Connect with us
Επιμελητηρίο

Κους Κους

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο Ανέστης Βλάχος

Ανέβηκε

στις

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο Ανέστης Βλάχος 1
Κοινοποιησέ το

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο Ανέστης Βλάχος, ο αξιαγάπητος «κακός» του ελληνικού κινηματογράφου.

Την είδηση έκανε γνωστή ο γιος του με ανάρτηση στα social media. «Έφυγε από τη ζωή σήμερα ο ηθοποιός Ανέστης Βλάχος», έγραψε ο γιος του Ηρακλής. «Να την προσέχεις την μαμά σε παρακαλώ εκεί που πας Πατέρα, βρες και την Σοφία μας και να με περιμένετε, σας αγαπώ όλους τόσο πολύ… Αντίο μπαμπά… Καλό ταξίδι».


Ο Ανέστης Βλάχος τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Ήταν ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου, παίζοντας με μεγάλη επιτυχία τον ρόλο του κακού στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και στο θέατρο.

ανεστης βλαχος

Πέθανε ο Ανέστης Βλάχος ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου

Γεννήθηκε στην Προσοτσάνη Δράμας στις 7 Φεβρουαρίου 1934 από πολύ φτωχούς γονείς, οι οποίοι ήταν γεωργοί στο επάγγελμα. Ο παππούς του, Φίλιππος, ήταν Μακεδονομάχος (σύνδεσμος του Παύλου Μελά) και ο πατέρας του, Ηρακλής, σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο το 1940. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα (Καλλιθέα) το 1946.

Σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου-Θεάτρου Σταυράκου, όπου είχε συμμαθητή τον Κώστα Καζάκο και άλλους.

Παράλληλα με τις σπουδές του δούλευε σε οικοδομή όπου χτύπησε σε ένα καρφί, με αποτέλεσμα να χάσει το μάτι του. Η Έλλη Λαμπέτη με τον Δημήτρη Χορν πλήρωσαν το νοσοκομείο, που νοσηλεύτηκε, ενώ, μέχρι να αναρρώσει, τον φρόντιζαν στο σπίτι τους.

Το 1956 πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία «Το κορίτσι με τα μαύρα», όπου ερμήνευε έναν χαρακτηριστικό ρόλο. Καθιερώθηκε με την ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος» κι από κει και πέρα ερμήνευσε πάντα δεύτερους ρόλους ενσαρκώνντας συνήθως τον τύπο του «σκληρού» – «κακού».

βλαχος

«Πόθοι στον καταραμένο βάλτο» 1966

Αφησε το στίγμα του σε κινηματογραφικές παραγωγές όπως «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου (1955), «Το κορίτσι με τα μαύρα» του Μιχάλη Κακογιάννη (1956), «Η κατάρα της μάνας» του Βασίλη Γεωργιάδη (1961), «Το σπίτι της ηδονής» του Γιώργου Ζερβουλάκου (1961), «Μικρές Αφροδίτες» του Νίκου Κούνδουρου (1963), «Η Κύπρος στις φλόγες» του Ερρίκου Θαλασσινού (1964), «Λόλα» του Ντίνου Δημόπουλου (1964), «Με τη λάμψη στα μάτια» του Πάνου Γλυκοφρύδη, «Κιέριον» του Δήμου Θέου (1968), «Ληστεία στην Αθήνα» του Βαγγέλη Σερντάρη (1969), «Στο Δρόμο του Λαμόρε» του Δημήτρη Μαυρίκιου (1979), «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι» του Θόδωρου Μαραγκού (1980), «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» του Νίκου Τζήμα (1980), «Τα όπλα μου ρίχνουν λουλούδια» του Γιάννη Φαφούτη (1981), «Αυτόπτης Μάρτυς» του Μάρκου Χολέβα (1993) και «Lilly’s Story» του Ροβήρου Μανθούλη (2002).

Στο θέατρο, πρωτοεμφανίστηκε με το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» (Κυκλικό θέατρο του Τριβιζά) και συνέχισε παίζοντας σε όλα τα είδη, ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεόραση. Το 1994, μετά από απουσία πολλών χρόνων, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Αυτόπτης μάρτυρας».

Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

Από τις πλέον εμβληματικές μορφές του ελληνικού κινηματογράφου, ο Ανέστης Βλάχος έγινε διάσημος και δημοφιλής για τους επιθετικούς, «κακούς» χαρακτήρες που ερμήνευσε. Στο θέατρο, συνεργαζόμενος με τους σπουδαιότερους ηθοποιούς και σκηνοθέτες της ελληνικής θεατρικής σκηνής, απέδειξε τη ευρεία ερμηνευτική του γκάμα, μακριά από την τυποποίηση της μεγάλης οθόνης. Με την ευγένεια που τον χαρακτήριζε, ο Ανέστης Βλάχος ήταν από τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς στον χώρο του θεάματος. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους πολλούς φίλους του.

Ανακοίνωση Τομέα Πολιτισμού ΚΙΝΑΛ για τον θάνατο του Ανέστη Βλάχου

Το Κίνημα Αλλαγής και ο Τομέας Πολιτισμού του Κινήματος αποχαιρετούν με συγκίνηση και σεβασμό, τον Ανέστη Βλάχο, ένα σπουδαίο ηθοποιό που σημάδεψε με την αδιάλειπτη παρουσία του το θέατρο και τον κινηματογράφο το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Ο Ανέστης Βλάχος γεννήθηκε στην Προσοτσάνη Δράμας το 1934 και σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου – Θεάτρου Σταυράκου.

Είχε συμμετάσχει σε περισσότερες από 100 κινηματογραφικές ταινίες, σε 25 περίπου τηλεοπτικές σειρές και αμέτρητες θεατρικές παραστάσεις συνεργαζόμενος με όλα τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου. Για τις ερμηνείες του στον Κινηματογράφο είχε τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις. Διαπνεόταν από δημοκρατικές αρχές που τον έφεραν κοντά στην πολιτική, από τη δεκαετία του 70 και ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ με συνεπή και ανιδιοτελή προσφορά στα κοινά αλλά και με συνδικαλιστική δράση στον χώρο των ηθοποιών.

Το 1977 ήταν υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Αθηνών και το 1978 εκλέχτηκε πρώτος δημοτικός σύμβουλος με τον Δημήτρη Μπέη, στον Δήμο της Αθήνας. Η σεμνή και ακούραστη παρουσία του στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου και η συνεπής πολιτική του δράση και η υπεύθυνη στάση του απέναντι στην κοινωνία ας είναι παρακαταθήκες για τις νεότερες γενιές.

ΚΚΕ για την απώλεια του Ανέστη Βλάχου

«Το ΚΚΕ αποχαιρετά τον ηθοποιό Ανέστη Βλάχο που “έφυγε” σε ηλικία 87 ετών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ για την απώλεια του ηθοποιού.

Και συνεχίζει: «Παιδί φτωχής οικογένειας από την Προσοτσάνη Δράμας, ο Ανέστης Βλάχος ανέδειξε το ταλέντο του στην ταινία “Ο Φόβος” το 1966, με την οποία καθιερώθηκε. Στη συνέχεια, σε μεγάλο βαθμό, ταυτίστηκε στην πολύχρονη καριέρα του στον ελληνικό κινηματογράφο με τον ρόλο του “σκληρού κακού”.

Εμφανίστηκε επίσης στο θέατρο και στην τηλεόραση, ενώ για την προσφορά του στον κινηματογράφο τιμήθηκε με διεθνή βραβεία.

Τέλος, το Κομμουνιστικό Κόμμα αναφέρει: «Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του Ανέστη Βλάχου»

Πηγή: iefimerida.gr

kafemauroeidisspourgitissesamihttps://pralina.gr/
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ