Φόβοι για παγκόσμια ύφεση: Κάτω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο, πιέζεται το ευρώ, καλπάζει το αέριο
Η αναταραχή στις διεθνείς αγορές καλά κρατεί με πρωταγωνιστές αυτή την φορά, τα νομίσματα, το πετρέλαιο, τα εμπορεύματα, τις μετοχές και βέβαια το φυσικό αέριο. Οι οικονομίες της Ευρώπης δοκιμάζονται και … προετοιμάζονται ίσως για τον χειρότερο μεταπολεμικό χειμώνα.
Η κατάσταση τις τελευταίες μέρες στις αρχές μοιάζει εφιαλτική. Οι τιμές στο φυσικό αέριο διατηρούνται σε επίπεδα υψηλότερα και αυτά στις πρώτες ημέρες του πολέμου και το χειρότερο όλων είναι ότι πλέον τίθεται και θέμα επάρκειας, αφού η Ρωσία απειλεί πλέον στο προσκήνιο, αλλά και στο παρασκήνιο με διακοπή της ροής αερίου προς την Ευρώπη.
Την ίδια ώρα το ευρώ δοκιμάζεται απέναντι δολάριο και είναι μία ανάσα πάνω από μία ισοτιμία ένα προς ένα. Χθες (06.07.2022) βρέθηκε στα χαμηλά 20 ετών στο 1,016. Οι επενδυτές θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία πλήττεται περισσότερο από την πρωτοφανή αυτή κρίση, σε αντίθεση με την αμερικάνικη και αυτός είναι ο λόγος που ενισχύεται το δολάριο.
Οι αγορές τις τελευταίες εβδομάδες κινούνται χωρίς πυξίδα φέρνοντας αναστάτωση στους επενδυτές, τους καταναλωτές και τις κυβερνήσεις.
Η πρόβλεψη για την επόμενη ημέρα μοιάζει κάτι σαν το Μαντείο των Δελφών. Ουδείς είναι σε θέση να εκτιμήσει το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα, ποια θα είναι τα επίπεδα αντίστασης και βέβαια πότε θα τελειώσει αυτός ο εφιάλτης που ξεκίνησε στη αρχή του περασμένου χειμώνα και κλιμακώνεται μέρα με την μέρα.
Δύο από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το πετρέλαιο και το ευρώ. Η τιμή του «μαύρου χρυσού» που έδειχνε χθες να ανακάμπτει μέχρι το μεσημέρι, μετά την μεγάλη βουτιά της Τρίτης κατά σχεδόν 10%, αλλά το απόγευμα πέρασε σε αρνητικό έδαφος και βρέθηκε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, κάτι που έχει να συμβεί από τις 11 Απριλίου.
Βασική αιτία για την πτώση του πετρελαίου δεν είναι άλλη από τον φόβο που κυριαρχεί, ότι η ευρωπαϊκή, αλλά και η αμερικανική οικονομία βρίσκονται προ των θυρών μίας ακόμη ύφεσης.
Παρά το γεγονός ότι οι θεσμικοί φορείς και οι κυβερνήσεις καθησυχάζουν τους πάντες ότι αυτό το ενδεχόμενο, για την ώρα τουλάχιστον, είναι πολύ μακρινό, εντούτοις ελάχιστους φαίνεται να πείθουν.
Οι αναλυτές των τραπεζών βλέποντας τα στοιχεία της κατανάλωσης να εμφανίζονται με αρνητικό πρόσημο θεωρούν ότι αν δεν αλλάξει κάτι εντυπωσιακά προς το καλύτερο, τότε το 2023 η ύφεση θα είναι εδώ.
Χθες μάλιστα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επιβεβαίωσε ουσιαστικά αυτούς τους φόβους, δηλώνοντας ότι «έχουν πέσει σοβαρές σκιές» στις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία από τον Απρίλιο και ότι η ίδια δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή παγκόσμια ύφεση το επόμενο έτος, δεδομένων των αυξημένων κινδύνων.
Η Κρ. Γκεοργκίεβα είπε στο πρακτορείο Reuters ότι εντός των επόμενων εβδομάδων το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή του για 3,6% ανάπτυξη το 2022. Αυτή θα είναι η τρίτη αναθεώρηση των προβλέψεων από τις αρχές του έτους.
Οι μοναδικές οικονομίες που για την ώρα τουλάχιστον ανθίσταται απέναντι σε αυτή την λαίλαπα της κρίσης και του πληθωρισμού είναι όσες έχουν εξάρτηση από τον τουρισμό, μεταξύ αυτών βέβαια και η Ελλάδα. Ωστόσο και εκεί οι επιπτώσεις θα είναι οδυνηρές εάν οι Κασσάνδρες της ύφεσης επιβεβαιωθούν.
Τέλος να σημειωθεί ότι η χονδρική τιμή του ρεύματος βρέθηκε για μία ακόμη ημέρα κατά πολύ πάνω από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα, έστω και αν υποχώρησε ελαφρά σε σχέση με χθες, ενώ το φυσικό αέριο συνεχίζει να καλπάζει και βρίσκεται πάνω από τα 170 ευρώ.
ΠΗΓΗ