο καθώς και την ιστορική κρήνη του οικισμού (έργο του 1908). Εντός του εν λόγω μονοπατιού με τα εντυπωσιακά δέντρα (πλάτανοι, σφένδαμοι, κυπαρίσσια, βελανιδιές κα.) και τις μικρές λιμνούλες με τα κρυστάλλινα νερά μπορεί να δει τα ερείπια δύο υδρόμυλων, ενώ το μονοπάτι καταλήγει στον καταρράκτη «Παλιόμυλου».
Στη συνέχεια, σε σχέση με το Φραγκικό Μονοπάτι Πευκοδάσους, στο 1,7 Km της διαδρομής, ο πεζοπόρος θα βρεθεί στον ιστορικό τόπο όπου έλαβε χώρα η πρώτη πολεμική αντίσταση των Ελλήνων έναντι των Τουρκοαιγυπτίων κατά το έτος 1825 και η οποία πρόσφατα χαρακτηρίστηκε Δημόσια Εορτή τοπικής σημασίας με απόφαση της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας (Μάχη Κάτω Μηναγίων). Στο εν λόγω σημείο έχει τοποθετηθεί ενημερωτική πινακίδα σχετικά με το ιστορικό της μάχης από το Δήμο Πύλου – Νέστορος. Ακολούθως, στα 2,7 Km της διαδρομής, ο πεζοπόρος θα δει το εντυπωσιακό αιωνόβιο πεύκο που έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης και έχει σημανθεί με ειδική επετειακή ετικέτα, ενώ στη συνέχεια το μονοπάτι εισέρχεται στο μοναδικό αυτοφυές πευκοδάσος της Νότιας Μεσσηνίας, που αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση δάσους που διηγείται ιστορίες από την Ελληνική Επανάσταση και την περίοδο της κατοχής. Ακολούθως, στα 3,8 Km της πεζοπορικής διαδρομής ο πεζοπόρος συναντά το Πευκόρεμα, ενώ στη συνέχεια το μονοπάτι εισέρχεται σε πυκνή εντυπωσιακή δενδρώδης βλάστηση και η πεζοπορική διαδρομή καταλήγει στον εντυπωσιακό λόφο όπου βρίσκεται το φραγκικό κάστρο Molines (σε απόσταση 200 μέτρων από το κάστρο βρίσκεται η επαρχιακή οδός Πύλου – Αγ. Ανδρέα).
Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με την πεζοπορική ξενάγηση μπορείτε να επικοινωνείτε με τα εξής τηλέφωνα: 697 8010753, 697 4252234.