Πώς επηρεάζει την καθημερινότητά μας η αλλαγή της ώρας, εξήγησε στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι με τη Μάριον, στο OPEN, ο ψυχίατρος Θάνος Ασκητής.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο χρόνος επιδρά σε δύο μηχανισμούς στους βιορυθμούς μας και κυρίως στους κιρκάδιους. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι οι ρυθμοί ενός εσωτερικού ρολογιού. Μας δείχνουν την ημέρα, το απόγευμα, το βράδυ, την ώρα του ύπνου, το ξύπνημα, ενώ συμμετέχουν με το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Στην πραγματικότητα ο άνθρωπος χρειάζεται περισσότερη φυσική επαφή με το φως. Ο ήλιος έχει μπει στην ψυχιατρική φαρέτρα ως μία πολύ καλή αντικαταθλιπτική θεραπεία. Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από φως και όχι από το τεχνητό φως, το οποίο σήμερα είναι και μέρος του ενεργειακού προβλήματος, έχουν καλύτερη λειτουργικότητα, πολύ καλύτερο ψυχισμό και βιολογική υγεία και αποδίδουν νοητικά, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, σε συνθήκες που το φως της ημέρας έρχεται σε επαφή με τα μάτια τους.
Καλύτερη λίμπιντο και περισσότερη βιταμίνη D
Η φυσική υπόσταση του ανθρώπου, όμως, που είναι η προσωπική του ζωή, η επικοινωνία και τα συναισθήματά του, ο τρόπος που σκέφτεται και εκφράζεται, η υγεία του, χρειάζεται αυτό το φως. Δεν είναι τυχαίο ότι οι βόρειοι λαοί παίρνουν προγράμματα υγείας με τουριστικές βάσεις στην Ελλάδα, όπου θα κολυμπήσουν περισσότερο, θα νιώσουν πιο πολύ το φως, θα έχουν καλύτερη ψυχολογία, καλύτερη υπεραιμία στο σώμα, καλύτερη σεξουαλική διάθεσηαλλά και μεγαλύτερα ποσοστά βιταμίνης D που αποδεικνύεται όλο και πιο σημαντική και για το ανοσοποιητικό σύστημα.