Στα δικαστήρια της Καλαμάτας μεταφέρθηκαν οι εννέα συλληφθέντες για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, μετά τις 11 το βράδυ της Πέμπτης (15/6).
Μετά από μια μακρά προανακριτική διαδικασία το Λιμενικό προέβη στις συλλήψεις εννιά ατόμων, όλοι αιγυπτιακής καταγωγής, που φέρεται να είναι διακινητές, μέλη παράνομου δουλεμπορικού κυκλώματος.
Σημειώνεται πως οι Αρχές οδηγήθηκαν στις συλλήψεις μετά τις καταθέσεις των διασωθέντων. Το μοιραίο αλιευτικό σκάφος απέπλευσε άδειο από την Αίγυπτο με τη Λιβύη να αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό του, εκεί όπου επιβιβάστηκαν όλοι οι μετανάστες, με τελικό προορισμό την Ιταλία.
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση, για πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια, έκθεση ζωής σε κίνδυνο, παράνομη είσοδο στη χώρα και παράνομη διακίνηση αλλοδαπών.
Πιο συγκεκριμένα, η Λιμενική Αρχή Καλαμάτας με τη συνδρομή των στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό γραφείο επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ), συνέλαβε εννέα άνδρες που βρίσκονται ανάμεσα στους 104 διασωθέντες. Είναι Αιγύπτιοι ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών, μέλη του πληρώματος του πλοίου οι οποίοι είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.
Τελειώνοντας, ο Εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Ισίδωρος Ντογιάκος έδωσε εντολή για εποπτεία των ερευνών και ανακριτικών πράξεων που διενεργούνται για το φρικτό ναυάγιο ανοικτά της Πύλου στα διεθνή ύδατα από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Με παραγγελία του κ. Ντογιάκου ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Γεώργιο Οικονόμου να εποπτεύσει των ερευνών, ενώ ήδη επί τόπου στην Καλαμάτα, όπου και διενεργούνται οι έρευνες προς εντοπισμό διακινητών αλλά και προς διακρίβωση των συνθηκών του τραγικού ναυαγίου, βρίσκεται και εποπτεύει όλων των διαδικασιών η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Καλαμάτας Πολυξένη Τσούλη.
Γεωργία Ρήγα