Kalamata Times

Κορωνοϊός: Μέρες του 2019 ζει η Κίνα – Άγνωστος ο αριθμός νεκρών και νοσούντων από Covid-19

Κορωνοϊός: Μέρες του 2019 ζει η Κίνα - Άγνωστος ο αριθμός νεκρών και νοσούντων από Covid-19 1
Κοινοποιησέ το

Ένα οδυνηρό, επώδυνο déjà vu βιώνει στην τρέχουσα φάση η Κίνα -και μαζί της ολόκληρος ο κόσμος- καθώς οι εκτιμήσεις ειδικών από τη Δύση προσδιορίζουν τα νέα κρούσματα COVID σε εκατομμύρια και σε πολλές χιλιάδες τους νεκρούς. Εξού και η αίσθηση της προμνησίας, ότι, ακριβώς όπως συνέβη στο τέλος του 2019 με το ξέσπασμα του πρώτου κύματος της πανδημίας, έτσι και σήμερα, η κατάσταση είναι και πάλι χαοτική.

Διεθνή ρεπορτάζ μεταδίδουν εικόνες φρίκης, με πτώματα μολυσμένων από κορωνοϊό να παραδίδονται σε αυτοσχέδιες πυρές εν μέση οδώ. Ωστόσο, η επίσημη κυβέρνηση της Κίνας κωφεύει συστηματικά στις τακτικές και έντονες προτροπές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μεγαλύτερη διαφάνεια και πληρέστερη ενημέρωση του κοινού, κυρίως στις χώρες της Δύσης.

Τα σχετικά δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ, οι ανταποκρίσεις κ.ο.κ. πολλαπλασιάζονται, ακολουθώντας το ρυθμό πολλαπλασιασμού όσων μολύνονται και νοσούν από COVID-19 στην Κίνα. Σε ένα από τα τελευταία ρεπορτάζ του www.france24.com επί παραδείγματι, γίνεται λόγος για 18 εκατ. κρούσματα κορωνοϊού στο διάστημα από το Δεκέμβριο έως σήμερα και μόνο στη Σαγκάη, τη μεγαλύτερη πόλη της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κίνας.

Τα 18 εκατ. αντιστοιχούν στο 70% του συνολικού πληθυσμού της Σανγκάης και, εάν ο αριθμός είναι ο αληθινός, δικαιολογείται απολύτως η κατάσταση ασφυξίας στην οποίαν έχει περιέλθει το κινεζικό σύστημα υγείας. Ο συνωστισμός αρρώστων στα νοσοκομεία, οι ελλείψεις φαρμάκων αλλά και κλινών στις ΜΕΘ για τα βαριά περιστατικά, ακόμη και η μακάβρια πλημμύρα πτωμάτων στα αποτεφρωτήρια, αποτυπώνουν μέρος της ζοφερής εικόνας στην Κίνα σήμερα.

Η καινούργια έξαρση της πανδημίας στην Κίνα συσχετίζεται με την άρση των δρακόντειων μέτρων που εφάρμοσε το καθεστώς, επιδιώκοντας την κατά κυριολεξία εκμηδένιση των κρουσμάτων (Zero COVID policy). Η κινεζική κυβέρνηση υπέκυψε -κάτι εξαιρετικά σπάνιο- στην πίεση των διαδηλώσεων και του κύματος δυσαρέσκειας των πολιτών, για τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που έμοιαζαν να παρατείνονται επ’ άπειρον, αλλά χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Το αποτέλεσμα που επέφερε η άμεση κατάργηση των μέτρων ήταν ένα τσουνάμι μολύνσεων, καθώς οι Κινέζοι δεν είχαν αναπτύξει επαρκή αντισώματα και ανοσία «αγέλης» το προηγούμενο διάστημα.

Και ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απευθύνει διαρκώς εκκλήσεις στους Κινέζους ιθύνοντες να μοιράζονται τα πραγματικά στοιχεία για κρούσματα και θανάτους, ταυτόχρονα οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι το τρέχον κύμα διάδοσης του κορωνοϊού δεν περιλαμβάνει κάποια εντελώς νέα, άγνωστη έως τώρα, μετάλλαξη του ιού.

Όμως, στη δύση επικρατεί μεγάλη ανησυχία για όσα συμβαίνουν στην εσωστρεφή Κίνα. Στην ΕΕ τείνει να επικρατήσει η άποψη της υποχρεωτικής εξέτασης για COVID-19 σε όσους ταξιδιώτες προέρχονται από την Κίνα, ανεξαρτήτως εθνικότητας και ιθαγένειας. Οι 27 της Ενωμένης Ευρώπης έχουν συμφωνήσει επίσης ότι οι επιβάτες των αερογραμμών από Κίνα, θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα προσώπου καθ’ όλη τη διάρκεια των μετακινήσεών τους.

Χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν ήδη προχωρήσει στη λήψη προληπτικών μέτρων προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού για ακόμη μία φορά. Οι αυστηροί έλεγχοι, οι περιορισμοί κ.λπ. εξοργίζουν τους Κινέζους κρατικούς αξιωματούχους στις ανώτατες βαθμίδες της τοπικής κυβέρνησης. Η οποία, όπως είναι φυσικό, απειλεί με αντίποινα κατά της Δύσης.

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Exit mobile version