Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει τα κριτήρια που απαιτούνται για να κηρύξει το τέλος της πανδημίας.
Εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν αρχίσει να συζητούν πώς και πότε θα μπει τέλος στην πανδημία του κοροναϊού, διερευνώντας ποιο θα ήταν ένα σημαντικό ορόσημο δύο και πλέον χρόνια μετά την εμφάνιση του ιού, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ωστόσο, ο ΠΟΥ είπε ότι δεν εξετάζει αυτήν τη στιγμή μια τέτοια δήλωση. Ενώ τα κρούσματα έχουν μειωθεί σε πολλά μέρη, οι θάνατοι έχουν αυξηθεί στο Χονγκ Κονγκ και αυτή την εβδομάδα η Κίνα ανέφερε περισσότερα από 1.000 νέα καθημερινά κρούσματα για πρώτη φορά σε δύο χρόνια.
Αντίθετα, οι συζητήσεις επικεντρώνονται ποιες συνθήκες θα σήμαιναν τελικά ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία, που κηρύχθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2020, έχει τελειώσει. Μια τέτοια δήλωση δεν θα ήταν απλώς ένα ουσιαστικό συμβολικό βήμα, αλλά θα έδινε ώθηση στην ανάκληση πολλών πολιτικών δημόσιας υγείας της εποχής της πανδημίας.
«Η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για τους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας για τον Covid-19 εξετάζει τα κριτήρια που απαιτούνται για να κηρύξει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ανησυχίας λήξαν», ανέφερε η υπηρεσία σε ένα email. «Από τώρα, δεν είμαστε ακόμα εκεί».
Πολλά έθνη σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη λάβει μέτρα για να επιστρέψουν στην κανονικότητα χαλαρώνοντας τα περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο, πολλές χώρες στην Ασία αναφέρουν επίπεδα ρεκόρ μετάδοσης και στη Γερμανία τα κρούσματα ανέκαμψαν πρόσφατα κοντά σε επίπεδα ρεκόρ. Υπήρξαν περισσότερα από 10 εκατομμύρια κρούσματα Covid και 52.000 θάνατοι την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ο ΠΟΥ.
Οι ερευνητές έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι ακόμη και αν τα κρούσματα Covid-19 πέσουν σε χαμηλότερα επίπεδα, η ασθένεια εξακολουθεί να είναι πιθανό να προκαλεί χιλιάδες θανάτους ετησίως, σε αντίθεση με άλλες ενδημικές ασθένειες όπως η ελονοσία και η φυματίωση. Και η δυνατότητα για νέες, επικίνδυνες παραλλαγές είναι απρόβλεπτη.