Kalamata Times

Μίλτος Χρυσομάλλης: Άδεια εργασίας μόνο σε όσους είχαν νόμιμη βίζα εισόδου

Μίλτος Χρυσομάλλης: Άδεια εργασίας μόνο σε όσους είχαν νόμιμη βίζα εισόδου 1
Κοινοποιησέ το

«Η τροπολογία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου δίνει λάθος μήνυμα. Ήδη οι Financial Times μιλούν για 300.000 τουλάχιστον παράνομους μετανάστες που θα νομιμοποιηθούν. Είναι ένα λάθος μήνυμα προς όλους αυτούς τους διακινητές, που πλέον είναι έτοιμοι να ξαναρχίσουν να πιάνουν δουλειά», τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση της Επαγγελματικής Ασφάλισης σχετικά με την τροπολογία που δίνει άδεια εργασίας σε όλους του παράτυπους μετανάστες που αποδεικνύουν 3 χρόνια διαμονής στη χώρα μας.

Όπως σημείωσε η τροπολογία ήρθε με την έννοια του κατεπείγοντος και χωρίς διαβούλευση, χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος. «Άκουσα τον Υπουργό να μιλάει για επείγουσες ανάγκες στον αγροτικό τομέα και μάλιστα έκανε ρητή αναφορά και στη συγκομιδή του ελαιολάδου. Η αλήθεια είναι ότι το ελαιόλαδο μαζεύτηκε, άρα άμεση ανάγκη δεν υπάρχει. Ο Υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε τη διάταξη ως μια από τις πιο αυστηρές διατάξεις ως προς τη μεταναστευτική πολιτική που ισχύουν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυστηρότερη από την Ιταλία που δίνει άδεια διαμονής σε δύο χρόνια ή της Ισπανίας που δίνει άδεια διαμονής σε τρία χρόνια. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Η Ιταλία από το 2023 έκανε αυστηρότερα τα κριτήρια χορήγησης άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους και κατήργησε τη δυνατότητα μετατροπής τους σε άδειες εργασίας. Όσο δε για την άδεια διαμονής και εργασίας, στην Ιταλία πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι τουλάχιστον 5 συνεχόμενα χρόνια. Θα μου πείτε στην Ελλάδα έχουμε 7, αλλά τώρα με την τριετία, έστω κι αν είναι άπαξ, το μήνυμα που δίνεται είναι ότι τίποτα μονιμότερο του προσωρινού.».

Όπως ανέφερε ο Μίλτος Χρυσομάλλης, η Ιταλία το 2020 και λόγω πανδημίας και απαγόρευσης μετακινήσεων έφερε μια σχεδόν ίδια ρύθμιση με τη σημερινή, δίνοντας εξάμηνη άδεια εργασίας και μόνο στον αγροτικό τομέα και για κατ’ οίκον εργασία. Οι αιτούντες απαιτούνταν να αποδείξουν μεταξύ άλλων ότι είχαν νόμιμη άδεια παραμονής που είχε λήξει την 31 Οκτωβρίου 2019, προφανώς πολύ αυστηρότερο πλαίσιο από το δικό μας.

«Άκουσα τους Υπουργούς να δηλώνουν πως η διάταξη αφορά κυρίως όσους ήρθαν νόμιμα στην Ελλάδα, ή δούλεψαν νόμιμα στην Ελλάδα και για κάποιο λόγο δεν ανανέωσαν τις άδειες διαμονής τους και τώρα τους δίνουμε τη δυνατότητα να φύγουν από το καθεστώς ανομίας και την αδήλωτη μαύρη εργασία. Πράγματι, μια ρύθμιση που θα αφορά μόνο όσους είχαν έρθει νόμιμα με την τουριστική βίζα, με αντικειμενικό έλεγχο, θα μπορούσε να δώσει λύσεις. Αν η τροπολογία προέβλεπε ακριβώς αυτό νομίζω κανένας δεν θα είχε αντίρρηση. Θα ήταν ένα πρώτο βήμα και θα μπορούσαμε έπειτα με ηρεμία να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τους εργάτες γης. Με μια γενική τροπολογία που αφορά όλους όσους βρίσκονται στη χώρα και όλους τους τομείς εργασίας δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα.».

Ο Μεσσήνιος βουλευτής παρατήρησε ότι τα προβλήματα με την μετάκληση νόμιμων εργατών γης που αντιμετωπίζει η χώρα και η Μεσσηνία, προκύπτουν κυρίως από την υποστελέχωση των αποκεντρωμένων διοικήσεων, με καθυστερήσεις που φθάνουν τα 2 χρόνια. Με τη διάταξη που εισάγει η τροπολογία το μόνο που θα συμβεί είναι να επιβαρυνθούν κι άλλο οι υπηρεσίες, διογκώνοντας το πρόβλημα.

 

«Εύχομαι να μην είμαστε σε λίγο καιρό εδώ και να συζητάμε τα ίδια προβλήματα που συζητούσαμε, όταν είχαμε ανεξέλεγκτες ροές παράνομων μεταναστών. Εκτιμώ ότι θα μπορούσαμε με ηρεμία, μετά τις γιορτές, να δούμε και νέους τρόπους βελτίωσης του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι αυτή η διάταξη δεν λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα και δίνει ταυτόχρονα λάθος μήνυμα.» κατέληξε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.


Κοινοποιησέ το
Exit mobile version