Τον Ιούλιο ξεκίνησε να λειτουργεί στην Καλλιρρόη το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων.
Οι δύο μήνες λειτουργίας του εργοστασίου, επιβεβαίωσε αυτό που λέγαμε ότι πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα. Εκτός από την γενικότερη καταστροφή του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα, οι κάτοικοι καθημερινά βιώνουν τις πρώτες συνέπειες, με την βρώμα μέσα στα σπίτια τους.
Τον Ιούλιο του 2023 ξεκίνησε και η μεταφορά των σκουπιδιών από το Δήμο της Καλαμάτας και τέλος του μήνα ήρθε ο λογαριασμός. Το Ιούλιο του 2022 ο Δήμος για 2.862 τόνους απορριμμάτων πλήρωσε 202.000 ευρώ, δηλαδή 70,8 ευρώ τον τόνο ενώ τα μετέφερε στη Μαραθόλακκα.
Τον φετινό Ιούλιο για 2.468 τόνους σκουπιδιών πληρώσαμε 259.000 ευρώ, 92,44 ευρώ τον τόνο, αύξηση 30%. 30% αύξηση ενώ δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη οι ποσοτικές και ποιοτικές ρήτρες, που έχουν επιβληθεί με την σύμβαση
παραχώρησης, ώστε να εξασφαλίζεται απρόσκοπτα η κερδοφορία της επιχείρησης. Είναι φανερό από τον πρώτο μήνα λειτουργίας, ότι δεν πρόκειται για σκουπίδια, αλλά για χρυσάφι για τους επιχειρηματικούς ομίλους που πάρει και επιχορηγήσεις δεκάδων εκ. ευρώ με διάφορες μορφές. Λέγαμε ότι η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων θα οδηγήσει στην παραπέρα αφαίμαξη του λεηλατημένου λαϊκού εισοδήματος με 100δες εκατ. ευρώ, για τις εγκαταστάσεις του ανάδοχου και πολλαπλασιασμό των δημοτικών τελών για την εγγυημένη κερδοφορία του.
Να πάρουν θέση ο δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος, καθώς και οι άλλοι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι που έχουν συμφωνήσει με την διαχείριση των απορριμμάτων από την ΤΕΡΝΑ, για το ποιος θα πληρώσει την νύφη μετά τις εκλογές.
Να μην τολμήσουν να μετακυλήσουν το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων από την ΤΕΡΝΑ στις πλάτες των δημοτών, μέσα από την αύξηση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας. Να μην τολμήσουν να περάσουν το κόστος της ενέργειας στους λογαριασμούς του νερού. Μείωση των δημοτικών τελών.
Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής είναι η δικιά μας πρόταση αγώνα -όπως δια-τυπώθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας – για διαχείριση των απορριμμάτων από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών.
Καθορισμός και ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Πολιτικές μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων. Διαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση. Η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού καθώς και του οργανικού κλάσματος (βιοαποβλήτων) με κομποστοποίηση. Δράσεις για την ξεχωριστή διαλογή των οργανικών. Καφέ κάδους που θα συλλέγονται τα βιοαπόβλητα. Δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων και ειδικά απορριμματοφόρα που θα κάνουν αποκομιδή.
Η κυβέρνηση οφείλει να χρηματοδοτήσει τις απαραίτητες δράσεις και έργα υποδομής που θα υλοποιούνται σε επίπεδο Περιφέρειας και δήμων.
Το μέρος των αποβλήτων που δεν υπόκειται σε επεξεργασία καθώς και τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας οδηγούνται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ). Με υποδομές και εγκαταστάσεις που θα γίνουν από τον ενιαίο δημόσιο φορέα. Με εργαζόμενους με σταθερή εργασία, πλήρη μισθολογικά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Το πρόγραμμα περιοδειών του Υποψήφιου Δήμαρχου Δημήτρη Οικονομάκου τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:
Πέμπτη 7/9 το απόγευμα στην Αρτεμισία
Παρασκευή και Σάββατο 8-9/9 θα παρευρεθεί στο 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο Πάρκο του Λιμενικού.
Το Σάββατο 9/9 στις 11:00 π.μ στην οδό Αθηνών
Την Κυριακή 10/9 το πρωί μαζί με τον Γιάννη Γαλανόπουλο υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο Πελοποννήσου το πρωί στα χωριά Ασπροπουλιά, Αριοχώρι, Αλώνια, Ανεμόμυλο.