Kalamata Times

Ψήφος: Δικαίωμα ή υποχρέωση;

Αντωνία Μπούζα
Κοινοποιησέ το

Οι εκλογές αποτελούν μία διαδικασία στο δημοκρατικό μας πολίτευμα , όπου ο λαός ( δηλαδή το εκλογικό Σώμα), που αποτελεί το κυρίαρχο όργανο του Κράτους, αποφασίζει για το μέλλον του και επιλέγει  σε Εθνικές εκλογές ,  Αυτοδιοικητικές ,  Ευρωεκλογές  και  Δημοψηφίσματα, τα πρόσωπα και τις πολιτικές που θα κάνουν τη ζωή του καλύτερη και θα δώσουν ελπίδα και προοπτική στο αύριο .

Γράφει: Η Αντωνία Μπούζα

Όμως, διαχρονικές νοσηρές καταστάσεις στη διακυβέρνηση της Χώρας και στην περιπεπλεγμένη  διάκριση των εξουσιών, έχει οδηγήσει τον κυρίαρχο λαό σε αποστασιοποίηση από τις εκλογικές διαδικασίες.

Δεν πρέπει να λησμονούμε, πως η  ψήφος αποτελεί παρακαταθήκη που μας προσέφεραν οι πρόγονοί μας και είναι λάθος να απεμπολούμε το δικαίωμά μας στη συμμετοχική διαδικασία.

Οφείλουμε όμως, να εντάξουμε στον προβληματισμό μας , πως όσο σημαντική είναι η ποσότητα της συμμετοχής , εξίσου σημαντική είναι και η ποιότητά της .

Οι εκλογικές  αναμετρήσεις των τελευταίων ετών, δείχνουν πως το φαινόμενο της αποχής,  όσο πάει και μεγαλώνει  και δημιουργεί  στην πατρίδα μας, συνθήκες ανάπτυξης μίας κατάστασης , ελλειμματικής δημοκρατίας.

Έχουν ακουστεί πολλά περί των πολλών και ποικίλων  επιπτώσεων της αποχής  από την εκλογική διαδικασία λόγω δυσαρέσκειας, απογοήτευσης, απελπισίας, αλλά πιθανόν και αδιαφορίας  μέρους του εκλογικού Σώματος .

Έχουν  άραγε γίνει κατανοητές οι επιπτώσεις στο γενικό  κοινωνικό σύνολο, όταν αποφασίζει για το μέλλον τους,  μόνο ένα 25 με 30 % του συνόλου , του οποίου δεν γνωρίζουμε ούτε τα κίνητρα , ούτε τις  πραγματικές προθέσεις ;

Ας πάρουμε ως παράδειγμα τις πρόσφατες εκλογές το 2023  στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Στην Πελοπόννησο, τη 2η Κυριακή, επί συνόλου 665.354 ψηφοφόρων, προσήλθαν στις κάλπες, μόνο 219.299 δηλαδή ένα ποσοστό  32,96%.

Αν αφαιρεθούν  11.981 λευκά και άκυρα , δηλαδή ποσοστό 5,47% , τότε το ποσοστό που αποφάσισε την πορεία του τόπου για τα επόμενα 5 χρόνια είναι μόλις το

27,49 %.

Στο  ισχνό ποσοστό του 27,49% , η επιτυχούσα Περιφερειακή παράταξη έλαβε 109.388 ψήφους  και το 52,76%  και η αποτυχούσα παράταξη έλαβε 97.930 ψήφους και  το 47, 24% .

Το αποτέλεσμα αυτό κάνει φανερό, πως την Πελοπόννησο των 665.354 ψηφοφόρων, τη διοικεί λόγω της τεράστιας αποχής , η Περιφερειακή παράταξη που έλαβε μόλις 109.388 ψήφους .

Η αδιαφορία των πολλών , οδηγεί  ψηφοφόρους και υποψηφίους  , απόλυτα ταυτισμένους  με κόμματα και πολιτικές, να  επιλέγονται αρχικά και στη συνέχεια να διαχειρίζονται το μέλλον μας , σύμφωνα με εντολές «άνωθεν»  .

Μέσα σε αυτό το νοσηρό περιβάλλον , ο τόπος  χάνει ευκαιρίες και αποδυναμώνεται συνεχώς και αυτό αποτυπώνεται διαρκώς  σε δείκτες που δίδονται στη δημοσιότητα , όπως  έγινε προσφάτως.

Ενδεικτικά αναφέρομαι στον Περιφερειακό  Δείκτη Κοινωνικής Προόδου της ΕΕ (EU-SPI), όπου η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατατάσσεται μόλις  στη 219η θέση ανάμεσα στις 236 Περιφέρειες της Ευρώπης και ξεπερνά στην  Ελλάδα μόνο τις περιφέρειες Ιονίων Νήσων και  Στερεάς Ελλάδας.

Ο αφόρητος κομματισμός  που οδήγησε την κοινωνία στη μεγάλη αποχή , επιφέρει ζημίες και δημιουργεί αρνητικές και  πολύπλευρα ανεξέλεγκτες συνέπειες  στην περαιτέρω πορεία του τόπου.

Η ευημερία των πολιτών είναι ζητούμενο και οι  εκλεκτοί της ισχνής πλειοψηφίας των Πελοποννησίων,  δυστυχώς μέχρι σήμερα, επιλέγουν ως προτεραιότητα να χειροκροτούν, να υπακούουν και να στηρίζουν τους εκπροσώπους της πολιτικής τους συντεχνίας και όχι τα συμφέροντα  των πολιτών !

Στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, όμως ας πράξουμε αλλιώς. Ας δώσουμε το μήνυμα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου πως οι πολίτες είμαστε εδώ και είμαστε δυνατοί και έχουμε βούληση και φωνή !

Ας πάμε να ψηφίσουμε!


Κοινοποιησέ το
Exit mobile version