Μετά από επιβεβαιωμένα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων και την εύρεση κρουσμάτων της ασθένειας του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στην περιοχή μας, εκδόθηκε απόφαση ορισμού ζώνης ελέγχου της ασθένειας, ακτίνας 20 περίπου χλμ., για την οποία θα ισχύουν μέτρα προστασίας του ζωικού κεφαλαίου. Παράλληλα, μετά από εισήγηση της Κτηνιατρικής υπηρεσίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Στάθης Αναστασόπουλος σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα, έδωσε εντολή και από αύριο, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, ξεκινούν οι πρώτοι ψεκασμοί των εντόμων -φορέων από εξειδικευμένα συνεργεία, στους χώρους εκτροφής (προαύλιοι και στεγασμένοι χώροι) σε κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας που έχουν εμφανιστεί τα κρούσματα. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι ψεκασμοί, ενώ προβλέπεται να πραγματοποιηθούν σε 200 περίπου κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, που αποτελούν το σύνολο των εγκαταστάσεων της ζώνης ελέγχου.
Παράλληλα έχει γίνει ενημέρωση των ιδιωτών κτηνίατρων, των κτηνοτρόφων που διατηρούν σταυλικές εγκαταστάσεις στις κοινότητες των Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης, Οιχαλίας και Πύλου – Νέστορος για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης προς αποφυγή εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού και έχουν δοθεί οδηγίες για την τοποθέτηση εντομοαπωθητικών στα ευαίσθητα στη νόσο ζώα (πρόβατα, αίγες, βοοειδή) καθώς και την απομάκρυνση από τον χώρο της εκτροφής τους εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη των εντόμων-φορέων του ιού.
Ειδικότερα μέτρα, που προβλέπει η απόφαση καθορισμού της ζώνης ελέγχου είναι η απογραφή των ζώων, η προστασία των ευαίσθητων στο νόσημα με παραμονή τους στους χώρους ενσταυλισμού, απαγορεύσεις στις μετακινήσεις των ζώων κατά τις ώρες δραστηριότητας των εντόμων φορέων του νοσήματος, διενέργεια τακτικών εντομοκτονιών και διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.