Kalamata Times

Μιχάλης Αντωνόπουλος: Ανάπτυξη βοτανικού πάρκου στο αγροκήπιο Ταϋγέτου

Μιχάλης Αντωνόπουλος: Ανάπτυξη βοτανικού πάρκου στο αγροκήπιο Ταϋγέτου 1
Κοινοποιησέ το

Μιχάλης Αντωνόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος
Αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδας

Ο Ταΰγετος είναι ένα εντυπωσιακό όρος με μήκος περίπου 70 km, βρίσκεται στην Πελοπόννησο και είναι το υψηλότερο όρος αυτής (2407 m). Έχει μεγάλη ποικιλία διαφορετικών περιβαλλόντων, στην οποία οφείλει την πλούσια βοτανική του αξία. Στον Ταΰγετο φύονται πλήθος διαφορετικών φυτικών ειδών, από τα οποία 120 είναι ελληνικά ενδημικά είδη και 32 αποκλειστικά ενδημικά είδη του όρους. Μόνο στις υψηλότερες ζώνες βλάστησης του όρους φύονται πάνω από 300 είδη φυτών, από τα οποία τα 55 είναι ελληνικά ενδημικά και τα 12 αποκλειστικά ενδημικά των περιοχών αυτών. Η μεγαλύτερη περιοχή του όρους είναι περιοχή ‘Natura’.  Πολλά από τα είδη (τόσο τα τοπικά ενδημικά όσο και τα ελληνικά ενδημικά) είναι υπό εξαφάνιση (Red Book of Species). Το όρος, και τα είδη που φιλοξενεί, αποτελούν ξεχωριστό και διάσημο σε όλο τον κόσμο προορισμό για περιπατητές, ορειβάτες και βοτανολόγους από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η συγκεκριμένη πρόταση προέρχεται σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το τμήμα φυτικής παραγωγής Καλαμάτας, προκειμένου να αποτελέσει έναν από τους βασικούς άξονες ανάπτυξης του Ταϋγέτου, μέσα από το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης «ΟΧΕ» που είναι σε διαβουλευση. Ο χώρος που θα αξιοποιηθεί είναι το υπάρχον αγροκήπιο πλησίον της Αρτεμισίας, σε μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος με πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή.   Η δραστηριότητα αποτελείται α) από καταγραφή και μελέτη των ενδημικών φυτών, β) αναπαραγωγή με σύγχρονες μεθόδους μικροπολλαπλασιασμού και γ) φιλοξενία των φυτών του Ταϋγέτου σε ένα επισκέψιμο Βοτανικό Πάρκο. Η δημιουργία του Βοτανικού Πάρκου θα έχει τους παρακάτω στόχους.  Τη διαφύλαξη του γενετικού υλικού και της βιοποικιλότητας,  Εκπαιδευτικό ρόλο. Θα είναι επισκέψιμο το πάρκο, από σχολεία, τουρίστες, περιπατητές, ορειβάτες και βοτανολόγους.  Την προβολή και κατοχύρωση οικολογικής ταυτότητας  για την ευρύτερη περιοχή.

Τα οφέλη από την υλοποίηση της πρότασης είναι πολλαπλά. Η προτεινόμενη δράση δύναται να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά οικοσυστήματα που αφορούν τις περιοχές Natura 2000. Τόσο σε σχέση με τα ίδια τα υπο-μελέτη φυτά, όσο και για τους οικοτόπους. Αναλυτικότερα, τα οφέλη μετά την υλοποίηση της πρότασης θα αφορούν.

Τη διατήρησή των ενδημικών φυτών του Ταϋγέτου μέσα από τη δημιουργία των βάσεων γενετικού υλικού στο Βοτανικό Πάρκο.  Τα γενικότερα κοινωνικό-οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη του Δήμου Καλαμάτας, της περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ελληνικής επικράτειας σε σχέση με το οικοσύστημα του Ταϋγέτου, το οποίο αποτελεί ένα εξέχουσας σημασίας σημείο αναφοράς της Μεσογειακής χλωρίδας και τον εγχώριο και πανευρωπαϊκό τουρισμό που σχετίζεται με όλα τα παρακάτω.

Σε κάθε περίπτωση ο Ταΰγετος θα εξελιχθεί σε ένα τόπο προορισμού ανταποδοτικό και φιλόξενο όπως ακριβώς τον περιγράφει η ιστορία του μέσα στους αιώνες.


Κοινοποιησέ το
Exit mobile version