Kalamata Times

 Πόσο «βαρύς» είναι ένας χωρισμός για τον άνδρα – Τι κάνει για να τον ξεπεράσει

 Πόσο «βαρύς» είναι ένας χωρισμός για τον άνδρα – Τι κάνει για να τον ξεπεράσει 1
Κοινοποιησέ το

Ανατροπή στην κυρίαρχη αντίληψη που θέλει τους άνδρες «αναίσθητους» μετά από έναν χωρισμό φέρνει νέα μελέτη από την Αυστραλία

Τριγμούς στα θεμέλια της επικρατούσας αντίληψης ότι οι άνδρες θα ξεπεράσουν ελαφρά τη καρδία και χωρίς την ανάγκη υποστήριξης έναν χωρισμό ή ένα διαζύγιο προκαλούν τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας από το πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας που δημοσιεύεται στο Qualitative Health Research.

Αντιθέτως, πολλοί θα αναζητήσουν βοήθεια από διαδικτυακές πηγές, life coaches και εγχειρίδια αυτοβοήθειας, είτε θα απευθυνθούν σε φίλους, συγγενείς, μικρές συλλογικότητες ή ακόμα και επαγγελματίες συμβούλους. Ο χωρισμός θα γίνει μια επώδυνη εμπειρία από την οποία ωστόσο μπορεί να βγουν πιο καπάτσοι και ανθεκτικοί, σύμφωνα με τους ερευνητές John Oliffe και Mary T. Kelly από το ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου για την υγεία των ανδρών.

«Μια αποτυχημένη σχέση μπορεί να συντελέσει σε έντονο ψυχικό στρες· οι άνδρες αποτελούν ήδη ομάδα υψηλότερου κινδύνου για αυτοκτονία συγκριτικά με τις γυναίκες και το διαζύγιο τετραπλασιάζει τον κίνδυνο αυτό» ανέφερε η Δρ Kelly, εξηγώντας πως τα ευρήματα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τον σχεδιασμό κατάλληλων στρατηγικών θωράκισης της ψυχικής τους υγείας.

Ο Δρ Oliffe από την πλευρά του επεσήμανε τις ιδιαίτερες, δημιουργικές και πολύπλευρες στρατηγικές που θα ακολουθήσουν οι άνδρες μετά τον χωρισμό, καταρρίπτοντας τη βασική υπόθεση των ερευνητών κατά την οποία η επαγγελματική βοήθεια θα είναι το επόμενο βήμα μετά το χωρισμό. Ειδικότερα, η έρευνα έδειξε ότι:

  • ένας στους τέσσερις άνδρες περίπου, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, ανέτρεξαν στο διαδίκτυο για εύρεση blogs, coaches και άλλων πηγών, απευθύνθηκαν σε φίλους ή μέλη της οικογένειας για απλές συζητήσεις και όχι απαραιτήτως για να βρουν λύση, είτε διάβασαν βιβλία αυτοβοήθειας και αυτοβελτίωσης
  • άνδρες από μεγαλύτερες σχέσεις όπου υπήρχαν και παιδιά ή εμπλέκονταν σε δικαστικές διαμάχες όπως διανομή περιουσιακών στοιχείων κ.ο.κ. ήταν πιθανότερο να κάνουν νέες γνωριμίες και να αναζητήσουν βοήθεια σε κοινότητες όπως τοπικές ομάδες μπαμπάδων ή ομάδες ανδρών που έχουν βιώσει χωρισμό ή διαζύγιο
  • ένας στους δύο αποτάθηκαν σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, όπως ειδικούς συμβουλευτικής. Επρόκειτο συνήθως για άνδρες με προϋπάρχουσα ψυχική νόσο ή άνδρες που χρειάζονταν επαγγελματική βοήθεια για να διαχειριστούν το μέγεθος των συναισθημάτων τους.

Ένα νέο αφήγημα

«Είναι σημαντικό να αλλάξουμε το αφήγημα», σχολίασε ο Δρ Oliffe για την κυρίαρχη αντίληψη που θέλει τον άνδρα μετά τη διάλυση της σχέσης του να περνά κρίση ή/και να ασκεί βία στη σύντροφό του. Η μελέτη «καταρρίπτει την πεποίθηση ότι οι άνδρες δεν είναι συναισθηματικοί και δεν επηρεάζονται όσο οι γυναίκες από έναν χωρισμό» και πως «οι άντρες δεν προχωρούν στην ενδοσκόπησή τους ή δεν είναι ευάλωτοι», συμπλήρωσε η Δρ Kelly.

«Βιώστε τα συναισθήματα που συνοδεύουν τον χωρισμό. Μπορείτε να νιώθετε λυπημένοι και χαρούμενοι, θυμωμένοι και θλιμμένοι ταυτόχρονα. Προσπαθήστε να επανασυνδεθείτε ή να διατηρήσετε τους δεσμούς με τους φίλους και την οικογένειά σας», συμβουλεύει καταληκτικά του άνδρες που βιώνουν το τέλος της σχέσης τους ο Δρ Oliffe και συστήνει επιπλέον προσοχή στη χρήση ουσιών, υιοθέτηση μια καθημερινής ρουτίνας ευεξίας που θα περιλαμβάνει π.χ. άσκηση και οπωσδήποτε θάρρος να απευθυνθούν σε επαγγελματία ψυχικής υγείας αν το κρίνουν αναγκαίο.

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Exit mobile version