Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας προέβει σε δηλώσεις αναφερόμενος στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το αντιπλημμυρικό έργο.
“Το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας αποτελεί ένα εξόχως σοβαρό ζήτημα και πολύ σύντομα θα μεταβώ στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για να γίνει συζήτηση επ’ αυτού. Προφανώς τα 80.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολλά χρήματα και θα πρέπει να γίνει το καλύτερο δυνατό, ώστε να πιάσουν τόπο. Το θέμα αυτό, ούτε μπορεί να αποτελέσει παράγοντα διένεξης, ούτε προφανώς η πόλη να είναι άνω – κάτω για 3 – 4 χρόνια -πρέπει να γίνει το καλύτερο δυνατό για την πόλη και την περιοχή”.
Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σε δηλώσεις του το πρωί σήμερα, στην Καλαμάτα -στο περιθώριο της υπογραφής της σύμβασης για το Κορφιωτάκειο.
Ο περιφερειάρχης προέβη στην πιο πάνω δήλωση αναφερόμενος στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, κατά την οποία το σώμα -με οριακή πλειοψηφία- απεφάνθη αρνητικά επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του προτεινόμενου από τον “Μορέα” ‘αντιπλημμυρικού έργου.
Πλέον, επί της εν λόγω μελέτης θα κληθεί να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ η τελική απόφαση -όπως τόνισε ο περιφερειάρχης- θα ληφθεί από την κυβέρνηση.
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ
“Τα όσα ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, από όλες τις παρατάξεις, αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού, τα επιχειρήματα ήταν πολύ σοβαρά και από τη μία και από την άλλη πλευρά. Δεν αρμόζει η οπαδοποίηση του θέματος” σημείωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο οποίος δήλωσε βέβαιος ότι “ο ανάλογος προβληματισμός θα υπάρξει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο”.
Συνεχίζοντας ο Π. Νίκας τόνισε ότι “ανεξάρτητα από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου που είναι το αρμόδιο όργανο, θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά η άποψη των φορέων της ευρύτερης περιοχής της Καλαμάτας διότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, έτσι ώστε να επιλεγούν οι πρέπουσες λύσεις και να φθάσουμε στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα που είναι βεβαίως η προστασία της περιοχής.
Εξυπακούεται ότι απόλυτη προστασία δεν είναι δυνατό να υπάρξει από εξάρσεις των καιρικών φαινομένων -βλέπουμε τι έχει συμβεί σε εξαιρετικά προηγμένα τεχνολογικά κράτη τα προηγούμενα χρόνια, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ.
Φυσικά και θα πρέπει να γίνει έργο προστασίας, ωστόσο πρέπει να φθάσουμε σε μια σύγκλιση και να μην τρωγόμαστε μεταξύ μας τα επόμενα 3 – 4 χρόνια. Αυτή είναι η δική μου θέση και θα προσπαθήσω προς αυτή την κατεύθυνση συνεννόησης” συνέχισε ο περιφερειάρχης, ξεκαθαρίζοντας ότι οι όποιες ενέργειες αναλάβει “θα γίνουν σε συνεννόηση με τον δήμαρχο. Ο πρώτος λόγος για την πόλη ανήκει στο Δημοτικό Συμβούλιο, η αρμοδιότητα ανήκει στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ολους μας έχει ψηφίσει ο ίδιος λαός και προσδοκά από εμάς τα καλυτερα δυνατά” επισήμανε ο Π. Νίκας, για να καταλήξει:
“Η θέση του κάθε Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, αλλά πρέπει να τεθούν υπόψη και της κυβέρνησης διάφορα ζητήματα που συνδέονται με την πόλη και την πορεία της. Υπάρχουν ζητήματα -δεν τρελάθηκαν όλοι ξαφνικά για να θέτουν διάφορα θέματα, τα οποία είναι εξόχως σοβαρά”.
Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ
Εξ άλλου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε και στο έργο ανάπλασης στην πλατεία Υπαπαντής, -“θα μιλήσω όταν έλθει ο κατάλληλος χρόνος” δήλωσε, για να παρατηρήσει ωστόσο στη συνέχεια:
“Θέλω, ωστόσο, να δηλώσω ότι το έργο αυτό μελετήθηκε επί των ημερών μου ως δήμαρχος -δέκα ολόκληρα χρόνια κουβεντιάζαμε για αυτό- και ως περιφερειάρχης το ενέταξα σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Θέλω δε να είμαι υπερήφανος και για τη μελέτη και για την ένταξη και για την πορεία των έργων και για την ολοκλήρωσή του.
Δηλώνω ξεκάθαρα ότι ο εν λόγω χώρος είναι θρησκευτικός χώρος και ως Περιφέρεια θα στηρίξουμε την Μητρόπολη Μεσσηνίας στην πολιτική της. Δεν θα δεχθούμε ποτέ, δηλαδή, οποιοδήποτε στέγαστρο από το Επισκοπείο μέχρι τον ναό της Υπαπαντής, το οποίο θα αλλοιώνει τον χαρακτήρα της πλατείας. Το λέω ευθέως, όσο έχω την αρμοδιότητα αυτή είναι η θέση μου” τόνισε ο Π. Νίκας.
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΠΥΛΟΣ – ΜΕΘΩΝΗ
Τέλος, ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι υπάρχουν στη Μεσσηνία “σημαντικά ζητήματα που πρέπει να συμβάλουμε στη λύση τους, καθώς διαθέτουμε τις σχετικές πιστώσεις, να παρέμβουμε με τον καλύτερο τρόπο ώστε να γίνει το καλύτερο δυνατό”.
Η πρώτη του αναφορά ήταν ο δρόμος Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη, στον οποίον -όπως είπε ο Π. Νίκας- “υπάρχουν δύο πολύ μεγάλα κενά, αφ’ ενός ο δρόμος δεν φθάνει στην Καλαμάτα παρά μόνο ώς τον ποταμό Αρι και αφ’ ετέρου δεν προβλέπει παράκαμψη της Πύλου. Και τα δύο αυτά θέματα μπορούν να έχουν λύσεις δεδομένου ότι το εν λόγω έργο θα γίνει με την μέθοδο μελέτη – κατασκευή” σημείωσε ο περιφερειάρχης.
Αναφερόμενος δε στα έργα ΕΣΠΑ, τόνισε ότι “προφανώς πρέπει να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς -και στη Μεσσηνία και στην Καλαμάτα και σε άλλες περιοχές”, παρατηρώντας ότι “δυστυχώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αύξηση των τιμών” για να σημειώσει πάντως ότι “έχει βρεθεί τρόπος να επιταχυνθεί ο βηματισμός”.