Το 1999-2003 είχα εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος με την Μείζονα μειοψηφία στο νεοσύστατο τότε Καποδιστριακό Δήμο Ιθώμης. Τότε Δήμαρχος είχε εκλεγεί ο αείμνηστος γιατρός Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος.
γράφει ο Θεόδωρος Σταυριανόπουλος
MSc Ηθ. Φιλοσοφίας – Μαθηματικός
Εκείνη την εποχή έτρεχαν επιδοτούμενα προγράμματα υδρομάστευσης. Με αφορμή αυτά τα προγράμματα υδρομάστευσης είχα φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο το 2001 μια πρόταση που αναφερόταν στη δημιουργία φράγματος στη θέση «Δέση» περιοχή κάτω χαμηλά από την Μονή Βουλκάνου. Εκεί στενεύει το πέρασμα των υδάτων που οδηγούνται από την άνω Μεσσηνία μέσω του ποταμού Μαυροζούμενα που διέρχεται από Βαλύρα προς την θάλασσα. Παλιά στο σημείο αυτό υπήρχε ένα μικρό φράγμα όπου από εκεί ξεκινούσε ένα τσιμεντένιο νεραύλακο που άρδευε ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Βαλύρας.
Η πρόταση αυτή προέκυψε εκμεταλλευόμενος την γνωριμία μου με έναν σχετικό ειδικό επιστήμονα από την Τρίπολη. Αφού τον έφερα στην Βαλύρα μετά πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στην περιοχή «Δέση». Συγκεκριμένα θυμάμαι στην περιοχή μας μετέφερε με το αγροτικό αυτοκίνητο του λόγω του δύσβατου του εδάφους ο συμπατριώτης και φίλος μου Γιάννης Μπουρίκας.
Η πρόταση αυτή προέβλεπε τρία πράγματα:
1ον . Δημιουργία φράγματος στη θέση «Δέση»
2ον. Δημιουργία μεγάλης υδατοδεξαμενής κάτω χαμηλά από την Μονή Βουλκάνου.
3ον . Με την υπερχείλιση του φράγματος παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την χρήση της οποίας με δίκτυο θα μεταφερόταν το νερό από το φράγμα στην υδατοδεξαμενή.
Με το νερό της υδατοδεξαμενής με φυσική ροή θα αρδευόταν όλη η «Πέρα Μεριά» περιοχή Βαλύρας έως την Λάμπαινα και το Αριστοδήμειο.
Ταυτόχρονα λόγω των έφορων εδαφών στα ελαιοπερίβολα θα μπορούσε να γινόταν και καλλιέργεια πατατών , φασολιών κλπ.
Δυστυχώς όμως αυτή η πρόταση τότε έγινε προς αυτιά μη ακουόντων και είχε ως αποτέλεσμα να πέσει στο κενό!
Τα σημερινά φαινόμενα λειψυδρίας δικαιώνουν αυτή την πρόταση.
ΥΓ. Επίσης υπάρχει και ο ποταμός Πάμισος που οι πηγές του βρίσκονται στον Άγιο Φλώρο. Εκατομμύρια κυβικά νερού ανεκμετάλλευτα χύνονται στην θάλασσα και η πολιτεία παραμένει θεατής. Εδώ χρήσιμο είναι ο ΓΟΕΒ να ανασυσταθεί ως φορέας διαχείρισης αυτών των υδάτων με τα καινούργια δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και της λειψυδρίας.