Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Ο Άγγελος Χρονάς για τον Covid 19 στη Μεσσηνία – Συμβουλές & απαντήσεις

Ανέβηκε

στις

Ο Άγγελος Χρονάς για τον Covid 19 στη Μεσσηνία – Συμβουλές & απαντήσεις 1
Κοινοποιησέ το

Ο Άγγελος Χρονάς για τον Κορονοϊό

Αποκλειστική συνέντευξη στο KalamataTimes.gr

Την ώρα που τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπερνούσαν χθες (12/4/2020, ώρα 20:18) τα 1.817.000 και οι νεκροί ήσαν περισσότεροι από 112 χιλιάδες αλλά και περισσότεροι από 426 χιλιάδες έλαβαν εξιτήριο έχοντας θεραπευτεί, στη Μεσσηνία τα μηνύματα είναι αρκετά θετικά. Μόλις 11 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και χάρη στη συνεργασία αρχών και πολιτών ο σεβασμός και η τήρηση των μέτρων κατά της μετάδοσης συνάδουν για ένα καλύτερο αύριο!

«Από αυτή την κρίση θα δυναμώσουμε και ως Κράτος και ως άτομα και το αύριο θα είναι καλύτερο σε όλους τους τομείς» αυτό το θετικό μήνυμα μεταφέρει ο Άγγελος Χρονάς MD, MSc, PhDc Γενικός Χειρουργός στην A’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Γ.Ν.Α Ιπποκράτειο, Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου και Αναπληρωτής Γραμματέας Ποιότητας Ζωής ΝΔ, Μέλος Επιστημονικής επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ (Ε.Σ.ΚΑ.Ν.) και πρόεδρος ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ Μεσσηνίας, μας ενημερώνει για την εξέλιξη του ιού στη Μεσσηνία σχολιάζοντας θετικά τα αντανακλαστικά της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τα συμπτώματα, οι συνθήκες διαβίωσης, το κάπνισμα

Πότε και που αυξάνεται ο κίνδυνος μεταδοτικότητας του ιού, ποια είναι τα συμπτώματα και πότε πρέπει να μεταβεί κάποιος στο νοσοκομείο, σε ποιες περιπτώσεις γίνεται τεστ ανίχνευσης κατ’ οίκον, πως μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος για τους καπνιστές και τι ρόλο παίζουν οι συνθήκες διαβίωσης. Με την επιστημονική του ιδιότητα και εμπειρία ο Άγγελος Χρονάς δίνει σήμερα μέσω του KalamataTimes.gr, συμβουλές και απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για τον COVID-19…

  • Ποια είναι τα συμπτώματα του κορονοϊού;

«Θέλω να πιστεύω ότι τα συμπτώματα είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους λόγω και της συνεχούς ενημέρωσης από τα ΜΜΕ.

Είναι γεγονός ότι κατά περιπτώσεις ακούμε ότι ποικίλει η συμπτωματολογία, πάντως σε γενικές γραμμές αυτά που προκαλεί ο ιός είναι παρατεταμένος πυρετός, βήχας αναπνευστική δυσχέρεια, μυαλγίες, καταβολή.»

  • Πότε πρέπει να πάμε στο νοσοκομείο;

«Στο νοσοκομείο δεν πάμε αμέσως. Αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία την συμπτωματολογία. Ενημερώνουμε και συμβουλευόμαστε τον προσωπικό μας γιατρό. Αν δεν υπάρχει, τότε συμβουλευόμαστε τους γιατρούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, στο 1135.

Αν για κάποιο λόγο χρειαστεί να γίνει τεστ ανίχνευσης του ιού σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει και κατ’ οίκον, αν όμως χρειαστεί να προσέλθουμε στο νοσοκομείο και πάλι θα πρέπει να υπάρξει τηλεφωνική ενημέρωση του συγκεκριμένου νοσοκομείου πριν την άφιξη μας, ώστε να απομονωθούμε και να ληφθούν τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα καθώς και το προσωπικό να λάβει τα ανάλογα υγειονομικά μέτρα προφύλαξης.»

  • Αισθάνομαι άρρωστος και φοβάμαι ότι πάσχω από κορωνοϊό. Τι πρέπει να κάνω;

«Πάντοτε λειτουργούμε με ψυχραιμία και σύνεση, συμβουλευόμαστε τους ειδικούς, πρέπει να πάρουμε τηλέφωνο να συμβουλευτούμε τους επιστήμονες κι αναλόγως να πράξουμε.»

  • Χρειάζεται να φοράμε μάσκα;

«Στο χώρο εργασίας μας οφείλουμε, τουλάχιστον εμείς οι υγειονομικοί, να φοράμε.

Ο απλός πολίτης και ο ευπαθής πολίτης στο σπίτι του, εάν βρίσκεται μόνος του ή με την οικογένειά του ευρισκόμενος πάντα σε καλά αεριζόμενο χώρο, δεν είναι απαραίτητο να φορά, ούτε είναι απαραίτητο να τη φορά όταν περπατά έξω στο δρόμο ή κάνει τον περίπατο του.

Κίνδυνος μεταδοτικότητας του ιού υπάρχει σε εξωτερικό χώρο μόνο αν και όταν ακριβώς δίπλα μας βρίσκεται κάποιος ο οποίος βήξει ή φτερνιστεί κι έτσι μεταφέρει σταγονίδια προς εμάς. Γι’ αυτό προσπαθούμε να κρατάμε τουλάχιστον 2 μέτρα απόσταση.

Σε περίπτωση που βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο όπου βρίσκονται περισσότερα άτομα όπως παράδειγμα σε ένα σουπερμάρκετ ή ένα φαρμακείο, καλό είναι να φοράμε τη μάσκα μας εφαρμόζοντάς την σωστά στο πρόσωπό μας, στο σημείο της μύτης αλλά και περιμετρικά.»

  • Πώς μιλάμε στα παιδιά και τους εφήβους για τον κορωνοϊό;

«Οφείλουμε να εκφράσουμε καθώς και να μοιραστούμε όλα τα συναισθήματα που βιώνουμε με όλα τα μέλη της οικογένειας.

Αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία πάντα την όλη κατάσταση.

Προσπαθούμε να αναπτύξουμε τη δημιουργική απασχόληση και να διατηρήσουμε τις φιλίες, την κοινωνικότητα και τις συναναστροφές των παιδιών.

Κάνουμε σχέδια για το μέλλον μετά το πέρας της πανδημίας, διότι αυτό θα είναι που θα μας ωθήσει να ξεπεράσουμε και γρηγορότερα την κρίση που βιώνουμε!»

  • Οι ενεργοί καπνιστές, εν τέλει, κινδυνεύουν περισσότερο; Κινδυνεύουν στον ίδιο βαθμό και οι πρώην καπνιστές;

«Είναι γνωστό από την κλινική εμπειρία ότι το κάπνισμα μπορεί δυνητικά να είναι παράγοντας κινδύνου για νόσηση από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει, καθώς οι καπνιστές εμφανίζονται ευάλωτοι απέναντι στη νόσο, εξαιτίας ειδικών σημείων εισόδου του κορωνοϊού στα πνευμονοκύτταρα τους, τα οποία ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από COVID-19.

Το ίδιο συμβαίνει και σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια.

Σαφώς οι καπνιστές μπορεί να ωφεληθούν από τη διακοπή του καπνίσματος απέναντι στον κίνδυνο μόλυνσης από τη νόσο COVID-19.»

  • Οι συνθήκες διαβίωσης παίζουν ρόλο; Στους καταυλισμούς ο ιός δύναται να ευδοκιμήσει περισσότερο;

«Όσον αφορά τους καταυλισμούς όπως και κάθε τέτοιου είδους ομαδικής συμβίωσης είναι επίφοβες, όπως και σε ένα διαμέρισμα όταν μένουν στο ίδιο δωμάτιο πολλά άτομα, διότι δε γνωρίζουμε κατά ποσό τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, ο προληπτικός εμβολιασμός κ.λπ.. Εκεί θα πρέπει ο μηχανισμός του Κράτους να παρέμβει κι εμείς, οι επιστήμονες, να βοηθήσουμε τις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες ώστε να γίνουν έλεγχοι από τους αρμοδίους και η κατάλληλη ενημέρωση.»

Άγγελος Χρονάς

  • Πως έχει διαμορφωθεί η καθημερινότητα σας ελέω της πανδημίας και ποιες είναι οι σκέψεις που σας απασχολούν;

«Προσωπικά εγώ και η σύζυγός μου είμαστε σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Πάντα στο μυαλό μας είναι η επόμενη μέρα διότι σαφώς όλους μας απασχολεί και ο παγκόσμιος χάρτης και τα κρούσματα. Η αγωνία πάντα υπάρχει, επίσης σκεπτόμαστε τους γονείς μας. Όπως και οι περισσότεροι από εμάς οφείλουμε να τους προφυλάξουμε, οπότε δεν τους βλέπουμε από κοντά. Επικοινωνούμε μόνο μέσω τηλεφώνου ή βιντεοκλήσεων.»

  • Πως μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας ώστε να μην αρρωστήσουμε;

«Ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας λαμβάνοντας  βιταμίνη C και D.

Επίσης προτιμώντας τη μεσογειακή διατροφή. Καταναλώνοντας δηλαδή το θρεπτικό μας ελαιόλαδο, τρώγοντας όσπρια, φρούτα και λαχανικά εποχής, ψάρια και ξηρούς καρπούς, καθώς και να μην κάνουμε κατάχρηση αντιβιοτικών σκευασμάτων χωρίς ιατρική συμβουλή.

  • Τι συμβουλεύετε τον κόσμο για την αντιμετώπιση του Covid-19

«Η συμβουλή μου είναι αυτή που τόσο διάστημα επιμένουμε όλοι για να περιορίσουμε την μεταδοτικότητα του ιού, δηλαδή Μένουμε Σπίτι!

Δεν κάνουμε άσκοπες και περιττές μετακινήσεις, τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, πλένουμε συχνά και σωστά τα χέρια μας κι αερίζουμε συνεχώς τον χώρο μας.»

  • Στο νομό μας υπήρξαν ήδη ορισμένα – ευτυχώς λίγα – θετικά κρούσματα. Είναι περιπτώσεις ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, ευπαθείς; Ποιά είναι η εικόνα στη Μεσσηνία σήμερα;

«Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού είναι 22. Δεκαπέντε (15) άνδρες και επτά (7) γυναίκες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ 11 από αυτά είναι στη Μεσσηνία. Ένα πολύ θετικό μήνυμα που αυτό δείχνει ότι οι Πελοποννήσιοι σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς πειθαρχούν.

Η Περιφερειακή Αρχή του Παναγιώτη Νίκα δείχνει ότι είναι σε εγρήγορση, βρίσκεται σε άμεση και συνεχή συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και τους Διοικητές των νοσοκομείων της Πελοποννήσου.»

  • Είστε αισιόδοξος για την εξέλιξη της νόσου και τα μέτρα αντιμετώπιση της πανδημίας;

«Η πλειοψηφία των επιστημόνων είναι αισιόδοξοι, εφόσον όμως συνεχίσουμε να τηρούμε τα έγκαιρα μέτρα της Κυβέρνησης.

Οι Έλληνες έχουμε περάσει πολλά. Ζούμε σε μία ευλογημένη χώρα και θα τα καταφέρουμε. Με ενότητα, αισιοδοξία και με πιστή τήρηση των περιοριστικών μέτρων και των κανόνων ατομικής υγιεινής.

Προσωπικά, ήμουν και είμαι πάντοτε αισιόδοξος.

Θεωρώ πως από αυτή την κρίση θα δυναμώσουμε και ως Κράτος και ως άτομα και το αύριο θα είναι καλύτερο σε όλους τους τομείς.»

Ολοκληρώνοντας την κουβέντα μας με τον Άγγελο Χρονά MD, MSc, PhDc, ανταλλάξαμε ευχές για αίσιο τέλος σε αυτή την παγκόσμια περιπέτεια υγείας με τον ίδιο να εύχεται σε όλο τον κόσμο «Καλή Μεγάλη εβδομάδα σε όλους. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.»

https://pralina.gr/spourgitissesamikafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ