Kalamata Times

ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ «Μιλώντας για την πρόληψη μέσα από τη μουσική»

ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ «Μιλώντας για την πρόληψη μέσα από τη μουσική» 1
Κοινοποιησέ το

«ΜΙΛΩΝΤΑΣ για την πρόληψη μέσα από τη μουσική». Φιλοσοφία της πρόληψης είναι να ζει κανείς τη ζωή του με νόημα με ουσία, αλλά χωρίς ουσίες, αυτό το μήνυμα πραγματεύεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών που έχει οριστεί για τις 26 Ιουνίου, το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Μεσσηνίας που διοργανώνει και φέτος μια ειδικά αφιερωμένη μουσικοχορευτική εκδήλωση.

Την Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019 ώρα 20:30 μ.μ. στο πάρκο του ΟΣΕ στο χώρο του πατινάζ, στην εκδήλωση συμμετέχουν το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας με υπεύθυνο Καθηγητή τον Πέτρο Κατσούλη, η Ορχήστρα των Εκπαιδευτικών και ο Σύλλογος Παραδοσιακών Χωρών «Οι Φίλοι της Παράδοσης». Σε περίπτωση που ο καιρός δεν είναι σύμμαχος, τότε η εκδήλωση θα μεταφερθεί στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας.

Εχθές, οι διοργανωτές παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, μέσω της οποίας χαρακτήρισαν την 26η Ιουνίου ως ημέρα γιορτής καλώντας τους Μεσσήνιους να συμμετέχουν στην προγραμματισμένη εκδήλωση ώστε όλοι μαζί να στείλουν ηχηρό μήνυμα κατά των εξαρτήσεων, κατά των ναρκωτικών.

Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τη δράση μας. Έχουμε υποχρέωση προς τη νεολαία, προς το σύνολο της κοινωνίας αλλά και ως γονείς προς τα παιδιά μας, να αντισταθούμε σε αυτή τη μάστιγα. Εδώ είναι που ο κάθε ένας από εμάς έχει και πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο.

επέτειος, καθημερινότητα. Ας είναι η σημερινή μέρα η αρχή για να εξαλειφθούν στον πλανήτη όλες οι ναρκωτικές ουσίες ώστε κάποτε να μη μιλάμε για νεκρούς από τον λευκό θάνατο. Αναμφισβήτητα, οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε, ο καθένας από τη θέση του, ώστε η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών να γίνει από επέτειος, καθημερινότητα» και συμπλήρωσε

«Φέτος, συμπληρώνονται 20 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς του ΚΕΠΕΠΨΥ στη τοπική μας κοινωνία και για το λόγο αυτό το Δ. Σ. του Κέντρου αποφάσισε, ομόφωνα, να καλέσει στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για τη παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών και να τιμήσει τους διατελέσαντες προέδρους και την επιστημονικά υπεύθυνη των 20 αυτών ετών αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό τη προσφορά τους.»

Στην εκδήλωση αυτή θα λάβουν μέρος το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας με υπεύθυνο καθηγητή τον Πέτρο Κατσούλη, η Ορχήστρα των Εκπαιδευτικών και ο Σύλλογος Παραδοσιακών Χωρών «Οι Φίλοι της Παράδοσης». Σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με τον καιρό, η εκδήλωση θα μεταφερθεί και θα πραγματοποιηθεί στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας.»

Σύμφωνα με τον επιστημονικό μας απολογισμό έχουν πραγματοποιηθεί για τους γονείς, εκπαιδευτικούς και την ευρύτερη κοινότητα 38 δράσεις σε 1400 άτομα περίπου. Επίσης, η επιστημονική ομάδα έχει ανταποκριθεί σε 390 αιτήματα βοήθειας σε ατομικό συμβουλευτικό πλαίσιο κυρίως γονέων σε θέματα που αφορούν τη στήριξη του γονεϊκού τους ρόλου καθώς και ζητήματα ουσιαστικής επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια. Αυτό που διαπιστώνουμε μέσα από τα αιτήματα είναι η αγωνία και το ενδιαφέρον των γονέων να στηρίξουν τα παιδιά τους σε μια κοινωνία που μεταβάλλεται διαρκώς.

Όσον αφορά τους μαθητές, πραγματοποιήθηκαν 107 δράσεις σε 2.865 παιδιά και εφήβους εντός σχολικού πλαισίου. Ο στόχος μας είναι η ενεργή συμμετοχή των ίδιων των παιδιών εκφράζοντας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους σε θέματα που τους απασχολούν όπως είναι οι σχέσεις με συνομηλίκους, με την οικογένεια, με τον εαυτό.

Παράλληλα υλοποιούνται και προγράμματα στα οποία τα παιδιά εκπαιδεύονται σε θέματα ομαδικότητας και συνεργασίας ώστε να αποτελέσουν πυρήνες πρόληψης και υποστήριξης σε συμμαθητές τους μέσα στο χώρο του σχολείου.

Σ’ αυτό σημείο είναι απαραίτητο να τονίσουμε τη συμμετοχή μας στην πανευρωπαϊκή έρευνα ESPAD που μελετά τις αντιλήψεις και στάσεις των εφήβων απέναντι σε εξαρτητικές συμπεριφορές συμπεριλαμβανομένου και της χρήσης του διαδικτύου. Συμμετείχαν 352 έφηβοι από 5 λύκεια της Μεσσηνίας και τα αποτελέσματα θα κοινοποιηθούν σε περίπου έναν χρόνο από τώρα από το ΕΠΙΨΥ.

Επίσης για τους γονείς και του: εκπαιδευτικούς διεξήχθησαν 2 σεμινάρια με καλεσμένους εισηγητές από την Αθήνα με θέμα «Η αξιοποίηση των ορίων μέσα στην οικογένεια και στο σχολικό περιβάλλον» στα οποία συμμετείχαν 195 άτομα και ένα σεμινάριο με θέμα «Τα Συν της Ζωής & των Σχέσεων: Συνεννόηση, Σύνδεση και Συνεξέλιξη» στο οποίο συμμετείχαν 200. άτομα.

Τέλος, κάθε χρόνο σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σωτηριανίκων στα πλαίσια του εορτασμού της Γιορτής της Μητέρας πραγματοποιείται βιωματικό σεμινάριο με μητέρες όλων των ηλικιών όπου εκεί αναδύονται σκέψεις, συναισθήματα και εμπειρίες του «χθες» και του «σήμερα» για τον μητρικό ρόλο.

Κλείνοντας, το Κέντρο Πρόληψης προσπαθεί χρόνο με το χρόνο να αφουγκράζεται, να αναγνωρίζει τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας σε θέματα ψυχικής και συναισθηματικής υγείας και να ανταποκρίνεται σ’ αυτές σχεδιάζοντας αντίστοιχες παρεμβάσεις.»

Επειδή πιστεύουμε ότι η μουσική είναι θεραπευτική, ιαματική και στις μικτές ηλικίες και στους ενήλικες, μας φέρνει κοντά και είναι ότι καλύτερο σαν μέσο θεραπείας και για ό,τι κάνετε εσείς.»

Σίσσυ Τριάντου


Κοινοποιησέ το
Exit mobile version