Ο Τσίπρας και η συνωμοσία των ΤΖΟΚΕΡ
«Η παράνοια σε άτομα είναι σχετικά σπάνια. Όμως σε ομάδες, κόμματα, έθνη και εποχές είναι μάλλον ο κανόνας».
Φρειδερίκος Νίτσε
«Όλοι οι Jokers σκοτώνουν! Δεν είναι όμορφο;». Και γιατί είναι αποφασισμένοι να σκοτώσουν; «Επειδή έχω την εντύπωση πως η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο». Άλλωστε, «παίρνεις ότι σου αξίζει».
Joker (από την ομώνυμη ταινία).
Γράφει ο Γιώργος Δημητρούλιας,
τέως Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τσίπρας και η παρέα του πάνε να μας τρελάνουν. Ο λόγος, η τελευταία κινηματογραφική ταινία που εξελίχθηκε σε σήριαλ αλλά και αποκάλυψε κρυφές πτυχές της πολιτικά αρρωστημένης σκέψης των ελλήνων μαρξιστών.
Για το story της ταινίας μεγάλη εβδομαδιαία εφημερίδα έγραψε: «Καθώς ξεδιπλώνεται σιγά-σιγά ο χαρακτήρας, παρακολουθούμε έναν διαταραγμένο ψυχικά κλόουν. Η αρρώστια του είναι… το γέλιο, το ότι γελά όταν δεν πρέπει – στη μοναχική του καθημερινότητα. Είναι αντικοινωνικός, αισθάνεται αόρατος. […] Έχει συναίσθηση της αρρώστιας του και προσπαθεί να είναι καλά. Επισκέπτεται την κοινωνική ψυχίατρο, παίρνει τα φάρμακά του αλλά, για οικονομικούς λόγους, η πολιτεία κλείνει το κέντρο που τον υποστηρίζει. […] Όμως ο Άρθουρ ζει στο Γκόθαμ Σίτι, μια σκοτεινή πόλη γεμάτη σκουπίδια και ποντίκια, και γίνεται αποδέκτης αναίτιας βίας. Θέλει – και παλεύει γι’ αυτό – να κερδίσει τον θαυμασμό. Ο βίαιος εαυτός του απελευθερώνεται όταν σκοτώνει τρεις γιάπηδες που τον κοροϊδεύουν και τον χτυπούν επειδή υπερασπίζεται μια γυναίκα στο τρένο. «Τους σκότωσα γιατί ήταν άθλιοι. Όλοι είναι άθλιοι στις μέρες μας. Αυτό είναι αρκετό για να σε τρελάνει» δικαιολογείται».
Η ταινία, φυσικά, ακατάλληλη για ανήλικους και στηλιτεύθηκαν δεόντως τα όργανα της τάξης που παρενέβησαν και έβγαλαν δια της βίας μερικούς ανήλικους από τις αίθουσες που αυτή η ταινία προβαλλόταν, μετά από ένα περίεργο τηλεφώνημα δύο κυριών που εργάζονται στο αρμόδιο υπουργείο. Πίσω από τα τηλεφωνήματα εκτός από την πολιτική αντιπαράθεση των δύο κομμάτων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που κατέληξε σε φιάσκο των βουλευτών της ΝΔ, ο αρμόδιος για την διενέργεια της σχετικής έρευνας γενικός διευθυντής Σύγχρονου Πολιτισμού διέκρινε οικονομικά συμφέροντα από «ανταγωνιστική εταιρεία», όπως μας πληροφόρησε μεγάλη εβδομαδιαία εφημερίδα. Σε αυτήν την διαμάχη έλαβαν μέρος δύο πρώην πασόκοι Joker που τώρα είναι σε αντίπαλες παρατάξεις: ο υπουργός της παρούσας κυβέρνησης «του νόμου και της τάξης» Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, «η μεγάλη ελπίδα της Δημοκρατικής Παράταξης» όπως έγραφε η εφημερίδα Αυριανή, ο οποίος δήλωσε ότι «το βράδυ θα πάω να δω τον Joker με τον 15χρονο γιο μου» δηλαδή την ίδια στιγμή που τα όργανα της τάξης εφαρμόζουν το νόμο αυτός δηλώνει ότι γράφει κανονικά την ισχύουσα νομοθεσία. Ο δε, δεύτερος πρώην πασόκος και νυν υπεύθυνος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την εφαρμογή του νόμου αν και αυτός μαζί με άλλους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ κατήρτισαν τον σχετικό νόμο το 2010. Πάντως η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε καμιά ενέργεια στα τέσσερα χρόνια που κυβέρνησε για να αλλάξει το νόμο.
Ερχόμαστε, λοιπόν, στην ουσία του θέματος που ο πρώην αμερικανοκομμουνιστής πρωθυπουργός Alexis ξέχασε τις διακοπές που έκανε στα κότερα, τις κολεγιές με τον Κλίντον σε εκδηλώσεις, τα ιδιωτικά σχολεία των παιδιών του και άλλα πολλά, και μαζί με άλλους χαβιαροαριστερούς διανοούμενους: «…διέγνωσαν στο “Joker” στοιχεία κοινωνικής κριτικής στον νεοφιλελεύθερο ριγκανισμό και στον διάδοχό του, τον Τραμπ, τη βία των Λευκών Κολάρων της Γουώλ-Στριτ, την αλαζονεία των πλουτοκρατών πολυεκατομμυριούχων του 1% που περιφρονούν ως «κλόουν» όσους «δεν τα κατάφεραν». Από εκεί και πέρα άλλοι χαβιαροαριστεροί διανοούμενοι βάλθηκαν να ντύσουν ιδεολογικά ένα αντικοινωνικό φαινόμενο. Ένας γράφει: «…η «τρέλα» του Τζόκερ είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών…»[…] «..το 1988 από τον πρόεδρο Ρίγκαν ο οποίος ψαλίδισε το ομοσπονδιακά προγράμματα ψυχικής υγείας κατά 25%…» […] «Σχεδόν κάθε δεινό αποδίδεται άμεσα σε κοινωνικές συγκρούσεις και εν τέλει στον καπιταλισμό και στο κυρίαρχο οικονομικό του δόγμα, τον νεοφιλελευθερισμό» […] «Καθαρές κουβέντες…ταξικές». Άλλος χαβιαροαριστερός: «Και από την άλλη, η τρέλα σαν απελευθερωτικό κίνημα, σαν εξέγερση και σαν γλέντι καταστροφής και βίας». Έτερος συνεχίζει: «Ο «Τζόκερ» είναι η νέα μορφή αστικής αμφισβήτησης, που μας δείχνει βήμα βήμα πως το ίδιο πολιτικομιντιακό σύστημα στρέφεται ενάντια στον εαυτό του». «Οι ρίζες της πολιτικής ανυπακοής βρίσκονται στην κουλτούρα της ανομίας, η οποία είναι άρρηκτα δεμένη με την αμφισβήτηση της αρχής του κύριου σημαίνοντος ως τέτοιου, στην άρνηση της υποταγής στον νόμο» […] «Η τρέλα είναι, συνεπώς, πάντα βαθιά πολιτική». Εντύπωση μου έκαναν οι αναλύσεις για την ταινία δύο διανοουμένων σε εβδομαδιαία εφημερίδα που δήθεν αντιπολιτεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τα κείμενα ζέχνουν από συριζήλα: «Στην πρόσφατη, μάλλον κωμικοτραγική, ιστορία με την ταινία «Joker» και την παρέμβαση της αστυνομίας για κάποιους ανηλίκους, εμφανίστηκε ξανά αυτός ο λόγος και μια αντίστοιχη φαντασίωση: ότι είμαστε μπροστά στην ανάδυση μιας νέας ακροδεξιάς κυριαρχίας, ενός νέου φασισμού» […] «…η αιτία όλων των δεινών είναι ο πολιτισμικός και κοινωνικός φιλελευθερισμός» και η καθηγήτρια ψυχολογίας γράφει εν συνεχεία: «Πατρίδα μας, άλλωστε, είναι η παιδική μας ηλικία» […] «Ο επικίνδυνος σχιζοφρενής είναι ένας μύθος που αξίζει να μην αναπαραχθεί μέσα από αυτή την ταινία» […] «Το «Τζόκερ» είναι μια ταινία που δεν λύνει αλλά θέτει ζητήματα».
Εδώ θα συμφωνήσω με την αρθρογράφο καθηγήτρια ψυχολογίας, ότι θέτονται ζητήματα, αλλά ποια είναι αυτά; Την στιγμή που εισβάλουν στην Πατρίδα μας παράνομα χιλιάδες νεαροί άνδρες από την Ασία και την Αφρική στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι, την ίδια στιγμή που η Τουρκία έχει εισβάλλει στην Συρία και νοιώθουμε απειλητική την ανάσα της στο σβέρκο μας, την στιγμή που η Ελληνικότητα της Μακεδονίας μας αμφισβητείται, η Ευρώπη κλυδωνίζεται και με πολλά άλλα προβλήματα εσωτερικά και εξωτερικά, οι πολιτικοί μας και οι «ιδεολογικές» αυλές τους ασχολούνται με τον «Τζόκερ». «Δυστυχώς, είμαστε η περίπτωση ενός σήριαλ κίλερ που σκοτώνει ότι καλό έφτιαξαν οι πρόγονοί του και εξελίσσεται βαθμιαία σε ιδανικό αυτόχειρα».