Ο «Κύκλος της Τέχνης» είναι ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Θεάτρου Καλαμάτας (KaDISS), που θέλει να συμβάλλει πολιτιστικά στην περιοχή της Μεσσηνίας και ευρύτερα.
Ο «Κύκλος της Τέχνης» είναι ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, που προσκαλεί φοιτητές και επαγγελματίες του χώρου των παραστατικών τεχνών να επαναπροσεγγίσουν ή να δούν από ένα διαφορετικό πρίσμα, την δική τους τέχνη αλλά και την τέχνη γενικότερα, καθώς και να αναπτύξουν νέες τεχνικές και ευρύτερες προοπτικές.
Ο «Κύκλος της Τέχνης» θα ανοίξει το 2021 με μια σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων που θα μεταδοθούν ζωντανά από την Καλαμάτα, παρουσιάζοντας – σε τρία διαφορετικά σεμινάρια- αρχικά τη διαδικασία σχεδιασμού κοστουμιών για το θέατρο, εν συνεχεία την δουλειά ενός σκηνογράφου και τέλος για το 2021 θα μιλήσουμε για τον ρόλο ενός δραματουργού στη θεατρική παραγωγή.
Κλείνοντας το έτος, θα φιλοξενήσουμε μια παράσταση από μια καταξιωμένη πρωτοποριακή θεατρική ομάδα.
Το 2022, ο “Κύκλος της τέχνης” θα περιλαμβάνει webinars και διαδικτυακά σεμινάρια που θα μεταδίδονται και πάλι ζωντανά από την Καλαμάτα. Αυτή τη φορά σχετικά με την κατασκευή σκηνικού για το θέατρο σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη, καθώς και δύο συναρπαστικά εργαστήρια: το πρώτο σχετικά με την κίνηση (movement lab) και το δεύτερο σχετικά με τη σύνθεση της μουσικής για το θέατρο (musiclab).
Την άνοιξη του 2023, κλείνουμε τον «Κύκλο της Τέχνης» με μια ακόμη επίσκεψη θεατρικής ομάδας του εξωτερικού και ένα ακόμη σεμινάριο, αυτή τη φορά για τη σκηνοθεσία στο θέατρο. Μέχρι το πέρας των τριών ετών και την ολοκλήρωση του προγράμματος «ο Κύκλος της Τέχνης», θα έχουμε διερευνήσει και θα έχουμε πραγματοποιήσει μια ολιστική προσέγγιση για την διαδικασία της δημιουργίας αυτού που ονομάζουμε “θέατρο”, στη δημιουργία θεατρικής παράστασης και της σύγχρονης θεατρικής εκπαίδευσης.
Όλα τα σεμινάρια / webinars θα πραγματοποιηθούν στην Καλαμάτα για συγκεκριμένο αριθμό
συμμετεχόντων και είναι δωρεάν
Το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο θα είναι μια δημιουργική συνομιλία μεταξύ του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του KaDISS, σκηνοθέτη Andrew Visnevski και της σχεδιάστριας Ρούχων Nathalie Bries.
Θα μεταδοθεί ζωντανά από την Καλαμάτα τη Δευτέρα 24 Μαΐου, ώρα: 20.00 (ώρα Ελλάδος).
Θα δεχθούμε έως και 30 συμμετέχοντες – βάση βιογραφικού/αίτησης.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι έως και την Παρασκευή 21 Μαΐου. Η διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου θα είναι 90 λεπτά (συμπεριλαμβάνεται και χρόνος ερωτήσεων 30 λεπτών).
Η γλώσσα είναι η Αγγλική.
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι/νες πρέπει να στείλουν ένα email με το βιογραφικό τους συνημμένο (info@kalamatadrama.com) και μια σύντομη παράγραφο που να εξηγεί γιατί ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαδικτυακό σεμινάριο.
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι/νες θα λάβουν απάντηση και θα δοθούν οι απαιτούμενες πληροφορίες.
Αποκλειστικός χορηγός του “Κύκλου της Τέχνης” είναι το Ίδρυμα BAREVA του Λίχτενσταϊν, το οποίο στηρίζει και το Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας 2021 / KaDISS 2021.
Λίγα λόγια για την Νάταλι Μπριέ (Nathalie Bries):
Η Nathalie Bries είναι σχεδιάστρια κοστουμιών και ερευνήτρια στην ιστορία του “ρούχου” και του υφάσματος, μια καταξιωμένη σχεδιάστρια με μακρά εμπειρία στη μόδα και την τέχνη.
Διευθύνει την εταιρεία μόδας και σχεδίου με την επωνυμία «Nathalie d’Anvers » που εδρεύει στο Βέλγιο.
Είναι συνιδρύτρια του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού για την έρευνα, τη διατήρηση, την προώθηση και την εκπαίδευση της πολιτιστικής κληρονομιάς που σχετίζεται με τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τη μόδα, τη χειροτεχνία και τους συναφείς τομείς, που ονομάζεται «Euphrosyne AISBL».Έχει σχεδιάσει κοστούμια για πολλές θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις Όπερας. Θεωρείται ειδική στον τομέα της ένδυσης στην Αρχαία Αττική και την Αρχαία Ελλάδα. Έχει παρουσιάσει πολλά εργαστήρια και έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια και παρουσιάσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Η τρέχουσα διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι έχει ως θέμα: «Γυναίκες του Ακρωτηρίου (Θήρα)
στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού». Πρόκειται για μια έρευνα σχετικά με την κομψότητα και την ιδιομορφία των γυναικών και των ενδυμάτων τους (με βάση τοιχογραφίες και αρχαιολογικά υφάσματα), συνδυάζοντας την επιστήμη της ανθρωπολογίας και επιστημονικά ευρήματα.
Ως manager και σχεδιάστρια του Οίκου «Nathalie d’Anvers», δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία μιας εναλλακτικής άποψης για την γρήγορη μόδα μέσω βιώσιμων δημιουργιών (sustainable creations). Τα σχέδια είναι κατασκευασμένα από φυσικά, υψηλής ποιότητας υλικά σε ατελιέ υψηλής ποιότητας και τεχνικής.
Η Nathalie Bries, είναι manager του Οργανισμού Euphrosyne AISBL, Μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ( Χώρα: Γαλλία – Τομέας: Κοστούμια)
Τέλος, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε πως οι αιτήσεις για το 3ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας / KaDISS 2021 είναι ανοιχτές, μέχρι και 16 Ιουλίου, καθώς και τη δυνατότητα να διεκδικήσουν δυο Μεσσήνιοι/ες Καλλιτέχνες από μια υποτροφία για την δωρεάν παρακολούθηση του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Θεάτρου μέσω του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου με καταληκτική ημερομηνία για αιτήσεις την Παρασκευή 2 Ιουλίου.
Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο: www.kalamatadrama.com