Connect with us
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΕΛΙΑΣ

Ειδησεις απο Καλαματα

Με Τεράστια Επιτυχία Ολοκληρώθηκε το 11ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας

Ανέβηκε

στις

Με Τεράστια Επιτυχία Ολοκληρώθηκε το 11ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας 3
Κοινοποιησέ το

https://www.kalamatatimes.gr/12o-diethnes-neaniko-festival-archaioy-dramatos-archaia-messini-2025-programma-parastaseon/https://oliveoilfestival.eu/

Με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακή συμμετοχή ολοκληρώθηκε το 11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας, αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τον πλούτο και την αξεπέραστη ποιότητα των μεσσηνιακών προϊόντων, με επίκεντρο το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά.

Η διοργάνωση, που έχει εξελιχθεί σε θεσμό για την περιοχή και τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας, συγκέντρωσε σημαντικές παρουσίες από τον επιστημονικό και επαγγελματικό χώρο, ενώ οι ομιλίες και οι εκδηλώσεις που φιλοξενήθηκαν, ανέδειξαν τις εξελίξεις, τις προκλήσεις και τις προοπτικές του κλάδου.

Με Τεράστια Επιτυχία Ολοκληρώθηκε το 11ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας 4

Ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε η παρουσία και παρέμβαση του πρώην Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και επί σειρά ετών Δημάρχου Καλαμάτας, κ. Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του. Ο κ. Νίκας, με τον τεκμηριωμένο και πάντα ουσιαστικό λόγο του, εξέφρασε τις απόψεις του για τον Μεσσηνιακό ελαιώνα, το ΠΟΠ ελαιόλαδο Καλαμάτας και την επιτραπέζια ελιά ΠΟΠ Καλαμάτας, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα διαφύλαξης και ανάδειξης της ποιότητας και της ταυτότητας των τοπικών προϊόντων, στοιχεία που αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο για τον τόπο μας.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Καινοτομία στην Αγροτική Παραγωγή

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η θεματική του ψηφιακού μετασχηματισμού και της βιωσιμότητας, μέσα από τις πολύ σημαντικές εισηγήσεις:

  • Ηλίας Πλατής, εκπρόσωπος του Digi Agrifood EDIH και του Ινστιτούτου Βιο-οικονομίας και Αγροτεχνολογίας (ΙΒΟ/CERTH), με την ομιλία «Ψηφιακός μετασχηματισμός – Νέες τεχνολογίες στη γεωργία, τη βιωσιμότητα και την καλλιέργεια ελιάς».

  • Νίκος Μυτιλέκας, Marketing & Agronomy Manager της YARA σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Μέση Ανατολή.

  • Γιώργος Σχοινάς, Field Activation Specialist για Νότια και Κεντρική Ελλάδα στη BAYER Hellas.

  • Έφη Επισκόπου, Marketing & Communication Specialist στη FMC.

Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η παρέμβαση του Απόστολου Κ. Ζωντανού, Προέδρου του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Μεσσηνίας, που μίλησε για τη μετάβαση «από τη θεωρία στην πράξη» στις νέες τεχνολογίες της ελαιοκαλλιέργειας.

Το Ελαιόλαδο ως Φάρμακο

Το Σάββατο και την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, το ελαιόλαδο βρέθηκε στο επίκεντρο ως πολύτιμο στοιχείο υγείας:

  • Δρ. Προκόπης Μαγιάτης (Φαρμακευτική Σχολή, ΕΚΠΑ): «Ελαιόλαδο: η διαδρομή από το χωράφι προς το φαρμακείο».

  • Δρ. Χαραλαμπία Μπολέτη (Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ): «Πολυφαινόλες του Ελαιολάδου και προστασία από την ανάπτυξη καρκίνου».

  • Δρ. Βασίλειος Ζουμπουρλής (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών): “Η κατανόηση της γενετικής βάσης του καρκίνου – Ο ρόλος της διατροφής”.

  • Αντώνιος Παρασκευόπουλος (ΔΑΟΚ Τριφυλίας): «Καλές πρακτικές για παραγωγή ελαιολάδου με υψηλές φαινόλες» με αναφορές στα αποτελέσματα του προγράμματος ARISTOIL.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν και οι «Έξυπνες τεχνολογίες (IoT) για την άρδευση και προστασία καλλιεργειών» από τους Ι. Κασαπάκη, Α. Παππαφιλιπάκη και Κ. Χαρτζουλάκη.

Ελαιόλαδο, Μακροβιότητα και Καινοτομία

Το απόγευμα του Σαββάτου συνεχίστηκε με θεματικές γύρω από τη διατροφή, την υγεία και την επιστημονική καινοτομία:

  • Δρ. Στάθης Γκόνος (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών): «Τα μυστικά της μακροβιότητας. Συμβάλει το Ελαιόλαδο;».

  • Γιώργος Σαλάχας (Πανεπιστήμιο Πατρών): «Συντήρηση Ελαιολάδου: Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Μακράς Διάρκειας».

  • Ευάγγελος Γιαννακόπουλος (Πανεπιστήμιο Πατρών): «Υπεροξείδωση και νέοι δείκτες ποιότητας στο ελαιόλαδο».

  • Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας (New York College): «Ο ρόλος του ελαιολάδου στη μακροζωία και την υγεία σε Ελλάδα και Ευρώπη».

  • Κ. Χαρτζουλάκης και Ι. Κασαπάκης: «Βελτίωση της αποτελεσματικότητας της άρδευσης σε συνθήκες ξηρασίας».

Καινοτομία στην Επιτραπέζια Ελιά

Την Κυριακή 27 Απριλίου, οι εργασίες επικεντρώθηκαν στα αποτελέσματα ερευνητικών έργων:

  • Στάθης Πανάγου, Σταύρος Αδαμόπουλος και Ιωάννα Κελαράκου παρουσίασαν τα αποτελέσματα από δύο μεγάλα έργα για τη ζύμωση της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών με προβιοτικά και την παραγωγή ελιάς μειωμένης αλατότητας στο πλαίσιο του Μέτρου 16 του ΠΑΑ 2014-2020.

Συνεχίστηκε με την ομιλία του Χαλβατσιώτη Παναγιώτη (Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ) για «Το ρόλο του ελαιολάδου στην πρόληψη του καρκίνου» και ολοκληρώθηκε με:

  • Την παρουσίαση του προγράμματος «Anima Terra» από τον Γιώργο Καραμπάτο,

  • και την πολύ σημαντική εισήγηση του Σταύρου Σωτηρόπουλου για την «Ελαιοκαλλιέργεια και την προσαρμογή της στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής».

Το 11ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, εδραιώνοντας ακόμα περισσότερο τη θέση της Μεσσηνίας στον χάρτη της παγκόσμιας ελαιοκομίας και αποδεικνύοντας ότι το μέλλον του κλάδου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την καινοτομία, την επιστήμη και τη συνεργασία.

Το ραντεβού ανανεώνεται δυναμικά για το 12ο Φεστιβάλ!

https://tsakalos-alouminia.gr/https://www.navarinochallenge.com/kafemauroeidisspourgitissesami
Κοινοποιησέ το

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ