πρέπει να δεις
Κορωνοϊός: Tα σενάρια που εξετάζονται για τις Εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα
![](https://www.kalamatatimes.gr/wp-content/uploads/2018/10/new-logo-1-150x75.png)
Ανέβηκε
5 έτη πρινστις
από
Kalamata Times![Κορωνοϊός: Tα σενάρια που εξετάζονται για τις Εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα 7 Κορωνοϊός: Tα σενάρια που εξετάζονται για τις Εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα 1](https://www.kalamatatimes.gr/wp-content/uploads/2020/03/33-1491992150.jpg)
Κορωνοϊός – Μεγάλη Εβδομάδα
Όλα τα σενάρια μελετά η κυβέρνηση για τη λειτουργία των ιερών ναών εν όψει του Πάσχα στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Επίσημη απόφαση μέχρι στιγμής δεν υπάρχει, εξετάζεται όμως το ενεδεχόμενο να επιτραπεί οι λειτουργίες να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και να μεταδίδονται διαδικτυακά, με τις εκκλησίες να παραμένουν ανοιχτές μόνο για ατομική προσευχή.
Ειδικότερα, ένα από τα σενάρια είναι οι Ακολουθίες εν όψει Πάσχα να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, λαμβάνοντας φυσικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης κατά του ιού εντός των ναών, και οι πιστοί να έχουν τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν διαδικτυακά. Απαραίτητοι στην τέλεση της λειτουργίας θεωρούνται οι ψάλτες και οι νεωκόροι. Οσο για την έννοια του «ανοιχτού ναού για ατομική προσευχή» σημαίνει ότι ο πιστός ανάβει ένα κερί, κάνει την προσευχή του και αποχωρεί.
Ωστόσο τις προηγούμενες ημέρες κάποιοι μητροπολίτες, όπως ο Κυθήρων Σεραφείμ, ο Σιδηροκάστρου Μακάριος και ο Κερκύρας Νεκτάριος, παρά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καλούσαν τους πιστούς στις εκκλησίες για κανονική λειτουργία στους ναούς, έστω και κεκλεισμένων των θυρών…
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος σε τηλεοπτικό διάγγελμά του από τη Μονή Αγίων Θεοδώρων Ζάλτσας όπου βρίσκεται έστειλε μήνυμα προς τους πιστούς να μείνουν στο σπίτι τους για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τους οικείους τους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε τα εύσημα σε γιατρούς και νοσηλευτές και ευχήθηκε σε όλους τους Ελληνες κουράγιο.
Στο πλαίσιο της αναστολής της λειτουργίας των εκκλησιών, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τελέστηκε κεκλεισμένων των θυρών ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ενώ το Αγιον Ορος δεν δέχεται επισκέπτες. Από τη μεριά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σε μήνυμά του μέσω βίντεο αναφέρει ότι μένει σπίτι και ο ίδιος -που σημαίνει ότι μένει στα κεντρικά γραφεία της Αρχιεπισκοπής, που είναι και η κατοικία του- όπως ακριβώς και οι πιστοί και εξακολουθεί να επιτελεί τα λειτουργικά του καθήκοντα κάθε ημέρα στη Νέα Υόρκη.
Η Εκκλησία της Ελλάδος εν όψει της εορτής του Πάσχα και προφανώς υπό τον φόβο αυστηρότερων περιορισμών θέλει να κατοχυρώσει από την Πολιτεία ότι θα επιτραπεί στους κληρικούς να τελέσουν τη Θεία Λειτουργία και τις Ιερές Ακολουθίες κανονικά, αλλά κεκλεισμένων των θυρών, όπως αναφέρει σε επιστολή που απέστειλαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και η Ιερά Σύνοδος προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως την περασμένη εβδομάδα. Θυμίζουμε ότι η ΚΥΑ για την αναστολή των λειτουργιών λήγει αύριο, Δευτέρα 30 Μαρτίου, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν οι ναοί κλειστοί και το Πάσχα. Εως σήμερα όλοι οι ιερωμένοι σεβάστηκαν την απόφαση του κράτους, με εξαιρέσεις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, όπως στα Κύθηρα, στην Πάτρα και σε ένα άτυπο τζαμί της Αθήνας. Οποια μέτρα ληφθούν θα ισχύσουν για όλα τα θρησκεύματα, ωστόσο οι χριστιανοί λόγω Πάσχα θέλουν την άμεση ισχύ τους.
«Τούτο θα διευκολύνη τα μέγιστα την αγιαστικήν αποστολήν της ποιμαινούσης Εκκλησίας, η οποία οφείλει να δέεται και να προσεύχεται υπέρ υγείας του λογικού αυτής ποιμνίου, αλλά θα συντελέση καθοριστικά και εις την διατήρησιν της ψυχραιμίας των λαϊκών μελών της Εκκλησίας», τονίζει στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος που κάνει ειδική μνεία και στους ναούς που βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, οι οποίοι παραμένουν «σιωπηλοί». Ακόμη ο ίδιος αναφέρει: «Η Εκκλησία της Ελλάδος διά του Αρχιεπισκόπου ζητεί να επιτραπεί να τελούν τη Θεία Λειτουργία και στα μοναστήρια, όπου οι άνθρωποι ζουν ούτως ή άλλως με κοινοβιακό τρόπο». Επισημαίνεται δε η ανάγκη να επιτραπεί η τέλεση κηδειών και σε ναούς εκτός κοιμητηρίων, αφού σε πολλές περιοχές της χώρας τα κοιμητήρια δεν έχουν ναούς. Γίνεται επίσης αναφορά και στις διαδικτυακές μεταδόσεις των ιερών ακολουθιών.
Με δεύτερη επιστολή που υπογράφει ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, ζητείται από τον γ.γ. Θρησκευμάτων, Γιώργο Καλαντζή, να προβλεφθεί στους λόγους που επιτρέπουν έξοδο από το σπίτι η ατομική προσευχή, όπως περιγράφεται στην ΚΥΑ που εξέδωσαν οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας, ενώ γίνεται ειδική αναφορά για τους ανθρώπους που επιθυμούν να επισκεφτούν τα μνήματα οικείων τους στα νεκροταφεία.
Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος κάνει έκκληση να τελεστούν η Θεία Λειτουργία, καθώς και οι Ακολουθίες εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα κεκλεισμένων των θυρών: «Θα σας παρακαλούσα λοιπόν για τη στήριξη του λαού μας να επιτραπεί η τέλεση της Θείας Λειτουργίας και όλων των ακολουθιών εν όψει μάλιστα και της Μ. Εβδομάδος και του Πάσχα που έρχονται σε όλους τους Ιερούς Ναούς κεκλεισμένων των θυρών και άνευ της παρουσίας χριστιανών».
Στο μεταξύ, μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε τέσσερις δικηγόροι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της προσωρινής απαγόρευσης των λειτουργιών στις εκκλησίες. Οι δικηγόροι ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία πανελλαδικά απαγορεύτηκαν προσωρινά οι λειτουργίες και οι ιεροπραξίες στις εκκλησίες και τους άλλους θρησκευτικούς χώρους λατρείας. Η αίτηση των τεσσάρων πολιτών-νομικών θα συζητηθεί στο ΣτΕ στις 5 Μαΐου.
Τέλος, με ματαίωση απειλεί η πανδημία του κορωνοϊού και την καθιερωμένη μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο ανήμερα το Μεγάλο Σάββατο με τιμές αρχηγού κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών είχε ήδη κάνει τον προγραμματισμό να φέρει το Αγιο Φως στην Ελλάδα, ωστόσο λόγω του κορωνοϊού είναι άγνωστο αν τελικά θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη αποστολή στους Αγίους Τόπους.
![Κορωνοϊός: Tα σενάρια που εξετάζονται για τις Εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα 8 kafemauroeidis](https://www.kalamatatimes.gr/wp-content/uploads/2022/02/apolausi_banner_1200.jpg)
![Κορωνοϊός: Tα σενάρια που εξετάζονται για τις Εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα 9 spourgitis](https://www.kalamatatimes.gr/wp-content/uploads/2024/03/spourgitis.png)
![Κορωνοϊός: Tα σενάρια που εξετάζονται για τις Εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα 10 sesami](https://www.kalamatatimes.gr/wp-content/uploads/2023/03/sesamianigif.gif)
Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
-
Πλησιάζει νέα κακοκαιρία ‑ Η πρόγνωση μέχρι την Κυριακή του Πάσχα
-
Εορταστικό ωράριο το Πάσχα: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα ‑ Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά
-
Καλαμάτα: Αιτήσεις για τη διανομή κρέατος την περίοδο του Πάσχα
-
Η κυβέρνηση βάζει «λουκέτο» μακράς διαρκείας στις εξέδρες των γηπέδων
-
Κορωνοϊός: 50 νεκροί την τελευταία εβδομάδα και αύξηση των εισαγωγών
-
«Ίσως χρειαστεί νέα δόση εμβολίου» για την παραλλαγή «Eris»
-
Έρχεται το «Καλάθι των νονών» με λαμπάδες, σοκολατένια αυγά και παιχνίδια
-
Τέλος τα μέτρα για τον κορονοϊό – Εξαιρούνται νοσοκομεία και γηροκομεία
-
Αυτά είναι τα μέτρα μετά την έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα
-
Κορωνοϊός: Αυτή είναι η νέα «άκρως μεταδοτική» μετάλλαξη ΧΒΒ.1.5
-
Κορωνοϊός: Τι κρύβει η Κίνα ‑ Συναγερμός και στην Ευρώπη
-
Κρήτη: Ξεσπά ο σύζυγος της 33χρονης που πέθανε σε ταξί έξω από το «Βενιζέλειο»
-
Κρήτη: 33χρονη με κορονοϊό πέθανε μέσα σε ταξί
-
Στη ΜΕΘ με κοροναϊό ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος
-
Βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα τα διπλά self test: Ανιχνεύουν κορονοϊό και γρίπη
-
Επιστήμονες βρήκαν ιό που είναι ανθεκτικός στα εμβόλια
-
Ειδική ή κανονική άδεια για νόσηση από κορονοϊό: Τι ισχύει για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
-
Σβήνουν οι πολυέλαιοι στις εκκλησίες λόγω της ενεργειακής κρίσης
-
ΕΟΔΥ: Η πιθανή πορεία του κορωνοϊού το φθινόπωρο και η σημασία της υποπαραλλαγής «κένταυρος»
-
Σπαντιδέας: Τόσο διαρκεί η ανοσία στον κορονοϊό – πόσο γρήγορα μπορούμε να ξανακολλήσουμε
-
Φάρμακο για τον διαβήτη «γλιτώνει» από τον θάνατο ασθενείς με κορονοϊό
-
Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: «Όσοι γυρίζουν από διακοπές να μην συναντούν ηλικιωμένους»
-
Νεκρή από κορονοϊό τρόφιμη σε γηροκομείο – Εντοπίστηκαν συνολικά 36 κρούσματα
-
Δεν έχει νόημα η αλλαγή υπολογισμού των θανάτων από κορονοϊό δήλωσε η Παγώνη
-
Αναζοπυρώθηκαν οι παγκόσμιες ανισότητες εν μέσω της πανδημίας. Πού οφείλεται αυτή η εξέλιξη;
-
Μελέτη: Γιατί; Τουλάχιστον 740 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο ακούνε ένα βουητό στα αυτιά τους
-
Ο ΕΟΔΥ αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των θανάτων από κορωνοϊό
-
Νεκρό 3χρονο κοριτσάκι με κορονοϊό στο «Αγλαΐα Κυριακού»
-
Κορονοϊός: Νέα μελέτη Πόσο ζουν τα αντισώματα μετά τη φυσική νόσηση;
Πρόσφατα Άρθρα
Ανεπάρκεια και Προχειρότητα: Η έλλειψη προτεραιότητας της ΝΔ για την ψηφιακή μετάβαση και την ενίσχυση των δημόσιων υποδομών αποδυναμώνει το ΕΣΥ
Διάρρηξη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στο Πεταλίδι
Καλαμάτα: Έργα με Καθυστερήσεις, Υπερβάσεις και Κακοτεχνίες – Η Απαράδεκτη Εικόνα της Πλατείας Υπαπαντής
Ανανεώνεται και ενισχύεται ο στόλος των μηχανημάτων έργου της ΔΕΥΑ Καλαμάτας
Γιώργος Καραμπάτσος «Υπαίθρια γλυπτική της Καλαμάτας (1915-2021)»
AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Κινηματογράφος1 ημέρα πριν
ARCHETYPE Η ταινία του Βασίλη Βρυώνη στον διεθνή κινηματογραφικό χάρτη
-
Ειδησεις απο Καλαματα1 ημέρα πριν
12ο Καλαματιανό Καρναβάλι: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις συμμετοχής
-
Τηλεόραση1 ημέρα πριν
Αθλητικές μεταδόσεις με Παναθηναϊκό, Πόρτο – Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ – Σλάβια
-
πρέπει να δεις1 ημέρα πριν
Βενζίνη τέλος εάν ο οδηγός μηχανής δεν φοράει κράνος – Υψηλά πρόστιμα και στους πρατηριούχους
-
Ειδησεις απο Καλαματα2 ημέρες πριν
Ανατολική Παραλία Καλαμάτας: 4 Χαμένα Χρόνια και Ερωτήματα για τη Διαφάνεια και την Αποτελεσματικότητα
-
Ειδησεις απο Καλαματα1 ημέρα πριν
Επανεμφάνιση του λύκου στην Καλαμάτα – Συνεδρίαση για μέτρα διαχείρισης και προστασίας
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία1 ημέρα πριν
Υπογραφή Σύμβασης για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βαλύρας
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία13 ώρες πριν
Να δηλώσουν συμμετοχή όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Λιτάνευση της Υπαπαντής