27η Απριλίου «Ορόσημο»
Το πρώτο φως στο τούνελ της μεγάλης και συλλογικής προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις εβδομάδες αρχίζει να αχνοφαίνεται. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, κλείνοντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μίλησε για χαραμάδα που θα αφήσει το φως να περάσει, υπογραμμίζοντας πως «μένοντας σπίτι τον Απρίλιο, είναι στο χέρι μας τον Μάιο να χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα της υπεύθυνης στάσης μας».
Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετική ερώτηση της «Κ» για το πότε θα αρχίσει η καμπύλη της εξάπλωσης να ακολουθεί καθοδική πορεία, ο κ. Πέτσας απάντησε πως «δίνουμε έναν αγώνα να κερδίσουμε χρόνο, και ελπίζουμε, με τα στοιχεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, ότι αυτός ο αγώνας, μέρα με τη μέρα, κερδίζεται. Αρκεί να μην εφησυχάσουμε».
Λίγη ώρα μετά, ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, επιβεβαιώνοντας πως ο Μάιος μπορεί να είναι ο μήνας που θα δούμε φως στο τούνελ, χαρακτήρισε τον Απρίλιο την πιο δύσκολη και κρίσιμη περίοδο, προσθέτοντας πως «οι πρώτες εβδομάδες εφαρμογής των μέτρων δείχνουν ότι ο στόχος μέρα με την ημέρα επιτυγχάνεται».
Χρειάζεται προσοχή. Ολα τα παραπάνω, που σαφώς αποτελούν θετικές ενδείξεις, δεν σημαίνει πως αφήνουν κανένα περιθώριο χαλάρωσης. Το αντίθετο. Κυβερνητική πηγή χαρακτήριζε το χρονικό σημείο που βρισκόμαστε σαν τον δρομέα, που μετά τα μισά του δρόμου, δεν χαλαρώνει αλλά αντίθετα εντείνει την προσπάθεια. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως στις 27 Απριλίου, εάν –και μόνον τότε– έχει κερδηθεί το στοίχημα του Πάσχα, θα υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις.
Δεν πρόκειται να υπάρξει άρση των μέτρων τότε. Αλλά υπάρχει περίπτωση να ανακοινωθεί το πρώτο χρονικό ορόσημο άρσης κάποιων μέτρων έπειτα από δύο εβδομάδες. Στην κυβέρνηση το θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό για τον ψυχολογικό τομέα, καθώς στις 27 Απριλίου θα έχει συμπληρωθεί πάνω από ένας μήνας μέτρων περιορισμού και οι πολίτες έπειτα από τέτοια προσπάθεια θα χρειάζονται να νιώσουν πως οι κόποι έχουν πιάσει τόπο και από τον Μάιο θα υπάρξει η πρώτη μερική επιστροφή στην κανονικότητα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», στο Μαξίμου έχει ξεκινήσει η σχετική συζήτηση για το πώς και με ποιο τρόπο θα αρχίσει η μερική άρση των μέτρων. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει αναπτυχθεί προβληματισμός για τη σειρά που θα γίνει αυτό. Αν επί παραδείγματι θα ανοίξουν πρώτα τα σχολεία ή κάποιες εμπορικές δραστηριότητες. Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός για την προστασία συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων και χώρων. Εξ ου και έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα. Κατ’ αρχάς οι Ρομά.
Το υπ. Εσωτερικών έχει αναλάβει το κόστος απολύμανσης των χώρων όπου διαμένουν και σε στενή συνεργασία με τους δήμους έχουν οριστεί «εκπρόσωποι» των Ρομά που θα ενημερώνουν σε περίπτωση ύποπτων κρουσμάτων. Το μείζον εδώ είναι να αντιληφθούν μέσω ενημέρωσης τους κινδύνους του ιού. Τα στρατόπεδα είναι ένας ακόμα «επικίνδυνος» χώρος για τη διασπορά του ιού. Χθες, ανακοινώθηκε πως στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, η κατάταξη της 2020 Γ΄ ΕΣΣΟ του Στρατού Ξηράς θα υλοποιηθεί εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου 2020, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Την ίδια ώρα, οι άδειες είναι με το σταγονόμετρο, ενώ στα ΚΥΠ που επίσης είναι υψηλής επικινδυνότητας, υπάρχει αυστηρή αστυνόμευση ώστε να βγαίνουν μόνο όσοι χρειάζεται, ενώ όπου έχει υπάρξει κρούσμα, όπως στη Ριτσώνα, έχει επιβληθεί ολική καραντίνα.
Τέλος, χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου μιλώντας με γιατρούς σημείωσε πως «χρέος μας να εξασφαλίζουμε ότι έχετε όλα τα μέσα που χρειάζεστε για να κάνετε σωστά τη δουλειά σας».
[ΠΗΓΗ]