Ειδήσεις απο Μεσσηνία
Κωνσταντίνα Νικολάκου για την «Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ»
Ανέβηκε
4 έτη πρινστις
από
Kalamata TimesΠρος: Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου
“Σε μία από τις πιο δύσκολες χρονιές για την ελαιοπαραγωγή της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου γενικότερα, όπου καθημερινά τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών οξύνονται, οφείλουμε ως αιρετοί του Β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Και ενώ βρισκόμαστε στην κορύφωση της συγκομιδής του ελαιοκάρπου και η τιμή του ελαιόλαδου είναι ιδιαίτερα χαμηλή, η έλλειψη εργατών γης δημιουργεί επιπλέον εργατικά κόστη. Η αγωνία και η αβεβαιότητα κυριαρχεί στους ελαιοπαραγωγούς δημιουργώντας συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδα.
Η τιμή της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, με τιμές που πλησιάζουν τα 60-65 λεπτά ανά κιλό (200 τεμαχίων). Στην απόγνωση τους οι παραγωγοί χρησιμοποιούν τις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών για παραγωγή ελαιολάδου.
Σε όλα αυτά τα προβλήματα προστίθεται ένα κορυφαίο ζήτημα για την οικονομία της Μεσσηνίας, της Πελοποννήσου αλλά και της Ελλάδας.
Στις 15 Δεκεμβρίου 2020 αναμένεται να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά από δύο αναβολές, η προσφυγή του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ) έναντι της απόφασης του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου για το νόμιμο της ένταξης του όρου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ως συνώνυμο της ελιάς ποικιλίας «ΚΑΛΑΜΩΝ».
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και ο Δήμος Μεσολογγίου με παρέμβαση τους κατά του ΣΥΜΕΠΟΠ, ζητούν να απορριφθεί η ανωτέρω προσφυγή. Υπεύθυνος για την προστασία της καταχωρημένης ΠΟΠ ονομασίας είναι η εθνική αρμόδια αρχή, δηλαδή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ). Η απόφαση Αποστόλου (Υ.Α. 331/20735/2018 ΦΕΚ 648/26.2.2018) έδωσε την δυνατότητα προώθησης της εμπορικής ονομασίας «KALAMATA OLIVES» ανταγωνιστικά με την ΠΟΠ «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ»
Η νέα αυτή πραγματικότητα, καθιστά τον όρο «KALAMATA» κοινό στη χρήση από οποιονδήποτε καλλιεργεί και τυποποιεί ελιές ποικιλίας «ΚΑΛΑΜΩΝ» σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και με οποιαδήποτε συνταγή. Έτσι κυκλοφορούν σήμερα, με την έγκριση πλέον της Ελλάδος, ελιές με την εμπορική ονομασία «KALAMATA OLIVES» που παράγονται στην Ν. Αφρική και στην Αυστραλία.
Η Περιφερειακή Αρχή και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου δεν είναι δυνατόν να παρακολουθούν τις εξελίξεις ως απλοί θεατές.
Είναι υποχρέωση μας η στήριξη των ενεργειών του ΣΥΜΕΠΟΠ και η απαίτηση της άμεσης κατάργησης της κατάπτυστης αυτής Υπουργικής Απόφασης, για να περιφρουρήσουμε το ευρωπαϊκώς κατοχυρωμένο Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.
Οφείλουμε να θέσουμε ενώπιον των ευθυνών της την Κυβέρνηση αναφορικά με την πραγματοποίηση της επίμαχης δίκης αντί να κρύβεται πίσω από αναβολές και να προχωρήσει γρήγορα σε νεότερη Υπουργική απόφαση που θα αποκαθιστά την νομιμότητα.
Να μην επιτρέψουμε στα μεγάλα συμφέροντα να οδηγήσουν στην καταστροφή και στον απόλυτο μαρασμό την τοπική μας οικονομία. Να σταθούμε στην πρώτη γραμμή δίπλα στην πρωτοβουλία που ανέλαβαν φορείς της Μεσσηνίας ( ΣΥΜΕΠΟΠ – Ένωση Μεσσηνίας – Αγροτικός Συνεταιρισμός Νηλέας) για την σύσταση Ομάδας Διαχείρισης και Προστασίας της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ, πιέζοντας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ικανοποίηση του αιτήματος που έχουν υποβάλει σχετικά με την τροποποίηση ήσσονος σημασίας της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ.
Είναι απαράδεκτο να βαλτώνει σε συρτάρια του Υπουργείου η συγκεκριμένη αίτηση.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στη συνεδρίαση της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου 2020 οφείλει να αποφασίσει την έμπρακτη στήριξη του στην προσφυγή εναντίον της Απόφασης Αποστόλου και να παρευρεθεί ενώπιον του ΣτΕ εάν αυτό χρειαστεί για να στηρίξει τους φορείς της Μεσσηνίας σε αυτή τους την προσπάθεια.
Προτείνω επίσης να αναληφθεί Διαπεριφερειακή Πρωτοβουλία ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι Φορείς (Συνεταιρισμοί, Τυποποιητές, Εξαγωγείς) Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας να έρθουν στο ίδιο τραπέζι με πρωτοβουλία των Περιφερειών ώστε να εξετάσουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις για την ναυαρχίδα των Ελληνικών προϊόντων”
Η Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου
Κωνσταντίνα Νικολάκου
Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Παγκόσμια κατοχύρωση για την “Ελιά Καλαμάτας” ΠΟΠ
-
Η Ντίνα Νικολάκου στο 9ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ)
-
Κοινή επερώτηση των Περ. Συμβ. Α. Μπούζα, Κ. Νικολάκου και Α. Γκούνη για τον έγκαιρο καθαρισμό των ποταμών
-
Το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας υιοθετεί το ομόφωνο ψήφισμα φορέων της Μεσσηνίας για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ
-
Απόφαση Φορέων με αφορμή τα ζητήματα γύρω από την Ελληνική Ελιά Καλαμών και την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ
-
Ομόφωνο ψήφισμα του Δ.Σ. για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ
-
Δυσάρεστη και απρόσμενη εξέλιξη η απόφαση του υπουργού ΥΠΑΑΤ για την ελιά Καλαμών
-
Ο Δήμος Οιχαλίας για την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ
-
Ομόθυμη αντίθεση των φορέων της Μεσσηνίας στην Απόφαση του ΥπΑΑΤ στη σύσκεψη για την «Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ»
-
Απογοήτευση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για την Απόφαση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας
-
Απαράδεκτη η απόφαση Γεωργαντά για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας
-
Δήμαρχος Μεσσήνης: Η ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ μας ανήκει και θα τη διατηρήσουμε
-
Η Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ και η Ελιά Καλαμών στο απόσπασμα…
-
ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας: Ταφόπλακα στην Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ βάζει η Κυβέρνηση της ΝΔ
-
Επερώτηση Νικολάκου για την «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19»
-
Το μήνυμα του Πέτρου Τατούλη για τις εορταστικές εκδηλώσεις στην Καλαμάτα
-
O πρ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης για την ανακούφιση των πυρόπληκτων
-
Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ – Μνημόνιο Συνεργασίας Λακωνίας – Μεσσηνίας
-
Ψηφιοποίηση των χειρογράφων της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Βουλκάνου Μεσσηνίας
-
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας στο ΥπΑΑΤ για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ
-
Μαντάς για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: Οι προσπάθειες φίμωσης δεν πρόκειται να περάσουν
-
Επιμελητήριο Μεσσηνίας: Προσπάθειες φίμωσης του Τύπου για «Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ»
-
Μήνυμα για την ημέρα της γυναίκας από αιρετές της περιφέρειας Πελοποννήσου
-
Χ. Αναστασόπουλος: Ερωτήσεις & Τοποθέτηση Σχετικά με την προστασία του προϊόντος Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ
-
Ντίνα Νικολάκου: Εννέα προτάσεις για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω του κορωνοϊού
-
Πρωτοβουλίες του Δημάρχου και στήριξη των διεκδικήσεων για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ
-
Συμπαραστάτης ο Δήμος στις διεκδικήσεις για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ
-
Νικολάκου για την μετακίνηση πυροσβεστικών αεροσκαφών και τη μείωση των μονίμων πυροσβεστών στην Πελοπόννησο
-
Νικολάκου για τη στάση της Περιφέρειας απέναντι στους εκπροσώπους του ΕΛΓΑ
-
Επερώτηση της Νικολάκου και την Άμεση στήριξη των πληγέντων ελαιοπαραγωγών της Πελοποννήσου
Πρόσφατα Άρθρα
Έρχεται νέο νόμισμα 3 ευρώ: Έχει ήδη κοπεί και μπαίνει άμεσα στην κυκλοφορία
Γιάννης Πάζιος: Η Εθνική Συνεννόηση ως Θεμέλιο της Δημοκρατίας
Εκσυγχρονισμός και Αναβάθμιση: Το Μέλλον του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας
ΠΕ Μεσσηνίας: Άμεση αποκατάσταση ζημιών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα
Σε εγκατάλειψη τα Σχολεία της Μεσσηνίας λέει το ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας
AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Ειδησεις απο Καλαματα2 ημέρες πριν
Στην Καλαμάτα το 10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς
-
Θέατρο2 ημέρες πριν
«Χάνσελ και Γκρέτελ: Η ιστορία αλλιώς» στις 25 Ιανουαρίου στην Καλαμάτα
-
Περίεργα23 ώρες πριν
Αν έχετε αυτό το κέρμα των 50 λεπτών είστε πλούσιοι ‑ Nα πόσο μπορεί να αξίζει
-
Ειδησεις απο Καλαματα2 ημέρες πριν
Καλαμάτα: Χρόνιες Εκκρεμότητες που Φρενάρουν την Ανάπτυξη και την Ποιότητα Ζωής
-
Ειδησεις απο Καλαματα23 ώρες πριν
Η Πολιτική για την Παιδεία και οι Ευθύνες της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας
-
Οικονομικά23 ώρες πριν
Λογαριασμοί Ρεύματος: Αλλαγές από σήμερα για 2 «χρώματα» τιμολογίων
-
NightLife16 ώρες πριν
Οι Bit gia Bit το Σάββατο 18 Ιανουαρίου στο Brooklyn Live Stage
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία14 ώρες πριν
ΠΕ Μεσσηνίας: Άμεση αποκατάσταση ζημιών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα