Πολιτικά
Σε θερμό κλίμα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον βασιλιά Κάρολo
Ανέβηκε
2 έτη πρινστις
από
Kalamata TimesΤομή στη σχέση των δύο ανδρών ήταν η ξενάγηση που έκανε ο τότε πρίγκιπας της Ουαλίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Απρίλιο στην έπαυλη Dumfries House στη Σκωτία, με τον κ. Μητσοτάκη να επισκέπτεται τόσο το ιστορικό κτίριο όσο και το κτήμα. Η συνάντηση εκείνη είχε επικεντρωθεί στα σχέδια της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του Τατοΐου, για την οποία ο Κάρολος έχει εκδηλώσει προσωπικό ενδιαφέρον. Τα του Τατοΐου, άλλωστε, είχαν τεθεί και στην επίσκεψη του Καρόλου στην Ελλάδα πέρυσι τον Μάρτιο, για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Δίνοντας έμφαση στη σύνδεση με τη φύση, το Ιδρυμα του Πρίγκιπα (The Prince’s Trust) υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές στο Dumfries, προσφέροντας προγράμματα που εστιάζουν στον σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον, στα οποία περιλαμβάνονται μαθήματα για πρακτικές αειφορίας, την παραγωγή τροφής και για την κηπουρική. Ο πρωθυπουργός τότε είχε επισημάνει ότι στόχος του είναι η ανάλογη ανάδειξη του κτήματος και των εγκαταστάσεων του Τατοΐου. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, ήδη εκτελούνται ή έχουν δρομολογηθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση, για τα οποία θα αξιοποιηθούν πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και ιδιωτικές δωρεές. Με βάση τον προγραμματισμό και αν δεν έχουμε ανατροπή στα χρονοδιαγράμματα, ο πρώτος κύκλος εργασιών στο Τατόι είναι προγραμματισμένος να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025.
Το Dumfries House, πάντως, θεωρείται υπόδειγμα για αντίστοιχα κτήματα που βαίνουν προς αξιοποίηση. Εν προκειμένω, το συγκεκριμένο κτήμα είναι μια κιβωτός πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς το μεγαλοπρεπές και τεραστίων διαστάσεων κεντρικό οίκημα, η κατοικία αυτή καθαυτή της δυναστείας των ευγενών, οι οποίοι έζησαν εκεί από το 1759 έως το 1993, σχεδιάστηκε από τρεις κορυφαίους αρχιτέκτονες του 18ου αιώνα, τους αδελφούς Ρόμπερτ, Τζον και Τζέιμς Ανταμ. Παράλληλα, είναι εξοπλισμένο με ανεκτίμητης αξίας χειροποίητα έπιπλα από ξύλο, εξ ου και η κυρίως κατοικία διατηρείται σήμερα ως επισκέψιμο μουσείο. Το Dumfries House, παράλληλα, όπως θα μπορούσε και το Τατόι, λειτουργεί και ως μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, καθώς δίνει δουλειά σε εκατοντάδες ντόπιους, ενώ λειτουργεί και ως πόλος έλξης για πολλούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο και όχι μόνο από τη Μεγάλη Βρετανία.
Αυτός είναι ο «οδηγός» και για το κτήμα του Τατοΐου, για το οποίο προβλέπεται η αποκατάσταση πολλών κτισμάτων και εκτάσεων, όπως το παλιό ανάκτορο, οι ανακτορικοί κήποι, τα μαγειρεία, ο στάβλος και το νέο βουστάσιο, καθώς επίσης και η αποκατάσταση-συντήρηση περίπου 50.000 κινητών αντικειμένων και η ψηφιοποίηση-συντήρηση περίπου 10.000 εγγράφων. Το Δημόσιο αποκαθιστά και διαχειρίζεται 32 κτίρια, ενώ προς αξιοποίηση σε ιδιώτες-επενδυτές μπορεί να διατεθούν 22 κτίρια.
Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης υποδομές λειτουργικότητας σε έκταση 670 στρεμμάτων. Παράλληλα, εκπονούνται ήδη οι αναγκαίες περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές μελέτες, ενώ υπάρχει συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Υποδομών και Μεταφορών για την αναβάθμιση δημόσιων μέσων μεταφοράς και οδικών αξόνων, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στους χώρους του Τατοΐου.
Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Μητσοτάκης: Όλες οι χρεώσεις των τραπεζών μηδενίζονται – Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
-
Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει περίπτωση πρόωρης κάλπης – Τι είπε για Σαμαρά, Καραμανλή
-
Στα άκρα η κόντρα Μητσοτάκη – Σαμαρά: Η απάντηση κύκλων Σαμαρά στην αναφορά Μητσοτάκη για χαριεντίσματα
-
Ο Καραμανλής, ο Μητσοτάκης και τα σενάρια για Πρόεδρος της Δημοκρατίας!
-
«Αρχισαν οι ετοιμασίες της κηδείας»: Πέπλο μυστηρίου με την αρρώστια του Καρόλου ‑ Πόσο χρόνο του δίνουν
-
Αποκάλυψη για Εκκλησία και Μητσοτάκη! Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την κόντρα τους;
-
Βασιλιάς Κάρολος: «Πολύ επιθετικός» ο καρκίνος του ‑ O Ουίλιαμ ετοιμάζεται για τη διαδοχή
-
Σοκ στη Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο
-
Στο νοσοκομείο ο βασιλιάς Κάρολος
-
Η κυβέρνηση βάζει «λουκέτο» μακράς διαρκείας στις εξέδρες των γηπέδων
-
Τα δέκα ελληνικά νησιά που θα μπορούν να επισκέπτονται οι Τούρκοι με προσωρινή βίζα
-
Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες
-
Επικό βίντεο Μητσοτάκη για το Youth Pass με καπέλο και σκέιτ
-
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καθιερώνεται επιστολική ψήφος από την Ελλάδα και το εξωτερικό
-
Επίθεση Ρίσι Σούνακ κατά Κυριάκου Μητσοτάκη: «Όταν άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις τηρούν»
-
Π. Νίκας στην Παλαιόχουνη, παρουσία του πρωθυπουργού, “κάναμε ένα μεγάλο βήμα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου”
-
Συνάντηση Μητσοτάκη ‑ Κασσελάκη
-
Μήνυμα Μητσοτάκη σε πολυεθνικές: Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία, ούτε είμαστε κορόιδα
-
Ακυρώνεται το ταξίδι Μητσοτάκη στο Ισραήλ
-
Δημήτρης Πτωχός από Τρίπολη: «Μαζί μπορούμε να πάμε την Πελοπόννησο Μπροστά και ήρθε η ώρα να το πετύχουμε»
-
Δημήτρης Πτωχός: «Τη νέα σελίδα για την Πελοπόννησο θα την ανοίξουμε όλοι μαζί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου»
-
Live η ομιλία Μητσοτάκη και Πτωχού στην Κόρινθο
-
Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων
-
Το …τάμα του Μητσοτάκη στην Καλαμάτα
-
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τον Δημήτρη Πτωχό, υποψήφιο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου (βιντεο+φωτο)
-
Τα στοιχεία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας επιβεβαιώνουν την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην πολιτική προστασία
-
Μητσοτάκης: Αυξήσεις στο δημόσιο, μείωση ΕΝΦΙΑ, επέκταση Market Pass
-
Με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής η πρώτη λύση για το ΕΚΑΒ
-
Μητσοτάκης: Σκληρή δουλειά, καμία έπαρση ή αλαζονική συμπεριφορά
-
Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: «Επιστρέφω τη διερευνητική το απόγευμα»
Πρόσφατα Άρθρα
Επανεμφάνιση του λύκου στην Καλαμάτα – Συνεδρίαση για μέτρα διαχείρισης και προστασίας
Υπογραφή Σύμβασης για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βαλύρας
12ο Καλαματιανό Καρναβάλι: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις συμμετοχής
ARCHETYPE Η ταινία του Βασίλη Βρυώνη στον διεθνή κινηματογραφικό χάρτη
Βενζίνη τέλος εάν ο οδηγός μηχανής δεν φοράει κράνος – Υψηλά πρόστιμα και στους πρατηριούχους
AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Ειδησεις απο Καλαματα1 ημέρα πριν
Φοιτητές Καλαμάτας: Χωρίς ζεστό νερό το καταχείμωνο και τα ταβάνια να στάζουν νερά εν μέσω εξεταστικής!
-
Συμβουλές1 ημέρα πριν
Επιστήμονες καταγράφουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο καθώς κάποιος πεθαίνει και κάνουν απίστευτη αποκάλυψη
-
Μουσική1 ημέρα πριν
Συναυλία-Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου από τον Μουσικό Όμιλο Καλαμάτας «ΟΡΦΕΥΣ»
-
πρέπει να δεις1 ημέρα πριν
Στο νοσοκομείο ο Μίμης Δομάζος ‑ Υπέστη ανακοπή
-
Ταξίδια1 ημέρα πριν
Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας: Πεζοπορία και κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας στον οικισμό Κουταλά
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία1 ημέρα πριν
Τιμήθηκε με Ιερά Αγρυπνία η μνήμη του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου στη γενέτειρά του
-
πρέπει να δεις1 ημέρα πριν
Νέες ταυτότητες: Λήγει η διορία ‑ Τι ισχύει πλέον με τα ραντεβού
-
Πολιτικά1 ημέρα πριν
Α’ Αντιπρόεδρος ο Βαγγέλης Ξυγκώρος στο Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου