Connect with us
Επιμελητηρίο

Μεσσηνία

Λίντα Καπετανέα για τα 25 χρόνια του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Ανέβηκε

στις

Λίντα Καπετανέα για τα 25 χρόνια του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 5
Κοινοποιησέ το

Το μεγαλύτερο γεγονός σύγχρονου χορού στη χώρα μας είναι αδιαμφισβήτητα το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Με αφορμή τα 25 χρόνια που κλείνει φέτος, αδράξαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από όλη αυτή τη γιορτή και που ακούει στο όνομα της κοσμογυρισμένης χορεύτριας και χορογράφου Λίντα Καπετανέα.

  • Πώς θα χαρακτηρίζατε την 25ετη πορεία του φεστιβάλ χορού Καλαμάτας;

Πρόκειται για μια αξιοθαύμαστη διαδρομή και ένα θεσμό που φέρνει το ελληνικό κοινό σε επαφή με το σύγχρονο χορό και τους σπουδαιότερους δημιουργούς του από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Για τη χώρα μας είναι η κορυφαία συνάντηση δημιουργών του χορού.

  • Πόσο δύσκολο είναι όχι μόνο να «αντέξει» αλλά και να μεγαλώσει ένας πολιτιστικός θεσμός που πραγματοποιείται τόσα χρόνια εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης;

Είναι πολύ δύσκολο πράγματι και απαιτεί πολλή πίστη στο εγχείρημα, διαρκή προσπάθεια και φυσικά σταθερή δομή, ορθή διαχείριση και χρηματοδότηση. Η πόλη της Καλαμάτας έχει στηρίξει το θεσμό και συνεχίζει να το κάνει με αμείωτη φροντίδα και πλήρη επίγνωση ότι προσφέρει σε όλο τον κόσμο ένα πολύτιμο πολιτιστικό αγαθό.

  • Το γεγονός ότι συμβαίνει μέσα στο καλοκαίρι, βοηθάει για την προσέλευση του κόσμου; Έχετε ποτέ σκεφτεί το χειμώνα να ταξιδέψετε -τουλάχιστον ένα μέρος του- και σε άλλες πόλεις της χώρας;

Λίντα Καπετανέα για τα 25 χρόνια του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 6Σίγουρα βοηθάει αλλά από πέρυσι έχουμε ανακοινώσει ότι μέρος των στόχων του σχεδιασμού μας αφορά τη διεύρυνση της λειτουργίας του Φεστιβάλ με εκδηλώσεις μέσα στο έτος. Ήδη από πέρυσι ξεκινήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής με τίτλο Keep Dancing στο οποίο διοργανώσαμε διήμερα σεμινάρια με φιλοξενούμενους καθηγητές. Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη και το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και φέτος μαζί με άλλα που προσπαθούμε να αναπτύξουμε.

Επίσης αυτό που επιδιώκουμε ως φεστιβάλ είναι οι Ελληνικές ομάδες που έχουν έρθει στην Καλαμάτα να μπορούν στη συνέχεια να παρουσιάσουν και αλλού τη δουλειά τους είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Και ήδη από πέρυσι έχουν ταξιδέψει η Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, η Χριστίνα Γουζέλη,  αλλά και η Κατερίνα Ανδρέου που είναι φέτος μαζί μας.

  • Ποια είναι η σχέση του Έλληνα με το σύγχρονο χορό;

Οι Έλληνες έμαθαν να βλέπουν χορό και θεωρώ ότι με τα χρόνια το κοινό θα μεγαλώνει. Δεν έχουμε ως τέχνη τα επίπεδα του θεάτρου φυσικά αλλά για κάτι τέτοιο απαιτείται στήριξη από ιδιώτες και από το κράτος για να μπορούν να γίνουν αντίστοιχες παραγωγές .

  • Ποιο θεωρείται ότι είναι το επίπεδο των Ελλήνων χορευτών;
Έχουμε πάρα πολύ καλούς χορευτές. Φυσικά είναι λίγοι αυτοί που μπορούν να σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό αλλά αυτό γίνεται σε όλες τις χώρες, όχι μόνο στην Ελλάδα και σε όλες τις τέχνες. Σε γενικές γραμμές και όπως βλέπω την πορεία τους στο εξωτερικό κάνουν μεγάλη προσπάθεια να τα καταφέρουν. Συμμετέχουν σε αξιόλογα έργα και με πολύ καλές κριτικές. Θεωρώ δηλαδή ότι έχουμε ένα πολύ αξιόλογο δυναμικό.
  • Στα σεμινάρια χορού ποιοι συνήθως συμμετέχουν;

Στα σεμινάρια συμμετέχουν και ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Φέτος έχουμε πάλι ένα μεγάλο αριθμό χορευτών από το εξωτερικό που θα επισκεφτούν το φεστιβάλ και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να συναντηθούν όλοι μαζί, να χορέψουν μαζί και ν’ ανταλλάξουν ιδέες και σκέψεις για το χορό.

  • Θα πραγματοποιηθούν φέτος 22 παραστάσεις από ομάδες και χορευτές από όλον τον κόσμο και από όσα διάβασα, φαίνονται όλα πολύ ενδιαφέροντα. Πώς γίνεται η επιλογή των ομάδων; Πόσες συμμετοχές λαμβάνετε κάθε χρόνο για να καταλήξετε στους 20+;

Λαμβάνουμε εκατοντάδες προτάσεις και τις οποίες βλέπω χωρίς να παραλείψω καμία. Τα κριτήρια είναι πολλά. Έχουμε συγκεκριμένους στόχους, συγκεκριμένες τεχνικές δυνατότητες, συγκεκριμένο πρόγραμμα και προϋπολογισμό. Φυσικά υπάρχει το προσωπικό μου κριτήριο για το τί ταιριάζει στο θέμα που έχουμε επιλέξει, στο Φεστιβάλ γενικότερα, ποιους πιστεύω ότι οπωσδήποτε πρέπει να δει το κοινό κλπ. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια θέλω να εξασφαλίζω παραστάσεις που να μπορούν να τις δουν παιδιά και μεγάλοι, διότι θέλω να φτιάξουμε ένα μεγαλύτερο κοινό και τα παιδιά είναι οι αυριανοί θεατές.

  • Γνωρίζουμε ότι το φεστιβάλ που πλέον έχει γίνει θεσμός της πόλης, έχει αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία και γίνεται κάθε χρόνο sold out. Θα προλάβουμε φέτος να κλείσουμε κάποιο εισιτήριο;

Αν κινηθείτε γρήγορα θα προλάβετε. Φέτος, όπως και πέρυσι, έχουμε εκπληκτικούς καλεσμένους, όχι μόνο τον Άκραμ Καν και τον Μπέλα Ταρ, έχουμε εξαιρετικές ελληνικές ομάδες αλλά και τρομερά ταλέντα από το εξωτερικό που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μέσα από το δικό μας Φεστιβάλ.

Λίντα Καπετανέα για τα 25 χρόνια του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 7

Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα (παραστάσεις, ώρες, τοποθεσίες) του φετινού φεστιβάλ χορού Καλαμάτας, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του θεσμού: kalamatadancefestival.gr

Συνέντευξη στη Ναταλία Κάππα

ΠΗΓΗ

kafemauroeidisspourgitissesamihttps://pralina.gr/
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ