Αποτελεί αναντίρρητη αλήθεια πως η ανάδυση του ρωσοουκρανικού ζητήματος και η πρόκληση ενός ειδικού τύπου πολέμου στην περιοχή της Ουκρανίας έχει προκαλέσει παγκόσμιες ανακατάξεις και προβληματισμούς εξαιτίας των κυρώσεων που επιβάλλονται από τις χώρες της Δύσης προς την Ρωσία και το αντίστροφο.
Οι ανησυχίες εντείνονται ακόμα περισσότερο όταν συνειδητοποιεί κανείς πως ο συγκεκριμένος πόλεμος δεν αποτελεί έναν πόλεμος δύο ημερών, αν και πολλοί υπολόγιζαν πως θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες, όπως επίσης ούτε έναν πόλεμο που μόλις λήξει θα αποκατασταθούν τα πάντα. Πίσω από τον συγκεκριμένο πόλεμο κρύβονται πολλά συμφέροντα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, έναν πόλεμο που προκάλεσε η Αμερική μέσα από την επεκτατική μανία της πτέρυγας του ΝΑΤΟ σε ανατολικά εδάφη αλλά εν τέλει ξεκίνησε η Ρωσία πριν από ένα μήνα.
Ωστόσο, η υπερφίαλη λατρεία στον επεκτατισμό και την άσκηση της επιρροής των Μεγάλων Δυνάμεων δεν αφήνουν περιθώρια σκέψης για τους παγκόσμιους ηγέτες πως ο αυτοσκοπός της κυριαρχίας βλάπτει τους δρώντες του Συστήματος, δηλαδή τις χώρες. Άλλωστε σε ένα άκρατο καπιταλιστικό σύστημα ο «Μεγάλος» τρώει το «Μικρό». Επομένως, μέσα από όλη αυτή την πάλη των Δυνάμεων τα κράτη είναι ζημιωμένα, ενώ σε ακόμα πιο δεινή κατάσταση βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες των πόλεων.
Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις χώρες που έχει επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ενεργειακή και οικονομική κρίση ως απόρροια των ανατιμήσεων σε όλα σχεδόν τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, καθώς επίσης και τα καύσιμα και την ενέργεια. Οι τοπικές οικονομίες της χώρας ασφυκτιούν κυριολεκτικά. Ενδεικτικό παράδειγμα, που χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης και ιδιαίτερης μελέτης είναι η τοπική ανάπτυξη της Καλαμάτας, μιας τοπικής οικονομίας που καταφέρνει να αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς πυλώνες της οικονομίας της Πελοποννήσου όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής της θέσης στον κεντρικό κορμό του νομού αλλά και λόγω των πόρων που διαθέτει.
Παρόλο που η Καλαμάτα κατάφερε να επιβιώσει οικονομικά εν μέσω της σχετικώς πρόσφατης οικονομικής κρίσης και της πανδημίας που ακολούθησε, όπως φαίνεται, δυσκολεύεται αρκετά να αντιμετωπίσει την τρέχουσα συγκυρία των συνεπειών του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αρχικά, έχει υποβαθμιστεί δραματικά ο παραγωγικός της τομέας. Η ραγδαία αύξηση σε όλα τα κόστη έχει μέχρι στιγμής καταστροφικές συνέπειες στην παραγωγικότητα όλων των τομέων. Οι ανατιμήσεις στα καύσιμα έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους παραγωγούς, καθώς χρειάζεται να διανύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις εντός και εκτός του νομού ξοδεύοντας υπέρογκα οικονομικά ποσά για τις μετακινήσεις τους.
Ωστόσο, ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που κινδυνεύει να απολέσει η οικονομία της Καλαμάτας είναι η εξωστρέφειά της. Θεωρείται ως η νότια πύλη της Ελλάδας στη Μεσόγειο και μέσω αυτής κατάφερε η Μεσσηνία να εισχωρήσει στις αγορές των αραβικών χωρών. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις αυξήσεις των τιμών στα προϊόντα και τις καύσιμες ύλες, παρουσιάζεται περισσότερο διστακτική σε μεγάλα ανοίγματα.
Εκτός αυτού οι επιχειρήσεις, όπως οι φούρνοι και οι χώροι διασκέδασης έρχονται αντιμέτωποι με πολλές δυσκολίες τόσο στην παραγωγή όσο και στην κατανάλωση και τις πωλήσεις των προϊόντων τους. Οι ντόπιοι κάτοικοι έχουν περιορίσει αρκετά τις καταναλωτικές τους συνήθειες. Ο μισθός έχει χάσει σημαντικά την αγοραστική του δύναμη.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι πολίτες επιλέγουν να αγοράζουν τα εντελώς πρωτεύοντα είδη ανάγκης, αφήνοντας πίσω τους συνήθειες, όπως η διασκέδαση και τα χόμπυ. Θα μπορούσε να πει κανείς πως έχει αυξηθεί η κατανάλωση στα πρώτα είδη ανάγκης επειδή φοβούνται για το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής επισιτιστικής κρίσης.
Ίσως, το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει αυτή τη την στιγμή ο πρωτογενής τομέας της περιοχής της Καλαμάτας, δηλαδή η γεωργία, αφού μετά βίας γίνονται οι εισαγωγές και εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, καθώς επίσης και η κτηνοτροφία επειδή το σιτάρι και οι τροφές για τα ζώα αντιμετωπίζουν προβλήματα με την κοστολόγηση και την παραγωγή των ενδιάμεσων κατασκευαστικών υλικών. Ιδιαίτερα, οι χοιροτρόφοι, που εκτρέφουν χοίρους και παράγουν χοιρινό κρέας, που αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες επιλογές για το καλαματιανό τραπέζι, δέχονται πιέσεις για την εκτροφή των ζών, την παραγωγή και την πώληση του χοιρινού κρέατος.
Ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς πόρους της καλαματιανής οικονομίας, το ελαιόλαδο βρίσκεται στην μέγγενη των τελευταίων εξελίξεων. Η παραγωγή του ελαιολάδου έχει υποστεί πολλές επιπτώσεις τόσο στην παραγωγή όσο και στην διανομή του, ενώ παρουσιάζονται ανησυχίες για πιθανές μελλοντικές ελλείψεις. Τα αγροτικά μηχανήματα χρειάζονται καύσιμα για να τεθούν σε λειτουργία, ενώ οι γενικευμένες αυξήσεις έχουν επηρεάσει το κόστος εργασίας και παραγωγής, κάτι που προβληματίζει έντονα τους ελαιοπαραγωγούς, εάν αναλογιστεί κανείς πως πολλές οικογένειες βιοπορίζονται από την “Ελιά”.
Περάν αυτού υπογραμμίζεται πως ήδη από την εποχή της οικονομικής κρίσης και πόσο μάλλον τώρα με τον πόλεμο πολλές άλλες οικονομικά υποφέρουσες δραστηριότητες της Καλαμάτας, όπως οι μελισσοκομία, έχουν δεχθεί ισχυρό, αν όχι το τελειωτικό, χτύπημα. Επιπρόσθετα, τα εργοστάσια, τα ελαιοτριβεία και τα καταστήματα βρίσκονται σε ασφυκτικό κλοιό λόγω της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και της εκτεταμένα επιβαλλόμενης ακρίβειας σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της μεταφοράς των προϊόντων.
Μάλιστα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις για το ξεκίνημα στον περιορισμό της διαθεσιμότητας κάποιων προϊόντων, υπάρχουν διάχυτοι φόβοι πως η έλλειψη της διαθεσιμότητας θα συνεχιστεί και διευθυνθεί και σε άλλα προϊόντα που πιθανώς θα είναι ακόμα και τοπικά προϊόντα.
Τέλος, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται πολύ συχνά οι έντονες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις των παραγωγών και των κατοίκων της Καλαμάτας, καθώς η ακρίβεια έχει αρχίσει ήδη να αποτυπώνεται στην καθημερινότητά τους. Η όποια εξέλιξη γύρω από την ρωσοουκρνική συγκυρία θα δείξει πως θα βαδίσουν τα πράγματα όχι μόνο για την Καλαμάτα, αλλά και τις λοιπές τοπικές οικονομίες της χώρας.