«Εκτιμώ ότι οι σύμμαχοι αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος», ήταν τα χαρακτηριστικά του λόγια
Σε μια εξοργιστική δήλωση στήριξης της Τουρκίας, την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για τις κυρώσεις, προχώρησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, παρουσιάζοντας τον ταραξία της Ανατολικής Μεσογείου, ως ένα σημαντικό «σύμμαχο».
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, ανέφερε αναφορικά με τις ενδεχόμενες κυρώσεις κατά της Άγκυρας: «Εκτιμώ ότι οι σύμμαχοι αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος, καθώς συνορεύει με το Ιράκ και τη Συρία. Και είχε ρόλο κλειδί στην αντιμετώπιση του ISIS και στην απελευθέρωση εδαφών που ήλεγχε ο ISIS στο Ιράκ και τη Συρία».
Ο ίδιος ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε ότι η Τουρκία σηκώνει το μεγαλύτερο -αναλογικά- μέρος του προσφυγικού (χωρίς καμία αναφορά της Ελλάδας), ενώ υπογράμμισε ότι είναι η χώρα που έχει υποστεί τις περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις (!): «H Τουρκία είναι επίσης ο σύμμαχος που φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, περίπου 4 εκατομμύρια, και επίσης η Τουρκία είναι ο σύμμαχος που έχει υποστεί τις περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις».
«Άρα, υπάρχουν διαφορές, υπάρχουν διαφωνίες και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι καταλαβαίνουμε τη σημασία της Τουρκία ως μέλους του ΝΑΤΟ και ως μέρους της δυτικής οικογένειας», ανέφερε στη συνέχεια.
Τέλος ο Γενς Στόλτεμπεργκ τόνισε, «η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι δύσκολη και οι σύμμαχοι έχουν εκφράσει τους προβληματισμούς τους. (…) Το ΝΑΤΟ είναι ένα πεδίο στο οποίο μιλάμε ανοιχτά όταν υπάρχουν διαφορές και διαφωνίες ανάμεσα σε συμμάχους, όπως βλέπουμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα, πιστεύω ότι όλοι πρέπει να αναζητούμε θετικές προσεγγίσεις, τρόπους να διαχειριστούμε τις διαφορές και εδώ στο ΝΑΤΟ έχουμε αναπτύξει έναν μηχανισμό απεμπλοκής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για να απομειώσουμε το ρίσκο, για παράδειγμα, ενός ατυχήματος μεταξύ δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ, όταν βλέπουμε μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο».