Ποιες οι προτάσεις της Ε.Υ.Π.Σ.Ν Μεσσηνίας στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του υπ. Προστασίας του Πολίτη
Από τις 30 Δεκεμβρίου έως και τις 13 Ιανουαρίου 2020 βρίσκεται υπό δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπό τον τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, Αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Αναβάθμιση Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, Αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις».
Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχαήλ Χρυσοχοΐδης, ζήτησε τη συμβολή και συμμετοχή όλων μέσω της διατύπωσης απόψεων και παρατηρήσεων επί των σχετικών ρυθμίσεων του νομοσχεδίου στο οποίο περιλαμβάνεται και η αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.
ΠΡΟΣΟΧΗ, ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ
Μεταξύ των άρθρων που βρίσκονται υπό διαβούλευση βρίσκονται η Διάρθρωση των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, οι Αρμοδιότητες και λειτουργία Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) και αρμοδιότητες και λειτουργία Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομών (ΔΙ.Π.Υ.Ν.), ο καθορισμός των οργανικών θέσεων πυροσβεστικού προσωπικού και Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.), Αρχαιότητα, Προέλευση και Διάκριση Πυρονόμων, Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Πυροσβεστών και πολλά άλλα τα οποία «Δύναται να επηρεάσουν», όπως μας εξηγεί σήμερα ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Μεσσηνίας, Σωτήρης Δημάκης «τη ζωή των πυροσβεστών!» και συνεχίζει «Υπάρχουν θετικά σημεία αλλά και αρκετά αρνητικά τα οποία θέλουν προσοχή, περισσότερη συζήτηση και μελέτη ακόμα και αλλαγή ακριβώς επειδή μπορούν να επηρεάσουν πάρα πολύ τις ζωές όλων των πυροσβεστών»
Η ΠΟΕΥΠΣ και ακολούθως οι διοικήσεις των κατά τόπους Πυροσβεστικών Ενώσεων ζήτησαν τη συγκέντρωση προτάσεων που μπορούν θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην βελτίωση του σχεδίου.
«Ενημερώσαμε τα μέλη σε όλες τις υπηρεσίες και τα κλιμάκια του νομού ζητώντας να καταθέσουν προτάσεις και απόψεις (μέχρι τις 7 Ιανουαρίου) και όσα αναφέρονται στην επιστολή μας είναι τα σημεία στα οποία εστιάζουμε και τα οποία θεωρούμε πως πρέπει να τύχουν περισσότερης ΠΡΟΣΟΧΗΣ, ΜΕΛΕΤΗΣ και ΑΛΛΑΓΗΣ.»
Το νέο σχέδιο θα ψηφιστεί στις 17 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες νωρίτερα (στις 14/1/20) έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση –συζήτηση όλων των Ενώσεων της χώρας υπό την ΠΟΕΥΠΣ, κατά την οποία θα ληφθούν αποφάσεις για το τί μέλλει γενέσθαι και σε επίπεδο κινητοποιήσεων.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Υ.Π.Σ. Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Οι απόψεις, παρατηρήσεις και προτάσεις των μελών της Ε.Υ.Π.Σ. Ν. Μεσσηνίας και των μελών του Δ.Σ. για τις κάτωθι διατάξεις του υπό διαβούλευση σχεδίου «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, Αναδιάρθρωση της ΓΓΠΠ, Αναβάθμιση Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, Αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις» είναι:
«Η Ένωσή μας δηλώνει την αντίθεση της με συγκεκριμένες προς ψήφιση διατάξεις του υπό διαβούλευση σχεδίου και συγκεκριμένα:
1. Βαθμολόγιο. Σε κανένα ένστολο σώμα του Κράτους, δεν υφίσταται αυτή η αντιμετώπιση προς τα μεσαία και χαμηλόβαθμα στελέχη, τα οποία στην περίπτωση του Π.Σ. δεν απολαμβάνουν βαθμολογικής-μισθολογικής εξέλιξης.
2. Αναδρομικότητα μορίων. Να δοθεί με τη ψήφιση του Νόμου στους υπάλληλους αναδρομικά το σύνολο των μορίων που δικαιούνται και να μην εφαρμοστεί το άρθρο 164 παρ. 2.
3. Έτη πραγματικής Υπηρεσίας και όριο ηλικίας. Να μεταρρυθμιστεί το άρθρο 162 παρ. 2, έτσι ώστε να μην μετατίθενται, χωρίς αίτησή τους, από το νομό συμφερόντων τους οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι από το βαθμό του Πυρονόμου και κάτω που είτε έχουν συμπληρώσει είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής υπηρεσίας στο Πυροσβεστικό Σώμα είτε έχουν συμπληρώσει την ηλικία των πενήντα (50) ετών.
4. Αναβάθμιση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Αύξηση Οργανικών Θέσεων Νομού Μεσσηνίας.
5. Μη κατάληψη οργανικών θέσεων. Οι εξαιρούμενοι των μεταθέσεων και αποσπάσεων κατ’ άρθρο 162, να μην καταλαμβάνουν τις οργανικές θέσεις στο Νομό.
6. Μετακινήσεις. Να πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις εντός Νομού λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνον τα λιγότερα μόρια του υπαλλήλου, αλλά επιπλέον και κοινωνικά κριτήρια, όπως οικογενειακή κατάσταση, τόπος διαμονής κ.λ.π.
Επιπλέον η σχετική απόφαση περί μετακινήσεις να λαμβάνεται από αντίστοιχο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Μεταθέσεων και Αποσπάσεων.
ΕΠΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ
-Εάν μετά τη σχολή Αρχιπυροσβεστών και στα ΕΞΙ χρόνια στο βαθμό του Αρχιπυροσβέστη απονέμεται ο βαθμός του Πυρονόμου, τότε αυτοί που παρέμειναν ΕΝΝΕΑ χρόνια στο βαθμό για να γίνουν Πυρονόμοι και δεν έχουν ακόμα συμπληρώσει την πενταετία που αναφέρει το άρθρο 39, θα πρέπει να τους δίνεται το δικαίωμα να πάνε στη σχολή για επιμόρφωση όπως αυτοί που συμπληρώνουν πενταετία στο βαθμό. Με το παραπάνω άρθρο δίνει το δικαίωμα στους Πυρονόμους με τρία χρόνια στο βαθμό να πάνε δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα στη σχολή για να γίνουν Ανθυποπυραγοί. Πρέπει να γίνει μια αλλαγή για αυτούς που παρέμειναν 9 χρόνια στο βαθμό του Απστη και να τους δοθεί το δικαίωμα στα λιγότερα χρόνια παραμονής στο βαθμό του Πυρονόμου να μεταβούν μόνο για επιμόρφωση ώστε να τους απονεμηθεί ο βαθμός και όχι δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα.
-Πρέπει να δοθεί ο βαθμός του Υπαρχιπυροαβέστη άμεσα με την εφαρμογή του συγκεκριμένου Νόμου και μάλιστα αναδρομικά για το λόγω του ότι, όπως αναγνωρίζεται μισθολογικά η προϋπηρεσία ως Π.Π.Υ., πρέπει να αναγνωριστεί και βαθμολογικά, αφού ξεκάθαρα αναφέρεται στο Νόμο με τον οποίο έχουν προσληφθεί (νόμος 3938 άρθρο 15. Παράγραφος
Ποιες οι προτάσεις της Ε.Υ.Π.Σ.Ν Μεσσηνίας στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του υπ. Προστασίας του Πολίτη