Kalamata Times

Σε νέες δοκιμασίες υποβάλλονται οι ανασφάλιστοι ΑμεΑ

Σε νέες δοκιμασίες υποβάλλονται οι ανασφάλιστοι ΑμεΑ 1
Κοινοποιησέ το

Αναμφίβολα, ο τομέας της Υγείας της Καλαμάτας βάλλεται επιμόνως και ιδιαιτέρως τα τελευταια δύο χρόνια της πανδημίας. Στο στόχαστρο για ακόμα μία φορά βρίσκονται οι πολίτες που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες χωρίς κάποια ασφάλιση. Πιο  συγκεκριμένα, το τιθέμενο ζήτημα περιστρέφεται γύρω από την εφαρμογή του άρθρου 38 του Ν.4865/2021, που αφορά στην υποχρεωτική συνταγογράφηση των ανασφάλιστων πολιτών μόνο από ιατρούς δημόσιων δομών υγείας.

Μετά από διαρκείς διαμαρτυρίες και δραστηριοποίηση η ΕΣΑμεΑ και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κατάφεραν να κερδίσουν προσωρινή παράταση της μη εφαρμογής που λήγει στις 30 Απριλίου.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υγείας, γίνεται μια προσπάθεια να συγκροτηθεί ένας κατάλογος που θα εξαιρεί κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις ένας ορισμένο αριθμό ανασφάλιστων που θα επισκέπτεται ιδιώτες ιατρούς για συνταγογράφηση.

Η άλλη πλευρά υποστηρίζει πως στον κατάλογο αυτό πρέπει να συμπεριληφθούν όλα τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Η Συνομοσπονδία απευθύνθηκε προσφάτως με επιστολή της στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου αναλύει τις αδυναμίες και τα τρωτά σημεία της καθολικής εφαρμογής του του άρθρου και εξηγεί τους λόγους που την κάνει να εναντιώνεται με αυτό.

Πάντως, με βάση τις πληροφορίες διαφόρων μελών της Συνομοσπονδίας η πιθανη εφαρμογή του θα έχει βλαπτικές συνέπειες,  καθώς οι ρυθμίσεις του θα οδηγήσουν τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε συνωστισμό στα εξωτερικά ιατρεία των Δημόσιων Υγειονομικών Δομών για τη συνταγογράφηση των απαραίτητων φαρμάκων για την επιβίωσή τους, καθώς τα αποδεκατισμένα πολυϊατρεία και Κέντρα Υγείας δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο προσωπικό αλλά ούτε και τις αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες.

Η αμέσως επόμενη εξέλιξη θα είναι η υπερσυγκέντρωαη των ατόμων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και άρα, στους ιατρούς του ΕΣΥ και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Πέρα από το συνωστισμό που αναφέρθηκε παραπάνω, οι γιατροί θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν έναν τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων, αφού παρατηρούνται εμφανείς ελλείψεις προσωπικού. Έτσι, οι ανασφάλιστοι πολίτες, εξαιτίας της αδυναμίας του δημόσιου συστήματος υγείας να τους εξυπηρετήσει, θα αναγκαστούν να μείνουν χωρίς περίθαλψη διότι δεν θα μπορούν να καλύψουν οι ίδιοι το κόστος για την φαρμακευτική τους αγωγή και θεραπεία.

Ειδικά, οι νεφροπαθείς, οι καρκινοπαθείς και τα παιδιά με κάποιου είδους αναπηρία θα αντιμετωπίσουν το μέγιστο πρόβλημα, καθώς θα αναγκαστούν να διακόψουν την συνεργασία και θεραπευτική τους αγωγή με τον γιατρό τους με τον οποίο είχαν αναπτύξει μια εύρωστη σχέση εμπιστοσύνης.

Επομένως, με αυτό τον τρόπο υποδομείται άμεσα το υγειονομικό τείχος προστασίας για τους αναπήρους που τόσο καιρό βρίσκονταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να νοσήσουν και αγωνίζονταν να μην επηρεαστούν από την εύκολη μεταδοτικότητα του ιού.

Καταληκτικά, βασικό αίτημα της ΕΣΑμεΑ είναι να βρεθεί μια οριστική, λογική και αποτελεσματική λύση για την ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών με αναπηρία και χρονίως πασχόντων όπως και πρότινος σε ιδιωτικά θεραπευτήρια αλλά και ιδιώτες ιατρούς για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων και του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού τους και την εκτέλεση του συνόλου των συνταγών τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, πριν γίνουμε όλοι μάρτυρες ολέθριων.

Ας ελπίσουμε όλοι πως το αίτημα τους θα μπει σε προτεραιότητα, θα εισακουσθεί και θα εξευρεθούν από εμπειρογνώμονες με τεχνογνωσία λύσεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες αυτών ανθρώπων που δεν επέλεξαν οι ίδιοι να βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο.

Γιώργος Αθανασόπουλος


Κοινοποιησέ το
Exit mobile version