Η Μεγάλη Βρετανία βυθίστηκε στο πένθος. Η Βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης που πέρασε από το Μπάκιγχαμ και βρέθηκε στον θρόνο για 70 χρόνια πέθανε στα 96 της χρόνια, ύστερα από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό.
The Queen died peacefully at Balmoral this afternoon.
The King and The Queen Consort will remain at Balmoral this evening and will return to London tomorrow. pic.twitter.com/VfxpXro22W
— The Royal Family (@RoyalFamily) September 8, 2022
Η τελευταία δημόσια εμφάνιση της Ελισάβετ έγινε από το Κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία, από όπου και διόρισε πρωθυπουργό τη Λιζ Τρας. Η αρχηγός των Συντηρητικών ήταν και η 15η πρωθυπουργός της Βρετανίας που διόρισε η Βασίλισσα και για τον διορισμό της «έσπασε» το πρωτόκολλο, μιας και αυτή είναι η δεύτερη φορά από την εποχή της Βασίλισσας Βικτωρίας που αυτός δεν έγινε στο Λονδίνο και το Μπάκιγχαμ.
Οι γιατροί εξέφρασαν την ανησυχία για την υγεία της Ελισάβετ ήδη από την Πέμπτη (8/9), οπότε και ο Πρίγκιπας Κάρολος, ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο Πρίγκιπας Χάρι ταξίδεψαν εσπευσμένα στο Μπαλμόραλ.
Αφού ακολουθήθηκαν όλα τα βήματα που προβλέπει το πρωτόκολλο, η Επιχείρηση Μονόκερως, δηλαδή το συνόλου των ενεργειών που προβλέπονται μετά τον θάνατο της Βασίλισσας, δεδομένου ότι απεβίωσε στο Κάστρο Μπαλμόραλ, μπαίνει μπρος.
Έτσι, η η σορός της πρόκειται να μεταφερθεί στη βρετανική πρωτεύουσα. Πριν από αυτό, θα τοποθετηθεί στο Παλάτι του Χόλιρουντ, στο Εδιμβούργο, θα μεταφερθεί για μια σύντομη δοξολογία στον Καθεδρικό της πόλης και από εκεί θα καταλήξει στο Λονδίνο και το Μπάκιγχαμ, σύμφωνα πάντα με το πρωτόκολλο
Με τις σημαίες στα κτίρια των υπουργείων της Βρετανίας να κυματίζουν μεσίστιες, η βασιλική οικογένεια αναμένεται να δημοσιοποιήσει το πρόγραμμα της κηδείας της Ελισάβετ που θα γίνει σε 10 μέρες.
Αύριο, δηλαδή μία μέρα μετά τον θάνατο της Βασίλισσας, προβλέπεται να ανακοινωθεί και ο νέος μονάρχης.
Ο πρίγκιπας Κάρολος είναι ο νόμιμος διάδοχος του θρόνου και, παρά το χαμηλό ποσοστό αποδοχής του από το κοινό, αναμένεται να διαδεχτεί τη μητέρα του. Παρ’ όλα αυτά, δεδομένου ότι ο Κάρολος είναι ήδη 73 ετών, ανά καιρούς έχουν υπάρξει φήμες -ή απλά εικασίες- πως ο Πρίγκιπας της Ουαλίας ενδέχεται να παραχωρήσει τη θέση του στον θρόνο στον μεγαλύτερο γιο του, τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ.
Πίσω στον Ιούνιο, η Ελισάβετ και ολόκληρη η Βρετανία γιόρτασε το Πλατινένιο Ιωβηλαίο, δηλαδή τα 70 χρόνια της Βασίλισσας στον θρόνο, κάτι που έκανε την Ελισάβετ την μακροβιότερη μονάρχη της Μεγάλης Βρετανίας.
Οι σημαντικότεροι σταθμοί της Ελισάβετ και των 7 δεκαετιών της στον θρόνο:
1947
Η Βασίλισσα Ελισάβετ, στα 21 της χρόνια, λέει ραδιοφωνικά στο BBC από την Βόρεια Αφρική: «Δηλώνω ενώπιόν σας πως για όλη τη ζωή μου, είτε είναι σύντομη είτε μακρά, θα αφοσιωθώ στην υπηρεσία σας και την υπηρεσία της μεγάλης βασιλικής μας οικογένειας στην οποία ανήκω».
1950
Στιγμιότυπο από ανεπίσημη επίσκεψη της Ελισάβετ στην Ελλάδα και την υποδοχή της στο Τουρκολίμανο. Η τότε Πριγκίπισσα ήρθε ως καλεσμένη του Βασιλιά Παύλου Α’ της Ελλάδας.
1951
H (τότε) Πριγκίπισσα Ελισάβετ ποζάρει μαζί με τον Πρίγκιπα Φίλιππο και τα δύο τους παιδιά, τον Πρίγκιπα Κάρολο και την Πριγκίπισσα Άννα.
1953
Ήδη το 1952 με τον θάνατο του πατέρα της, Βασιλιά Γεωργίου VI, η Ελισάβετ ανέλαβε βασιλικά καθήκοντα, στα 25 της χρόνια. Η τελετή ενθρόνισης της έγινε τον Ιούνιο του 1953, όταν είχε κλείσει πλέον τα 27 της χρόνια.
Μάλιστα, το γεγονός μεταδόθηκε τηλεοπτικά για πρώτη φορά, απευθείας από το Αββαείο του Γουεστμίνστερ, ύστερα από προτροπή του Φίλιππου.
1957
Η Ελισάβετ, μαζί με τον Φίλιππο, κάνει την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στις ΗΠΑ ως Βασίλισσα -μία από τις πολλές που ακολούθησαν. Την υποδέχθηκαν ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ με την Πρώτη Κυρία, Μάμι Αϊζενχάουερ.
1960
Η Ελισάβετ έφερε στον κόσμο τον Πρίγκιπα Ανδρέα, το τρίτο της παιδί.
1964
Η Ελισάβετ καλωσόρισε στον κόσμο τον Πρίγκιπα Εδουάρδο, το τέταρτο και τελευταίο παιδί της.
1965
Οι Beatles φτάνουν στο Μπάκιγχαμ -και μαζί, οι ορκισμένοι στην «Beatlemania», έξω από αυτό. Η Ελισάβετ απένειμε Μετάλλια Τιμής στα 4 Σκαθάρια. Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ θυμάται την μονάρχη ως «πολύ φιλική, ήταν σαν μαμά μας».
1965
Η Ελισάβετ επισκέπτεται για 10 μέρες την Γερμανία. Ήταν η πρώτη εκπρόσωπος του Παλατιού που επισκέφθηκε την χώρα από το 1913, και μάλιστα, στην 20η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
1966
Στις 21 Οκτωβρίου του 1966 σημειώθηκε κατολίσθηση στο ανθρακωρυχείο του Άμπερφαν και σκοτώθηκαν συνολικά 144 άνθρωποι. Η Ελισάβετ επισκέφθηκε την πόλη της Ουαλίας και το σημείο της καταστροφής 8 ημέρες μέτα, κάτι για το οποίο δέχτηκε έντονη κριτική.
1969
Οι αστροναύτες του Apollo 11 επισκέπτονται το Μπάκιγχαμ. Η Ελισάβετ υποδέχθηκε τον Νιλ Άρμστρονγκ, τον Μάικλ Κόλινς και τον Μπαζ Όλντριν, δηλαδή τους πρώτους ανθρώπους που έφτασαν στο φεγγάρι.
Η επίσκεψη είχε και ελαφρώς…επεισοδιακά στιγμιότυπα. Ο Άρμστρονγκ ήταν άρρωστος εκείνη την ημέρα και προκειμένου να μην ακυρώσει την επίσκεψη, κατέληξε να βήχει μπροστά στην Βασίλισσα. Ο Κόλινς, πάλι, κόντεψε να πέσει από τις σκάλες, στην προσπάθειά του να μην γυρίσει την πλάτη του στην Βασίλισσα.
1970
Το βασιλικό πρωτόκολλο ως τότε ήθελε τα μέλη της οικογένειας να χαιρετούν μόνο από μακριά. Όμως σε επίσκεψή της στην Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία εκείνη την χρονιά, η Ελισάβετ χαιρέτησε από κοντά τον κόσμο.
1981
Ο Πρίγκιπας Κάρολος παντρεύεται την Νταϊάνα. Ένας από τους πιο πολυτάραχους γάμους του Παλατιού. Το ζευγάρι χώρισε το 1992, μια χρονιά που η Ελισάβετ χαρακτήρισε «καταστροφική».
Υπολογίζεται πως τον γάμο παρακολούθησαν 750 εκατομμύρια τηλεθεατές.
1982
Έναν χρόνο αργότερα, ο Κάρολος και η Νταϊάνα υποδέχονται τον πρώτος τους γιό, τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ. Ο Πρίγκιπας Χάρι γεννήθηκε δύο χρόνια αργότερα.
1996
Ο Νέλσον Μαντέλα επισκέπτεται την Βρετανία για 6 ημέρες για να συναντηθεί με μέλη του Κοινοβουλίου και να υπογραμμίσει το ζήτημα του ρατσισμού.
Η Ελισάβετ φιλοξένησε στο Μπάκιγχαμ τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής και αναπτύχθηκε μεγάλη συμπάθεια μεταξύ τους. Λέγεται, μάλιστα, πως ο Μαντέλα κατάφερε να κάνει την Ελισάβετ να χορέψει σε πάρτυ στο Royal Albert Hall.
1997
Η Νταϊάνα σκοτώνεται σε τροχαίο στο Παρίσι, στις 31 Αυγούστου του 1997, συγκλονίζοντας ολόκληρο τον πλανήτη.
Υπήρξε το ίσως πιο αγαπητό πρόσωπο που πέρασε ποτέ από το Παλάτι. Τα λουλούδια που άφησε ο κόσμος έξω από το Παλάτι του Κένσινγκτον μιλούν από μόνα τους.
Η Ελισάβετ δήλωσε για τον θάνατο της Νταϊάνα: «Όποιος γνώριζε την Νταϊάνα, δεν θα την ξεχάσει ποτέ. Εκατομμύρια άλλοι που δεν την συνάντησαν αλλά ένιωθαν σαν να την ξέρουν, θα την θυμούνται. Έχουμε προσπαθήσει όλοι με τον διαφορετικό μας τρόπο να το διαχειριστούμε».
Είπε επιπλέον πως «ήταν ένας εξαίρετος και χαρισματικός άνθρωπος. Στα καλά και τα κακά, ποτέ δεν έχασε την ικανότητά της να χαμογελά και να γελά, να εμπνέει άλλους με την ζεστασιά και την καλοσύνη της».
2007
Μια χρονιά με δύο επετείους και ένα ρεκόρ για την Ελισάβετ: έγινε η γηραιότερη ως τότε μονάρχης που έχει περάσει από τον θρόνο, ενώ συμπλήρωσε 60 χρόνια γάμου με τον Φίλιππο. Ταυτόχρονα, εκφώνησε τον 50ο ετήσιο χριστουγεννιάτικο λόγο της -τον οποίο ανέβασε για πρώτη φορά στου YouTube.
2011
Ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ παντρεύεται την Κέιτ Μίντλετον.
2012
Η χρονιά που η Ελισάβετ γιόρτασε το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο με 60 χρόνια στον θρόνο, ήταν και η χρονιά που το Λονδίνο φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μάλλον κανείς δεν περίμενε να δει στην Τελετή Έναρξης την Ελισάβετ να «συμπρωταγωνιστεί» σε βίντεο με τον πιο γνωστό πράκτορα της Βρετανίας, δηλαδή τον 007. Ο Ντάνιελ Κρεγκ ανέλαβε κι εκεί τον ρόλο που ενσάρκωσε στις τελευταίες 5 ταινίες «Τζέιμς Μποντ».
2013
Ο Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον καλωσορίζουν το πρώτο τους παιδί, τον Πρίγκιπα Γεώργιο. Δύο χρόνια αργότερα, γεννιέται και η Πριγκίπισσα Σαρλότ. To 2018 γεννήθηκε το τρίτο τους παιδί, ο Πρίγκιπας Λούις.
2018
Η Πρίγκιπας Χάρι παντρεύεται την Μέγκαν Μαρκλ. Έναν χρόνο αργότερα φέρνουν στον κόσμο τον γιο τους Άρτσι, και το 2021 την Λίλιμπετ, που πήρε το όνομά της από την Βασίλισσα Ελισάβετ.
2020
Σε μια απόφαση εξαιρετικά «επαναστατική» για το Παλάτι, ο Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ αποφάσισαν να απαρνηθούν τα βασιλικά τους καθήκοντα και να μετακομίσουν στην Καλιφόρνια.
Η Βασίλισσα δήλωσε για την απομάκρυνσή τους: «Παρ’ όλο που θα προτιμούσαμε να έχουν παραμείνει πλήρως Μέλη της Βασιλικής Οικογένειας, σεβόμαστε και καταλαβαίνουμε την επιθυμία τους να ζήσουν μια πιο ανεξάρτητη ζωή σαν οικογένεια, όσο παραμένουν ένα άξιο κομμάτι της οικογένειάς μου».
2021
Στις 9 Απριλίου του 2021 ο Φίλιππος πέθανε στα 99 του χρόνια. Η Ελισάβετ ήταν παντρεμένη μαζί του για 73 ολόκληρα χρόνια. Λόγω της πανδημίας, στην κηδεία παραβρέθηκαν μόνο λίγα άτομα της οικογένειας, με την Ελισάβετ μάλιστα να κάθεται μόνη της.
2022
Η Βασίλισσα Ελισάβετ -και ολόκληρη η Βρετανία- γιορτάζει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο, συμπληρώνοντας 7 δεκαετίες στον θρόνο. Οι επίσημοι εορτασμοί θα διαρκέσουν από την Πέμπτη 2 έως την Κυριακή 5 Ιουνίου. Ήδη βέβαια είδαμε το Στόουνχετζ να φωτίζεται με 7 φωτογραφίες της Ελισάβετ, μία για κάθε δεκαετία της στον θρόνο.
Η Λιζ Τρας εκλέγεται αρχηγός των Συντηρητικών και άρα πρωθυπουργός της Βρετανίας. Για τον διορισμό της, η Ελισάβετ την υποδέχεται στο Κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία στις 6 Σεπτεμβρίου και «σπάει» έτσι ένα πρωτόκολλο δεκαετιών, μιας και όλοι οι διορισμοί των πρωθυπουργών της Βρετανίας, από την εποχή της Βασίλισσας Βικτωρίας έχουν γίνει στο Λονδίνο και παλάτι του Μπάκιγχαμ, με μία μόνο εξαίρεση: το 1908 ο Χέρμπερτ Χένρι Άσκουιθ χρειάστηκε να ταξιδέψει στην γαλλική πόλη Μπιαρίτζ για να τον διορίσει ο Εδουάρδος Ζ’. Αυτή είναι και η τελευταία δημόσια εμφάνιση της Ελισάβετ.
Η Βασίλισσα Ελισάβετ πεθαίνει στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 στο Κάστρο του Μπαλμόραλ. Με την ανακοίνωση του θανάτου της, μπαίνει μπρος η Επιχείρηση Μονόκερως για τη μεταφορά της με τρένο ή αεροπλάνο στη βρετανική πρωτεύουσα. Πριν από την αναχώρησή της, η σορός της θα τοποθετηθεί στο Παλάτι του Χόλιρουντ, στο Εδιμβούργο, θα μεταφερθεί για μια σύντομη δοξολογία στον Καθεδρικό της πόλης και από εκεί θα καταλήξει στον σιδηροδρομικό σταθμό. Επιμνημόσυνες διακηρύξεις θα διαβαστούν σε όλες τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και ενδεχομένως και στο κοινοβούλιο.